Management & Health News

Ytre skjønnhet er en skjør verdi å investere i!

I dag velger jeg å publisere et intervju magasinet Medium gjorde med meg for noen år siden, med tittelen Ytre skjønnhet – en skjør verdi å investere i, og håper dere ser verdien ved å lese det. Tekst er skrevet av Elisabeth H. Reynolds og Gro Storteig har tatt bildet.

Ytre skjønnhet

Ytre skjønnhet er en skjør verdi å investere i! Samfunnet vårt har et enormt fokus på ytre skjønnhet som får mange til å ty til drastiske og risikofylte behandlinger for å endre på utseendet. Er det ikke bedre å akseptere seg selv slik man er og aldre med verdighet, selvrespekt og flotte indre verdier?

– Det ytre er en skjør verdi å investere i. Skjønnhet vil falme – og det er en sannhet, sier forfatter, blogger, modell og PR-rådgiver Trude Helén Hole. Hun har skrevet mange kritiske artikler om skjønnhetsbransjen. I 1986 deltok hun i finalen i Årets Fotofjes og i 1989 var hun med i den norske finalen for Miss Universe, men fikk sparken fordi hun oppfordret deltakerne til å streike på grunn av en ufin showvert som stadig oppfordret publikum til å se på rumpene deres.

– Medisinske hudpleiebehandlinger for å endre på utseendet er forbundet med stor risiko. Hudpleieindustrien i Norge er svært lite regulert, og de fleste behandlingene som utføres av erfarne hudleger handler om å rette opp ødeleggelser forårsaket av andre behandlere, forklarer Hole.

Nullstilt likestilling? Ukeblader, tabloidaviser og rosabloggere gir inntrykk av at kvinner anno 2014 vil bli sett, ikke hørt, i følge Hole.

– Det er en trist utvikling. Hvordan kvinner vil fremstå er selvsagt et personlig valg. Men den økende trangen til offentlig blotting og kroppslige inngrep er etter mitt syn et sykdomstegn, skriver Hole i bloggen sin.

– Det er et faresignal når media og annonsører i økende grad velger å fronte, applaudere og lønne eksempelvis rosabloggere som opererer seg for å likne barbiedukker – og når kvinnelige redaktører, som er i posisjon til å skape motvekt til galskapen, heller velger å leke småkjendiser og skrive om neglelakk og hva de har i skapet, enn hvor skapet skal stå – så er likestillingen nullstilt, mener Hole.

Hennes budskap er at vi må gå foran og lære våre barn at indre verdier gir større og sikrere avkastning. Indre verdier er ryggraden som skal bære oss gjennom tykt og tynt.

Styrke, integritet, mot, sårbarhet, ærlighet og kjærlighet er egenskaper som gjør et menneske vakkert. Ikke utseendet.

– En del redaksjoner, annonsører og kvinnelige redaktører bør derfor gå i seg selv, for å fremme en utvikling der et platt unaturlig og kjøpt ytre dyrkes hinsides – er ikke greit, det er galskap, synes Hole og utdyper:

– Det er skremmende å se at det unormale blir normalt og at unge jenter vokser opp i den tro at kroppene deres er unormale.

Vill skjønnhetsbransje. Omsetningen innenfor frisørvirksomhet og annen skjønnhetspleie var på 7,1 milliarder kroner i 2013, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Året før brukte vi over en halv milliard kroner på sprøyter og kirurgi for å få bort rynkene våre, ifølge bransjen selv. Sannsynligvis bruker vi enda mer. Privatfinansierte operasjoner registreres ikke i Norsk pasientregister og mange reiser til utlandet for å få utført billigere inngrep.

– Dette er helt vilt. Vi bruker stadig mer penger på utseendet, og jeg tror dette fort kan føre til avhengighet. Når du først tar vippeforlengelse eller botox én gang, og resultatet ble ok, så vil du gjøre det igjen og kanskje gå et skritt videre. Dette er i sum ikke bra, mener Hole.

Leder av anti-age debatt. Hole mener altså at skjønnhetsbransjen er en løs kanon, spesielt i Norge. Et viktig oppdrag hun gjorde i februar var å lede en stor internasjonal debatt om anti-age på Health & Beauty messen på Fornebu.

Lysbilde1

– Bransjen i Norge er langt fra trygg og består av en kombinasjon med dårlig regulering, mye piratkopier i omløp og unge mennesker som er villige til å gjøre hva som helst av behandlinger. Krydrer vi dette med fordummende bloggere som fremmer inngrep ingen trenger  – blir resultatet en dårlig cocktail, sier hun.

Stor risiko. De mest populære medisinske kosmetiske behandlingene er injeksjoner med Botox, Restylane og Juvederm. De blir stadig mer vanlige, men det betyr ikke at de er trygge.

– Det er fort gjort at sprøytene settes feil, du får for mye, eller det du får sprøytet inn er piratkopier. Størstedelen av behandlerne som utøver denne behandlingen i Norge er ikke faglærte. Min anbefalingen er derfor å gjøre god research, så du ikke ender opp som en voksfigur med Donald Duck lepper – da ser du ikke særlig smart ut, sier Hole.

Risikoen ved både injeksjoner, laser og kirurgi som rynkebehandling er store, men ingen hudpleieklinikker reklamerer med å fortelle om bivirkningene. Da ville de mistet kunder.

