News

Dårlig kutyme i Costume

Venninnepromotering 1 (Dagbladet). Det er ikke lenge siden Vanessa Rudjord, redaktør i magasinet Costume, satte troverdigheten sin på prøve. I aprilutgaven av motemagasinet Costume valgte hun nemlig å vie hele ni sider til sin gode venninne Pia Tjeltas nye kjolekolleksjon By TiMo.

Pia Tjelta og Vanessa Rudjord er bestevenninner. Selv forsvarte Rudjord seg med at dette var journalistisk stoff for et moteblad, og at hun anså det for å være en god nyhet og ikke reklame. Vel, jeg tror det er rimelig mange utdannede norske designere der ute som gjerne vil ha samme gavepakke i Costume som skuespilleren Tjelta, men ikke får det. Mulig de må innynde seg hos redaktøren først. Hadde Rudjord vært ryddig – hadde hun overlatt Tjeltas kolleksjon til andre magasiner og til SE og HØR som “nyhet”.

Egenpromotering. (Dagbladet) Og ikke nok med det – for samme måned presenterer Rudjord følgende på egen forside i Costume Living: Bli med hjem til Vanessa Rudjord. Inne i magasinet vies det syv sider til leiligheten hennes. Artikkelen har tittelen Moderne romantikk. Bare noen få dager etter magasinet ble lagt ut for salg, var Rudjords leilighet å finne til salgs på Finn, med en prisantydning på 5 650 000 kroner.

Rektor på Markedshøyskolen og markedsføringsekspert Trond Blindheim sier Rudjords hjemme-hos-reportasje kanskje er det verste eksempelet på sammenblanding av kommersielt og redaksjonelt stoff han noensinne har hørt om. -Det er ikke uvanlig at det lages spesialutgaver av blader for å tekkes visse annonsører. Men når det er redaktøren selv som skal selge noe og lager en sak om det hun skal selge, er det nærmest famøst, sier Blindheim.

Venninnepromotering 2 (NRK og Dagbladet). Men det stopper ikke der heller. I maiutgaven har Rudjord valgt å vie hele 18 sider av bladet til bikinikolleksjonen til sin andre nære venninne, Jenny Skavlan, og igjen sier hun at hun ikke kan se noe kritikkverdig i at hun som sjefredaktør vier mye plass til sine venninners kleskolleksjoner, og får støtte av sin sjef Gry Bjørhovde i Bonnier Media. Og jeg undres, for ser ikke Bjørhovde og Rudjord at disse venninnetjenestene og egenpromotering svekker magasinets troverdighet? For uansett hvordan du vrir og vender på det – dette er kameraderi og egenpromotering.

Rudjord og Skavlan i Thailand. Rudjord var forøvrig selv med til Thailand hvor Skavlans bikinibilder ble foreviget. Med på turen var også Skavlans ektemann Thomas «Fingern» Gullestad, og Rudjords kjæreste Jonas Forsang. Vel, å blande business og pleasure er ikke noe nytt, og det er relativt innlysende at denne vennegjengen gjør sitt for å hjelpe hverandre opp og frem, og det er prisverdig.

Men som redaktør skal du holde din sti ren – det klarer ikke Rudjord, og disse valgene kan tyde på at hun ikke er voksen nok for oppgaven. Så la oss oppsummere “de siste vårlige trendene” i Costume. Hele ni sider vies Tjelta´s kjolekolleksjon. Syv sider går til egen leilighet som uker senere legges ut for salg. Hele 18 sider brukes ti Skavlans bikinikolleksjon.

Nevnte er ikke akkurat å respektere leserne med uavhengig redaksjonelt innhold, nevnte er å selge seg og sine venninners produkter.

Vanessa Rudjord kom forøvrig også med følgende glitrende uttalse i saken: -Hvis jeg som redaktør ikke skal kunne trykke reportasjer om noen av mine venner i bladet, så blir det veldig vanskelig…!! Skjønner? Som om hele verden består av disse tre jentene. Ærlig talt – noen bør kanskje få hodet ut i frisk luft.

Privat reklameplakat. Her er Rudjord sammen med bestissene Pia Tjelta og Jenny Skavlan.  Costume har, slik jeg ser det, rett og slett blitt for venninne-intimt. Magasinet har blitt redusert til denne gjengens lekegrind – en egen stor og gratis reklameplakat hvor de kan boltre seg fritt i egenpromotering. Det er forunderlig at Bjørhovde ikke ser dette og setter foten ned.

Avslutningsvis, la oss titte litt på begrepet korrupsjon. Korrupsjon er å bestikke eller motta bestikkelser, i form av penger, gaver eller tjenester, for at en person i en maktrolle skal gi en annen person fordeler utenom reglene…

Korrupsjon går begge veier. Denne type vennetjenester/kameraderi, bør altså vurderes nøye, og ikke bare i forhold til Vær Vaktsomplakaten som her soleklart er brutt. Vel, folk får trekke sine egne konklusjoner, men dette er veldig uprofesjonelt. Integritet er i økende grad en mangelvare her i landet, desverre. Etter mitt syn har Rudjord strukket dette for langt. Hun har for meg null troverdighet som redaktør. Men en ypperlig venninne – ja, det tror jeg nok 🙂

Artikler om reiser finner du her.

Ps, vil du bli med meg på vintur til Portugal og Italia, kan du sjekke det ut her. Med dette ønsker jeg dere alle en riktig fin dag. Følg drømmen din – for den kan bli så mye mer enn bare en drøm, og spre kjærlighet og glede hvor enn du ferdes. 🙂

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

GRATIS vinkompendium og vinkurs finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs– Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

Trude Helén Hole!-kopi 7

0 comments on “Dårlig kutyme i Costume

Leave a Reply