Management & Health

Har du hovedrollen i eget liv?

Don´t stand in the corner of your own life – get in to the middle.

Og med dette mener jeg at DU skal være midtpunkt i ditt eget liv. Mange glemmer at vi alle fikk utdelt en hovedrolle den dagen vi ble født. Kanskje på tide å slå på flombelysning entre scenen? Jupp. Let´s begin the act! Det er ikke farlig, virkelig ikke – og det er ingen grunn til at andre skal spille den, hovedrollen i DITT liv, er det vel?

Nu vel, Janteloven. Det er fullt mulig at en del nordmenn vil være uenig med meg nå, for mange av oss er opplært til å ikke skrike for høyt, ikke tro du er noe, til å gå stille i gangene og dyrke ydmykhet som en dyd. Men ingen hører deg når du hvisker eller lusker deg omkring.

Ikke misforstå, jeg prater ikke om å bølle seg igjennom livet. Jeg prater om å ta kontroll og ansvar ved å stille deg i sentrum og bli det naturlige midtpunktet – for det er du nemlig. Ved å stå i midten blir det også lettere å ta ansvar for handlingene dine enn når du gjemmer deg bort i en krok.

Du blir nemlig synlig, og ved å bli synlig må en ta ansvar. Å ta ansvar er å leve fullt og helt. Ved å leve fullt og helt får du mer å gi andre, også dine barn. Tenk litt på det.

Hovedrolle eller birolle? It´s a wrap! Mange bare drømmer om å være skuespiller og glemmer at vi faktisk har fått utdelt en rolle – den viktigste av alle. Hva du gjør ut av den er opp til deg. Men saken er den at mennesker som stiller seg i midten der alle kan se dem tydelig, lytter mer til sin egen stemme, sine egne ønsker og behov, og formidler dette utad. 

Det er ganske enkelt, klarer du ikke å se på deg selv som det viktigste mennesket i ditt liv og tenke og handle deretter, så lever du i bunn og grunn et amputert liv. Det er ingen tjent med og aller minst deg. Mennesker som våger å leve i lyset der de blir sett, lever et sannere liv der løgner og bortforklaringer blir overflødig. De sier det de mener – og mener det sier, så enkelt er det – og godt er det også.

For klarer du å bli synlig og ta ansvar, beriker du også livene rundt deg. Du vil inspirere andre og engasjere, det være dine barn, venner eller kollegaer. Ingen er tjent med mennesker som lever i det kalde, skyggefylte hjørnet og er sur og bitter fordi de lar andre ta plassen i solen – den plassen de selv skulle hatt om de hadde hatt ryggrad til det.

Mange mennesker har dessverre ikke ryggrad og bruker livet på å skylde på andre i stedet for å ta ansvar selv ved spille hovedrolle, ikke birolle. Og ryggrad er viktig. Det er vår plikt å gi barna våre ryggrad. Den skal nemlig bære dem gjennom tykt og tynt et helt liv og tåle både rufse-vær og storm. Og da må de også tåle sol, lys og varme. Er ikke det ganske logisk?

Selvfølelse, egenverdi og kjærlighet til seg selv. Svært mange av de jeg coacher føler de lever for å tilfredstille andres behov og krav. De mister seg selv og sine drømmer og undergraver egne liv. De spiller biroller. Dette er trist og totalt bortkastet. Jeg lærer derfor mine barn å spille hovedrollen, og det mener jeg er en omsorgsfull og kjærlig gave å gi. Kanskje den største. For med dette lærer de å ta ansvar, elske seg selv som den de er og være raus med den store kjærligheten de da bærer på – og ikke minst lærer de å si hva de mener og føler – og leve deretter. Det handler nemlig om trygghet på seg selv og tydelighet for omverdenen – og med det blir de bedre mennesker.

Nå er vi langt ute i 2014 – so step into the middle and play that mainrole. Den rollen fikk du da du ble født. Og manuset, det skriver du selv. Vi har spell check på både mobil og pc, så det burde ikke være noe problem. 🙂

Trude Helén Hole

For kurs og coaching, New Spirit.

0 comments on “Har du hovedrollen i eget liv?

Leave a Reply