Management & Health

Unngå å bli herset med

Blir du herset med? Hersketeknikker er et begrep som brukes om indirekte metoder mennesker bruker for å herske over andre. Det kan handle eksempelvis om å usynliggjøre andre, tilbakeholdelse av informasjon, latterliggjøring eller fordømmelse uansett hva du gjør, i følge ukeavisen Ledelse.

Det svenske karrierenettstedet Shortcut.nu skriver i en artikkel om mottrekk til hersketeknikker, basert på en presentasjon fra Lindköpings universitet. Dette er tre av de rådene som gis – rimelig lite rockenroll, spør du meg:

Du blir usynliggjort. Forsøk å unngå offerrollen. Ikke vis sinne eller frustrasjon. Hevd i stedet rolig din rett til oppmerksomhet. Reager direkte og marker at oppførselen ikke er akseptabel. Hvis folk ikke lytter til deg, stopp opp. Gjør dem oppmerksom på at det er viktig at de lytter.

Du blir latterliggjort. Ikke la den latterliggjørende kommentaren passere ubemerket. Stopp samtalen og be om en forklaring. Behold roen, men gjør det klart at du ikke aksepterer handlingen.

Informasjon du burde få blir tilbakeholdt. Minn de andre på at dere er en gruppe der alle bør få bidra. Hvis det skjer gjentatte ganger på arbeidsplassen, gi lederen beskjed om at det er noen strukturelle problemer her som fører til at du ikke får tilgang til all informasjon. Anta i første omgang at tilbakeholdelsen skjer på grunn av dårlig informasjonsstruktur eller ubevissthet fra folk rundt deg.

Så hva syntes dere – var dette bra tips???

Vær en ulv!! Vel, hva kan en si? Jeg skjønner ikke alt det snille maset som beskrevet over. Jeg sliter ikke med slikt, jeg. Jeg er en ulv – jeg glefser. Om noen prøver seg, gjør jeg bare som på bildet, senker meg litt ned og sier:

-Og poenget ditt er?

Så mitt beste tips for å unngå å bli herset med, er glefs som en ulv – sett deg i respekt – ingen herser med folk de har respekt for. Så enkelt er det bare. Tipsene som beskrevet over, er altså etter min mening for snille. Så her er mine tips:

Du blir usynliggjort. Gå bort til vedkommede, knips dem på nesen og si: -Du har en flått på deg, du vet, like barn leker best. Men nå skal du og jeg ha en prat mellom fire øyne – hvor vil du sitte? Der eller der, du kan velge. (Dette setter dem ut, nemlig, spesielt om andre hører på.)

Deretter sier du følgende: -Jeg noterer meg at du har problemer med å inkludere meg i en del sammenhenger. Det må være slitsomt for deg – for jeg skjønner jo at du oppfatter meg som en trussel. Men du har ennå ikke sett meg bite, så om du vil unngå det, får du jobbe med saken og endre den patetiske adferden din før jeg river over strupen din. Husk at vi er på lag – jeg er din venn!

Hvis dette var litt mye å huske på og du egentlig ikke er sulten, kan du ta denne litt kjedelige varianten: -Slik finner jeg meg ikke i å bli behandlet og snakket til. Skal det komme noe konstruktivt ut av dette, får du fjerne smokken fra munnen og la lekespaden ligge hjemme. Nu vel, skal vi fortsette som voksne?

Du blir latterliggjort. Le med og si: -Jøss, dette er virkelig det vi kaller intelligent humor. Hvor tar du det fra? De underernærte barna i Afrika? (underernæring går veldig utover hjernens kapasitet, ikke vondt ment) Hvis du ikke vil trekke de sultne barna i Afrika inn i dette, får du et annet forslag her:

Til en mann: -Jøss, tenk at en slik kommentar kan komme fra en slik stor og sterk og flott mann. Du har jo hele pakka, lissom. Hva er minuset, mon tro, liten tiss?

Det er viktig å si tiss, ikke pikk. Gutter har tiss, menn har pikk, så tiss er et poeng i poenget. Got it??

Til en kvinne: -Jøss, dette var veldig uventet å høre fra deg. Jeg ble litt imponert, jeg nå. Hadde du mye sex på skolen?

Informasjon du burde få blir tilbakeholdt. Møt opp på kontoret, lukk døren og si: -Jeg noterer meg at du tilbakeholder informasjon fra meg. Vel, du har sikkert dine grunner. Tenkte bare å nevne at jeg kom i fare for å ta et bilde av deg på julebordet i fjor. Jeg tenkte å sende det til din mann/kone, for i motsetning til deg er ikke jeg av typen som tilbakeholder viktig informasjon. Alle skal få!

Vedkommede kommer til å sprengtenke tilbake til det julebordet – for på julebord er det jo som oftes gratis alkohol å få, og vi er jo norsk for faen!!

Juhuuu, endelig av med nisselua og litt til faktisk. Om du ikke har det bildet – sørg for å få tatt det i år!

Vel, budskapet er: vær litt mindre ydmyk mot drittsekker. Det er bare tull å møte drittsekker med snillisme. Gi dem den respekten de fortjener – og sett deg selv i respekt. Vis at du kan spillet og er en bedre spiller. Enkelte mennesker som bruker hersketeknikk, kan være usikre og bruker vås i mangel av annet – men dette skal altså ikke gå utover deg. Sett grenser. Du bestemmer selv hvordan du vil være og bli oppfattet – be that person.

Og ps, dere som tar alt så ALVORLIG – please don´t. Burde ikke vært nødvendig å skrive det – men innlegget er ikke helt seriøst ment. Jeg mener ikke bokstavelig at dere skal bite strupen av folk, liksom… Oki??

Trude Helén Hole på en onsdag, herregud, snart jul!!

Mer om mine kurs og coaching etc, finner du her, www.newspirit.no

0 comments on “Unngå å bli herset med

Leave a Reply