Guest Authors Management & Health News

Vi må bygge OPP norsk landbruk – ikke ned!

abendstimmung agriculture back light cereal

Dagens gjesteinnlegg er skrevet av Sigmund Andersson, for det han skriver er spot on den situasjonen vi er i, for alle har vel lagt merk til prisnivået i landet vårt i det siste, eller hur? Jeg har alltid latt meg forundre (og irritere) over våre politikere som bryter ned landet vårt, som selger det ut på billigsalg og som bruker milliarder på å bygge ned våre ressurser i stedet for å investere i dem – og med dette gjør oss ekstremt sårbare for situasjoner tilsvarende den vi har hatt i over to år nå, samt eksempelvis krig.

Norge burde nærmest vært selvforsynt på alle området. Hva hendte eksempelvis med alle våre kornlagre og det å være selvforsynt med korn? Les dette, så forstår du kanskje litt mer om hvorfor vi er ute av kurs når det gjelder norsk landbruk. Vi må bygge OPP norsk landbruk – ikke ned! Og del gjerne.

No er det alvar, Sandra. Blodig alvar. Bokstavleg talt. På garden her har eg 62 sau. Dei skal eg sjølvsagt halde liv i. Men eg har også nok jord til at eg kan produsere 70 000 brød i tillegg. 70 000 sunne næringsrike brød. Men det har eg ikkje råd til.

Det er krig i verdas kornkammer. Ukrainske bønder slåss for livet når dei skulle dreve våronn. Det blir ikkje korn frå Ukraina i år. Ukraina, Russland og Kviterussland står for 20% av verdas kornhandel. Noreg importerar 60% av kornet vårt. Vi har masse pengar, så vi får sikkert kjøpt i år og. Men det betyr at vi kjøpar maten ut av munnen på dei fattige som ikkje kan by om kapp med oss. Dei vil sulte. Sulte ihjel.

Eg kan som sagt produsere korn til 70 000 brød. I tillegg til sauefôret. Men eg er ein sjølvstendig næringsdrivande (som alle bønder) og har ansvar for å passe på at eg driv økonomisk forsvarleg. Gjødsla er blitt dobbelt så dyr det siste året. Det er ikkje økonomisk forsvarleg å betale 200 000 kroner for gjødsel til ei avling som er verd 100 000 kroner. Gjer eg det går eg konkurs. Eg har nok gjeld frå før av.

Fortell dette til Støre. Få han til å forstå. Vi kan redde liv. Mange liv. Men vi kan ikkje gå konkurs. Norske bønder har kunnskap, utstyr og produksjonsgrunnlag. Men vi har ikkje pengar. Det blir ikkje mat utan gjødsel, og det blir ikkje gjødsel utan pengar.

Det vil vera Noregs viktigaste bidrag til ein stabil verden. Eg er klar til å jobbe. Men eg har ikkje pengar.”

………………@………………..

Shortly about me/this blog – I am an artist, an author, a journalist, a sommelier, and traveller that have experienced a lot of beautiful places all over our amazing world. With that, I have been writing articles for several magazines. You can read about my travels here and my books and art right here.

Please join this blog if you like, by clicking the FOLLOW icon on the right. Do you wan´t to add me up at YouTubeInstagramLinkedinTwitter or Facebook, or see my art or buy my books or wine courses – please do so. Thank you, and have a beautiful day with a lot of love and laughter. 🙂

Trude Helén Hole, New Spirit Communication

If you want to cooperate – then contact me here.

And please do remember; live by love and joy, then the world becomes a better place to be for all of us.