News

Er kvinnen på evig jakt etter erigerte peniser og skyld i voldtekt?

En overseksualisert kultur, skriver statsstipendiat Nina Karin Monsen i Aftenposten 16 mai i anledning den pågående debatten om voldtekt. Og den overskriften støtter jeg fullt ut. Jeg har selv skrevet mye om dette, hvordan blant annet media er en pådriver for denne ukulturen, blant annet her på Nettavisen, som er en av verstingene som fremmer fordummende sexartikler og nakenhet for å tjene penger.

Jeg er altså enig i overskriften, men har problemer med å følge resten av innlegget til Monsen. Jeg tolker det nemlig som kritikk av kvinnen – vi må tåle å bli voldtatt fordi vi nærmest ber om det selv. Monsen skriver blant annet følgende: 

Dagens moderne kvinner krever rett til å kle seg utfordrende, gå full og alene på byen nattetider. Kommer det en ulv i mannsklær vandrende forbi, skal han forholde seg til kvinnens rettigheter og være blind for muligheten som et ubeskyttet offer gir ham…

1. Dagens moderne kvinner krever å kle seg utfordrende. Monsen kritiserer altså den moderne kvinnens bekledning som i følge henne er utfordrende, og som om dette er et nytt fenomen. Men er det riktig? Jeg bare spør, for bhèn ble kastet på 70 tallet, og skjørtelengden har vel aldri vært kortere enn på 60-70 tallet, og til opplysning, folk ble beruset den gangen også. Jeg kan også legge til at så vidt jeg vet, så går Ola Nordmann inklusive barn og kvinner i stilongs, boblejakker, skjerf og lue store deler av året. Den vanlige norske kvinne er altså ikke, som Monsen kanskje tror, den du ser vrikke rundt naken i en platt musikkvideo. 

2. Dagens moderne kvinner krever å gå full og alene. Bare smak på den påstanden – den er direkte smakløs, latterlig, stigmatiserende og farlig. Moderne kvinner krever selvsagt ikke å kle seg utfordrende og gå full og alene nattestid. Men om vi en gang befinner oss alene i gaten en sen nattetime, beruset og kledt som vi er kledt – så krever vi å kunne gjøre det i likhet med mannen som skal hjem – uten frykt for voldtekt.

3. Moderne kvinner er rask og villig, skriver Monsen videre, og lar det gå inflasjon i bruken av moderne kvinner – dette kanskje for å skape distanse til dem hun kritiserer og seg selv. På den ene siden har vi moderne kvinner som hun skriver: –dåner av beundring over en erigert penis og vil ha så mange som mulig. Orgasmer i fleng er målet. Moderne kvinner er raske og villige. At kvinner sier nei, men mener ja, er evig sant i den maskuline verden – og så har vi Monsen på den andre siden, stemmen fra det dunkle mørket som sier nei – og mener nei.

Og igjen må jeg si meg uenig. Hun nevner serien Sex og Singelliv. Vel, livet er som de fleste vet ikke en film eller en musikkvideo. Sammenlikningen er skjør og det er direkte feil at kvinner vil ha erigerte peniser og orgasmer i fleng. Påstandene Monsen fremmer er direkte latterlig, uvitende og fordummende, og har overhodet ikke noen rot i virkeligheten. De fleste kvinner klarer å skille mellom underholdning og egen virkelighet, og ønsker og søker i likhet med menn, først og fremst nærhet og kjærlighet, deretter god sex. For å finne dette, blir det innimellom noen sidesprang, og dette må jaggu være lov uten at det skal moraliseres i hjel. 

4. Villig og aktiv. Monsen skriver at dagens menn har lært at kvinner er seksuelt villige og aktive, og ja riktig – samfunnet har nemlig gått fremover og heldivis for det. Den vestlige kultur har endret seg. Kvinnen er ikke lenger bare til pynt og en fødemaskin, hun er ikke lenger umyndig, hun fikk stemmerett og lov til utdanning og arbeid. Menn setter ikke lenger dagsorden for hvordan kvinnen skal tenke, føle og oppføre seg. Og vi trenger virkelig ikke kvinner som Monsen som ønsker å ta over den formynderrollen. 

Til deg Nina Karin Monsen: Samfunnet har endret seg. Men når du påstår at moderne kvinner krever å kle seg utfordrende, gå full og alene på byen nattetider, så har du altså sovet i timen. Vi gjør selvsagt ikke det, men vi krever å få være mennesker vi også, og vi går ikke i kortere skjørt nå enn for 40-50 år siden, da du var ung. Vi ønsker å kle oss som vi vil uten å bli stigmatisert av slike som deg, og vi ønsker å kunne gå hjem trygt, selv om vi er beruset.

Alle må selvsagt ta personlig ansvar for egen trygghet, også ved inntak av alkohol – du kan bli ranet, slått ned og voldtatt. Men det er kun når det gjelder voldtekt at skylden legges på offeret som du gjør i innlegget ditt, og det er trist at vi ikke har kommet lenger.

Å påstå at kvinnen dåner av en erigert penis og vil ha så mange som mulig, orgasmer i fleng og er raske og villige – er forøvrig å latterliggjøre kvinnen. Det fortjener hun ikke. 

For meg er dette ganske enkelt: kvinnen er IKKE ansvarlig for en voldtekt uansett hvordan hun går kledt og tid på døgnet. Det ligger i ordet – voldtekt!  

Vel, i dag kan heldigvis vestlige kvinner få lov å få orgasme uten å bli buret inn og lagt i reimer, eller brent på bål fordi menn bokstavelig talt, tente på henne. Om dette i Monsens øyne er en dårlig utvikling, så henne om det. Monsen avslutter det hele med følgende:

-Mens mannen voldtar henne, ødelegger hun kulturen rundt seg…

Det finnes fortsatt regimer som steiner, pisker og henger kvinner fordi de har blitt voldtatt. Kanskje Monsen burde flytte dit?

Trude Helén Hole

Monsens artikkel. Les også, Iranske kvinner kaster sjalet på Facebook. Og Gravid kvinne dømt til pisking og dødstraff for “utroskap” og frafall fra Islam, vær snill og klikk inn og signer.

 

 

 

0 comments on “Er kvinnen på evig jakt etter erigerte peniser og skyld i voldtekt?

Leave a Reply