News

Bent Høies svik

Jepp, jeg henter opp igjen en artikkel jeg skrev i fjor sommer med tittelen Støres helserøre, for nå har som kjent Bent Høie overtatt stafettpinnen og hva skjer? Nada, i følge TV2s innslag på nyhetene forrige tirsdag. Så la oss hoppe litt tilbake i tid, til Støres svada rundt norske akuttmottak der han rører rundt i grøten med viss vass på TV2 nyhetene. Han simpelthen nektet å ta innover seg fakta rundt sviktende akuttmottak.

treatment-1327811_1280

Slapp av folkens, bare still dere opp i den køen der, så kommer en turnuslege og ser på deg. Og han serru, har mobil med seg, så hvis du holder på å dø, så kan han ringe til en lege!

Turnusleger uten opplæring. For litt siden presenterte TV 2 tall som viste at det i åtte av ti tilfeller er en turnuslege under opplæring som tar imot pasientene på landets akuttmottak. Disse tallene vil ikke helseministeren godta, og holder  fast ved at beskrivelsen fra fagfolk og helsetilsynet som sier lite har skjedd siden 2008, stemmer dårlig med hans oppfatning. Støres oppfatning er altså i hans øyne mer riktig enn de fremste akuttmedisinske ekspertene i Norge – de som faktisk jobber med dette og ser og opplever dette på nært hånd – daglig!

-Vil du ikke høre på ekspertene? Spør Tv2.

-Jo, jeg hører på hva de sier, men det er ikke sikkert at mine eksperter i Helsedirektoratet, departementet og rundt om ellers har den holdningen, svarer Støre.

Og det er da jeg får lyst å be ham spesifisere hva han mener med folk rundt om ellers. Jeg gremmer meg virkelig over slike svar fra politikere på dette nivået – jeg forventer meg faktisk mer. At en politiker med den fartstid og stilling, ikke evner å lytte til den ekspertisen, den faktabeskrivelsen og de tydelige rådene som kommer fra mennesker som faktisk jobber med dette dag ut og dag inn, er ganske hårreisende.

Jeg vil også anta at en politiker som viser seg så arrogant og ser på seg selv som livets fasit og dertil krydrer dette med å fremstå så amatørmessig, burde skremme livdriten ut av en del, spesielt de havner i akuttmottak og i helsekø – hvilket det faktisk gjør.

Helsepolitikk ligger an til å bli et hett tema i valgkampen, skriver NRK. I Helse Sør-Øst er det først og fremst røntgen som skaper kø, ofte med ventetid på mange uker. Mange henvises derfor til private klinikker som det offentlige kjøper tjenester av. Men disse instituttene får ikke lov til å gi pasientene tilbud om å betale selv og slik korte ned ventetiden, fordi Helse- og omsorgsdepartementet med Støre i spissen regelrett forbyr sine private leverandører å opplyse om at pasientene kan bli undersøkt raskere – dersom de betaler selv.

-Jeg vil presisere at de først og fremst har ansvar for å informere om det offentlige tilbudet. Det er en del av pakka når du har en avtale med det offentlige at du informerer om det offentlige tilbudet, sier helseminister Jonas Gahr Støre til NRK.

Vel, og jeg som trodde at å få folk undersøkt tidligere, korte ned køene og med det redde liv og helse var en del av pakka – og ja, kanskje til og med en målsetting i norsk helsepolitikk… Vel, jeg tok feil.

Og nå kan vi ta en titt på Bent Høies kraftsalutt i fjor. Det er nå 8 måneder siden jeg skrev innlegget over om Størerøren, og det triste er at den nye regjeringen ser ut til å fortsette i de rødes spor som er total ansvarsfraskrivelse, i hvert fall om vi skal tolke Bernt Høies uttalelser til TV2 nå på tirsdag.

Men la oss først gå tilbake i tid igjen, til april 2013, for da sa Høie følgende til ABC Nyheter: -Situasjonen ved flere av de norske akuttmottakene er ikke tilfredstillende når turnusleger er på vakt i akuttmottak. Noen akuttmottak er tilfredstillende, mens det er et sjansespill for pasienter å dra andre steder. Dette er ikke bra nok, og det er rart at ikke helseministeren griper fatt i dette. Stoltenbergs svar var som forventet. Han har ikke tatt innover seg hvor alvorlig situasjonen faktisk er, sier Høyres helsepolitisk talsmann Bent Høie til ABC Nyheter. Bent Høie mener at Stoltenberg og nåværende helseminister mangler ydmykhet etter at debatten om turnusleger i akuttmottak kom opp.

Nå er Høie selv helseminister og hva skjer? Tirsdag 25 februar 2014 hadde altså TV2 en sak om det faktum at erfarne overleger nå har valgt å slutte i protest ved prestigeprosjektet Ahus, fordi leger under utdannelse blir plassert ved akuttmottaket som en del av utdannelsen.

Og til dette svarer Høie nå følgende: -Jeg synes det hadde vært spennende hvis Ahus hadde holdt fast på sin opprinnelige modell, men jeg forstår at styret ikke fant at det var mulig, og dermed har gått litt til siden. At en er nødt til å ta et steg til siden, er kanskje det som av og til skjer når man er i front, sier helseminister Bent Høie til TV2.

Ett skritt frem og to til siden, altså. Så da kan vi konkludere med at Bent Høie har tatt et steg, eller kanskje til og med to til siden i likhet med de fleste andre politikere som kommer i “front”. Og sånn er det med den saken. Rødt eller blått, who cares.

Trude Helén Hole, New Spirit Communication

 

 

0 comments on “Bent Høies svik

Leave a Reply