– Bivirkningene er mange, også når det gjelder kvalitetssikrede produkter. Du risikerer infeksjoner, betennelsesreaksjoner, vevsnekroser, frostskader, granulomer som er avleiring i vev, samt arrdannelse, blåmerker og innkapsling. Ved gjentatte leppeforstørrende injeksjoner risikerer du store og ubevegelige lepper uten følelser som neppe er et ønsket resultat. Og selvsagt – du risikerer å bli stygg. Men det er ingen angrefrist i skjønnhetsbransjen. Jo mer du perforerer huden med nåler, jo høyere er risikoen for arr og bivirkninger, advarer Hole.

Nordisk fagsjef i hudpleiegiganten Dermanor, Kjersti Johansen, forteller også om mange uønskede effekter ved medisinske anti-age behandlinger.

– Botox kan gi hengende og tunge øyelokk, skjevheter i ansiktet, for buede bryn, for rette bryn, for lite mimikk og infeksjon i stikkstedet. Restylane og Juvederm kan gi ujevnheter og klumper, spesielt i leppene, samt infeksjon i stikkstedet. Risikoen ved kirurgi er infeksjon, skjevhet, arrdannelser, allergi mot narkose, blodpropp og blødninger. Laser kan gi ulike typer brannskader, sier Johansen.

Retter opp ødeleggelser. I paneldebatten om anti-age på Health and Beauty messen i år, intervjuet Hole de internasjonalt anerkjente kosmetiske hudlegeme Miguel Stanley, Rodrigo Cáceres og Sherif Elwakil. Ifølge legene utgjør det å rette opp andres ødeleggelser rundt 80 prosent av alle behandlingene de utfører.

– Dette er latterlig høyt og viser tydelig hvor stor risiko det er for at noe kan gå galt. Så ikke la pris og «gode tilbud» avgjøre hvor du eventuelt gjør inngrepene, men kompetanse. Gode leger opererer ikke med «gode tilbud», sier debattleder Hole. Hun advarer spesielt mot billige piratkopier fra Kina.

– Omfanget av piratkopier av ulike produkter er grovt underestimert. Klinikker og privatpersoner kan med stor letthet bestille kopier av Juvederm eller Restylane fra Kina. Prisen er svært lav og sikkerheten tvilsom. Anerkjente klinikker og høyt respekterte leger forhandler og gjør bytteavtaler seg i mellom, og for mange er pris avgjørende. Husk at Norge er et av de minst regulerte landene, sier Hole.

– Hvis du på tross av alle advarslene skulle stå i fare for å velge medisinske inngrep, må du gjøre veldig god research for å velge en godt kvalifisert og erfaren hudlege. Alle originale pakninger med injeksjonsmidler skal ha to kvalitetsmerker – be om å få se disse.

Aldring med stil. De generelle rådene fra legene i panelet var å være forsiktig, gjøre god research og være moderat – «less is more». Budskapet var tydelig blant legene; prøv å finne frem dine indre verdier i stedet for å fokusere for mye på de ytre.

– Det er gode råd fra fornuftige leger som ser galskapen i øyet hver dag. Det ble også kommentert at å se kunstig, eller «very well done» gjør at du kan bli oppfattet som noe dum og ikke minst usikker som menneske. Å eldes med stil og vise indre trygghet, bør få økt anerkjennelse i vårt moderne samfunn, sier Hole. Å bygge opp indre verdier og god selvfølelse er hennes klare råd – vit at du har verdi som den du er, ikke hvordan du ser ut.

– Rynker er underordnet. Ikke fokuser på ytre faktorer og ytre skjønnhet, men på deg selv – fokuser på hvem er du, hva står du for og hva vil du ha ut av livet ditt. Kvitt deg med dårlige venner og alle som gir deg dårlig energi og søvnløse netter. Kvitt deg med alt som gir deg minuser og lev et liv på pluss-siden. Bruk naturen, kom deg ut i frisk luft, gå barbeint over svaberget eller i vått gress om sommeren, ta isbad på vinteren – vær i aktivitet, kom deg ut av komfortsonen og opplev livet. Få i deg riktig næring som er minst mulig ødelagt av industrien. Og ikke minst  – ikke vær så streng med deg selv! Vi er bare mennesker – ingen er perfekte. Så slapp av og nyt livet, tipser Hole og avslutter med følgende:

– Jeg håper jeg gir min datter baller nok til å stå i mot denne galskapen, at hun velger å satse på indre verdier og bli hørt for det hun står for. Og velger hun å bli hørt – blir hun også sett. Dette er mitt enkle budskap, avslutter Hole.

B.T.: Forfatter og modell Trude Helén Hole er svært kritisk til skjønnhetsindustrien og oppfordrer alle kvinner til å fokusere mer på indre verdier, sunn selvfølelse og intelligente ytringer.

……

Vel, det var det intervjuet – men dog et ganske viktig et, for vi trenger motvekt til skjønnhetshysteriet, for det er nemlig “hysteriet” jeg angriper her. Å holde seg i form, å ta vare på helsen sin og eget utseende, er noe vi alle bør prioritere – men når vi operer bort velfungerende kroppsdeler og ser ut som mimikkløse statuer, så er dette i mine øyen galskap. Igjen; less is more. Når det er sagt;

 Perfect is fucking boring, hell yeah – being imperfect is a lot more fun and much more exciting! 🙂

Les også: Kvinner ikke la dere lure av en kynisk industri, og Kvinner kjører likestilling i revers.

For samtaler eller coaching, send mail til trude@newspirit.no

Ønsker med dette alle en super dag:-)

Del gjerne innlegget – takk.

Trude Helén Hole, New Spirit Communication

Trykk på FOLLOW oppe til høyre, om du vil følge denne bloggen. Ønsker du å følge meg på YouTubeInstagramLinkedinTwitter eller Facebook, eller kjøpe mine bøker og vinkurs – kan du gjøre det her.

Fire bøker