News

NRK lisensen – et grovt ran

Og det mener jeg. Jeg skrev om det for noen år siden – jeg liker fint lite å bli tvunget til å skal betale for en vare jeg ikke har kjøpt eller en tjeneste jeg ikke har bestilt. Staten har lagt denne årlige avgiften på alle som kjøper et tv-apparat, og med hvilken rett?

Nei til NRK lisens

Store økninger. Og det er ikke småpenger! Lisensen steg med 50.- i 2013 og 60.- i 2014. NRK ville øke med 73.- i år, men fikk nei. Jeg har nå betalt lisens i 20 år og regner med å måtte betale minst 50 år til om dette urimelige statstyveriet ikke avvikles. Skal vi regne litt grovt på det og ganske enkelt ta dagens lisens 2.834.00 x 70 år, så blir beløpet 198.380.- som nok er grovt underestimert.

Vi kan avrunde til 200.000.-

Med hvilken rett har NRK til å ta disse pengene fra meg, penger jeg har tjent og sårt trenger selv?

NRK er også reklamefinansiert. Argumentet er ofte at NRK er reklamefritt og skal gi oss “skikkelig TV”. Fakta er at NRK er fullspekket av reklame og produktplasseringer. Under ethvert mesterskap som vises på NRK, kommer –programmet er sponset av… før og etter programmet. Og for de av oss som har øyne å se med, så florerer produktplasseringer i det meste av NRKs produksjoner – inkl barne-tv!

Mobbe-tv. Den senere tid har NRK også kommet med mye oppgulp av programmer som skal trekke seere, der moral og verdier er totalt fraværende. Les gjerne innlegget mitt om Trygdekontoret og mobbing på direkten. At lisensen vår brukes til sjikane av mennesker som kritiserer NRK´s programmer og det med rette, er ganske skremmende!

Lisens

NRK lisensen er et ran som er meget dyrt å finansiere. Alle husker vel brødrene Dalton – ikke verdens smarteste tyver akkurat. Men lisensen er ikke stort bedre, for det koster 147 millioner å drive inn 5,2 milliarder kroner. Er dette fornuftig? 147 millioner i året – penger vi kunne brukt på helseomsorg, kollektivtransport, miljø, idrett eller skole for å nevne noe. Rapporten kan du lese her.

Igjen – dette er penger jeg mener NRK ikke har rett på. For hvorfor i himmelens navn skal du og jeg betale lønnen til NRK sjefen som i 2013 var på 2.450.000. Det er ulogisk!

NRK, hvis lønninger og driftskostnader er hinsides, bør være ærlige i forhold til egne reklameinntekter og fullfinansiere driften slik konkurrentene gjør det – gjennom reklame og konstruktiv drift som i mine øyner er nedskjæringer og omstilling. De kan begynne med lønningene!

Nesten et halvt årsverk per hode går direkte til NRK! Snittlønnen i Norge er 450.000.- Mao går nesten et halvt årsverk fra hver enkelt av oss direkte til NRK! Jeg har behov for de 200.000.- selv. Det er mine penger og jeg har arbeidet hardt for dem! At staten tar dem fra meg og gir dem til en TV-kanal som ikke klarer å omstille seg og drifte sunt og konstruktivt gjør meg svært forbannet – det oppleves som et grovt ran. Om dere er enig at dette er et statlig ran og ønsker lisensen dit pepperen gror – kan dere signere på denne kampanjen. Det har nemlig vist seg at underskriftskampanjer virker:-)

Les også NRK er overfinansiert, av TV2 og del gjerne innlegget.

Trude Helén Hole

Følg meg gjerne på sosiale medier her.

mine-boker-til-10

0 comments on “NRK lisensen – et grovt ran

Leave a Reply