News

Norge trenger Olav Thon

Jepp, nok en gang opplever jeg norsk smålighet og misunnelse på sitt beste, og det sprer seg, skrekk og gru, til Sverige! Og nok en gang er det en av våre vellykkede forretningsmenn som får unngjelde, menn som nok har blitt rik, men velfortjent – for bak rikdommen ligger det selvsagt mye hardt arbeid som også har ført til verdiskapning og arbeidsplasser for velferdssamfunnet Norge. Så da må jeg stille meg følgende spørsmål: er ikke dette ønskelig?

Tidligere i høst kom Rikskonsertene-sjef og tidligere kulturminister Turid Birkeland med en tåpelig kommentar på FB: “Tar konsekvensen av at Olav Thon har oppdatert sin status som nisselue-bærer, sjekker ikke inn på Thon Hotel mer. Anledningen var den berømte annonsen Thon hadde i Aftenposten før valget der det står at den 90 år gamle milliardæren stemmer Fremskrittspartiet fordi: Et sterkt Fremskrittsparti gjør det lettere for Høyre å føre høyrepolitikk. Byråkratiet kan bygges ned. De står for bærekraftig innvandringspolitikk.

-Byråkratiet vokser i en betenkelig grad og knebler gründerskap og produksjonsutvikling. Ethvert politisk parti som vil prøve å stoppe denne betenkelige utviklingen ville fått min stemme. Gjennom sitt program anser jeg at Frp er best egnet, sa Thon til Aftenposten.

I min verden er dette sunn fornuft, og jeg har skrevet om et uhyrlig byråkrati tidligere. Om denne veksten fortsetter, graver vi vår egen, økonomiske grav. Dette har FrP og Høyre forstått. Det er heller ikke slik at alle som stemmer blått er rasister! At Birkeland imidlertid ikke forstår sunn fornuft og ikke sjekker inn på Thon Hoteller, tror jeg for øvrig Thon tar med stor ro.

Men dette fortsetter. I Nettavisen i dag kan jeg lese om en ny Thon boikott, denne gangen fordi den 90 år gamle forretningsmannen i mars i år ble utnevnt til æresdoktor ved fakultet for humaniora og samfunnsvitenskap ved Universitet i Karlstad. Thon eier som kjent mange eiendommer, en hotellkjede og shoppingsenter i Sverige, og er blant annet medeier i Norby kjøpesenter på Svinesund, og dette vet Universitetet i Karlstad å sette pris på.

-Värmland, akkurat som universitetet, trenger gründere. Olav Thon er et strålende eksempel på nettopp en slik. Han har oppnådd mye sammen med næringslivet og offentlige virksomheter i vår region. Dermed har han også vært viktig for Universitetet i Karlstad og vårt arbeid, sier dekan Patrik Larsson ved universitetet om avgjørelsen i en pressemelding.

Ikke alle er like enige i Larssons uttalelse. Nesten 70 av 500 har takket nei til invitasjonen grunnet Thons politiske standpunkt. Noen av de ansatte ved Universitetet uttaler seg negativt om Thon til pressen – og det til og med anonymt. Dette burde ikke vært lov. Har du noe du vil si, så stå for det du sier og vis hvem du er.

At Thon, fordi han i likhet med svært mange andre inklusive meg, stemte FRP i år – nå “boikottes” – er rett og slett bare latterlig og forteller atskillig mer om “verdiene” disse ynkelige menneskene står for. For har vi ikke demokrati her i landet? Skal vi ikke respektere hverandres valg? At folk ikke kan skille mellom mann og ball er lite voksent.

Reklamemannen Kjetil Try er en av dem, og viste dårlig skjønn i følgende Twittermelding: «Nå er det endelig tilbakevist, man blir ikke mindre egoistisk av å gå med rød lue». Try rakker altså med dette ned på mannen som betaler mest personlig skatt i Norge.

Thon har gjennom sitt langvarige virke og yrkeskarriere som få andre her til lands kan vise til, skapt rimelig mange arbeidsplasser og Thon betaler rimelig mye skatt til Norge, også via sine bedrifter. Try bør ikke bare beklage, han bør skamme seg. For å sitere Gunnar Stavrum: – Thon kom til Oslo med 30 reveskinn, og har blitt milliardær på eiendom, hoteller og kjøpesentre. Han er kjent for en nøktern livsstil og for at han personlig betaler 130 millioner kroner i skatt til Hole kommune hvert år – i tillegg til årvisse, sjenerøse bidrag til blant annet Den Norske Turistforening. Når han dør, vil han donere formuen til en stiftelse for realfagforskning, skriver Stavrum i sin kommentar her på Nettavisen.

Olav Thon er viktig for Norge. Thon skaper arbeidsplasser, velferd og verdiskapning. At han har blitt rik på veien er velfortjent. Thon betaler som vi nå vet – mest skatt av alle her til lands og har donert formuen sin til en stiftelse for realfagforskning, så hva med å vise litt raushet og respekt tilbake?

Jeg gir Thon og alle andre grundere som ham, min hele og fulle støtte: Vi trenger flere slike som deg! Og sånn er det bare.

Trude Helén Hole på en onsdag, gitt.

Herre Gud… på tide med litt kaffe.

Trude Helén Hole!

0 comments on “Norge trenger Olav Thon

Leave a Reply