News

Hvorfor feirer vi St. Hans?

Lurer du på hvorfor vi feirer St. Hans, og hvorfor vi brenner bål? Har det noe med at jenter skal plukke blomster og legge dem under puten for å ønske seg noe, eller feirer vi at solen “snur”? 

Bål, hekser, sommernatt, blomster og drømmer om den du skal gifte deg med…

Johannes døperen. Sankthans, Jonsok eller Midtsommer – er en kirkelig høytid til minne om døperen Johannes? fødsel. Dagen feires den 24. juni og er oppkalt etter døperen Johannes? danske helgennavn St. Hans. Dagen var helligdag inntil 1770 da den ble avskaffet ved festdagsreduksjonen. Dagen kan også kalles Jonsvaka som er norrønt og betyr våkenatt for Jon. Sankthansaften feires 23. juni, kvelden før høytidsdagen på samme måte som for eksempel jul-, påske-, og pinseaften.

Hedensk skikk. Sankthansfeiringen er forøvrig knyttet til gamle før-kristne midtsommertradisjoner som har blitt markert på ulikt vis over hele Nord-Europa, ofte mer som en folkelig fest enn en kristen høytid. I Norge feires særlig sankthansaften som en hyggelig sommerfest med store sankthansbål hvis været tillater det. Skikken med å brenne svære bål, særlig langs kysten, var opprinnelig en hedensk skikk. Før i tiden var det nemlig vanlig å tro at åker og eng som ble lyst opp av santkthansbålet ville bli ekstra fruktbare, og at bålet ville beskytte mot onde makter. Og den type beskyttelse trenger vi jo også i dag, ikke sant?

Hekser og dra til Bloksberg. Ilden skulle forøvrig også holde heksene borte, og i følge folketroen var heksene spesielt aktive midtsommernatt. De kunne for eksempel være ute for å samle ingredienser til sine trolldomsaktiviteter, eller de kunne være på vei til heksemøte på Blokksberg, en fjelltopp i Tyskland. I Bergen har vi også et eget heksefjell, kalt Lyderhorn. Ta gjerne turen opp dit om du ikke har andre planer denne natten og sku utover hav og by, og bare vær til stede – føl den energiske magien som kun lyse sommernetter kan by på. Og kanskje, bare kanskje ser du noen fly forbi på sopelime… Det er nok bare dem som ikke lenger gidder å vente på Norwegians nye stolthet og vil hjem.

Plukke blomster og drømme søtt. Vel, jeg husker vi plukket blomster og la dem under puten. Jeg vet ikke om denne skikken har gått ut på dato, men i følge gammel overtro kan jentene plukke syv ulike sorter blomster på St. Hansaften, legge dem under hodeputen sin når hun skal sove, og i drømmene sine den natten skal hun kunne se sin fremtidige ektemann. Er det ikke flott? Vel, jeg så ingen, jeg, og det stemte nok ser jeg nå:-)

Nyt dagen, be nice og ha en riktig fin St. Hansfeiring alle sammen!

Trude Helén Hole, New Spirit 

0 comments on “Hvorfor feirer vi St. Hans?

Leave a Reply