News

Forsvarstabbe til en halv milliard

Mongstad og Malangen fort. Ja, jeg har skrevet en del om statens forunderlige pengedisponeringer før og blant annet her, og velger å gjøre det igjen ettersom det er tirsdag, for tirsdag er en fin og deilig dag for litt seriøse skriverier. Så i dag, i disse Månelanding på Mongstad tider, handler det altså om et høyst moderne fort til nesten en halv milliard kroner, et fort som ble stengt under to timer etter at den åpnet en vakker dag i 2001!

Ja, er det ikke helt fantastisk? Jeg vet ikke om de rakk åpningsfesten en gang. Kildene sier nemlig lite om dette. Vel, i følge TV2 og programmet Vårt lille land – et informativt, kunnskapsformidlende og konstruktivt program (takk TV2) stod altså Forsvarets nyeste og mest imponerende underjordiske kystfort ferdig i år 2001 etter Kristus, nemlig Malangen fort i Lenvik kommune i Troms.

Fortet rommer hele 5400 kvadratmeter og er et underjordisk byggverk til en halv milliard kroner, ikke rent lite altså, og begrepet kaste penger ut vinduet kan med dette helt fint erstattes med å grave ned både fornuft og penger i en og samme grav, for bare 105 minutter etter at fortet åpnet i 2001 ble det stengt! Stortinget hadde nemlig bestemt at alle kystfort skulle legges ned. Forunderlig? Nope, ingenting er forunderlig i lille Norge når det gjelder penger og planlegging av prosjekter.

Torpedoer fra andre verdenskrig. Et steike nytt og moderne fort var tanken altså, men torpedoene som var tenkt brukt, var for øvrig tyske torpedoer fra andre verdenskrig, altså ganske avleggs materiell i følge viseadmiral Jan Eirik Finseth. Finseth var sterkt i mot hele opplegget og mente at fortene langs norskekysten burde ha vært lagt ned allerede på 50-60 tallet i tråd med våre allierte, og pengene heller investert i mobile fort. Malangen fort står med andre ord ubrukt tolv år etter at det ble åpnet og stengt på samme dag, og er fullt av ymse utstyr som aldri vil bli brukt.

Medregnet driftskostnader og omregnet til dagens pengeverdi mener Forsvaret at de har brukt rundt ti milliarder kroner på kystfort i løpet av 1990-tallet – kystfort som ikke kan brukes!

Dette er jo ganske betryggende å vite, ikke sant? Vel, høsten 2012 ble Malangen fort lagt ut for salg på Finn.no, men mest sannsynlig blir anlegget murt igjen og stengt. Bare ryddearbeidet vil koste Forsvaret et titall millioner kroner. I programmet var det visning og den eneste som møtte opp var ordfører i Lenvik kommune, Geir-Inge Sivertsen (H) som var nysgjerrig på hvordan det så ut der inne. Så har du lyst på et underjordisk fort til en halv milliard omtrent gratis, så finner du det på Finn.no.

LES OGSÅ: Forsvaret brukte ti milliarder på ubrukelige kystfort

Ålright, Mongstad og Malangen altså, og med dette utsteder jeg ganske enkelt en gratulasjon til staten for virkelig vettug bruk av skattebetalernes penger, og for å ivareta rikets sikkerhet på en særdeles utmerket og betryggende måte i tilfelle krig. En halv milliard dere, penger som fint kunne blitt brukt til andre formål om politikerne hadde hatt litt omløp og langsiktighet i hodet.

Dagens låt er en som i motsetning til krig, handler om åpenhet og kjærlighet, og om å gjøre verden til en bedre plass å være i, nemlig We are the World.

Trude Helén Hole på en tirsdag. Need a drink!

0 comments on “Forsvarstabbe til en halv milliard

Leave a Reply