Management & Health News

Traaseth er tydeligvis «god nok» for de svina, for «hær’e her’e er party»

Er Tinteguri fredet fordi hun er kvinne? Jeg må jo bare spørre, for jeg syntes det er rimelig underlig at hun blir tatt i med silkehansker. Forrige styreleder gikk fordi han ville kaste henne, og det med god grunn. Det bør nemlig finnes en grense for hvor mange ganger en leder i en offentlig stilling betalt av skattebetalerne kan få trampe i salaten.

Internparty i Innovasjon Norge. I 2015 ga Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth venninnen Yvonne Fosser HR-direktørjobb med millionlønn. Da Traaseth skulle finne en ny kommunikasjonsdirektør, droppet hun ekstern utlysning stikk i strid med hovedregelen for ansettelser i jobber som skattebetalerne finansierer, og ansatte Kristin Welle-Strand. Hele ni av 14 lederstillinger i Innovasjon Norge er ikke blitt utlyst eksternt.

Denne type praksis strider relativt mye imot Traaseths egne ord om at hun har en “transparent” lederstil.

– Internutlysninger åpner opp for kameraderi i større grad enn åpne prosesser som er synlige for alle, sier Arbeidsrettsekspert og partner i SBDL, Thor-Arne Wullum.

Lærer ikke. Selvsagt ble det rabalder rundt Traaseths ansettelser, men Tinteguri lærte tilsynelatende ikke, for nå har hun gjort det igjen – ansatt en venninne. Denne gangen er det Ferd-arving Katharina Andresen som uten kompetanse er tildelt en deltidsstilling i Innovasjon Norge. Hun skal dekke et “akutt behov” som tilsynelatende ikke var så akutt allikevel ettersom varighet og oppgaver kunne diskuteres fortløpende etter ansettelsen.

At denne ansettelsen ble “justert og tilpasset” lovverket først etter at media fikk nyss om den, er svært betenkelig. Wullum er virkelig inne på noe når han bruker ordet kameraderi, og spørsmålet vi må stille oss er om det er OK at felleskapets penger brukes til “internparty” i Innovasjon Norge for Traaseth og hennes venninner.

Det kan nemlig se slik ut.

Innovasjon Norge er avhengig av tillit og ryddighet. Tidligere styreleder i Innovasjon Norge, Per Otto Dyb, har beskyldt Anita Krohn Traaseth for å skape konflikter, splid og konfrontasjoner og ønsket å fjerne henne fra stillingen. Han trakk seg som styreleder da næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) motsatte seg anmodningen.

I 2016 fikk Traaseth en advarsel fra styret i selskapet. Advarselen inneholdt 13 forbedringspunkter, ifølge Aftenposten. Ifølge avisen kritiserte styret henne for mangelfull rolleforståelse, manglende evne til å ta kritikk og for problematiske utspill i offentligheten.

Traaseth evner tydeligvis ikke å ta lærdom. Det står fortsatt bemerkelsesverdig mye i media rundt hennes lederstil og de avgjørelser hun tar. Dette ser ikke ut til å bli bedre, hvilket svekker tilliten til Innovasjon Norge.

Jeg skrev innlegget Sutring i Innovasjon Norge i 2015 om hvordan Traaseth hang ut egne medarbeidere i media og i egen blogg. Jeg syntes fortsatt det er for mye uro i Innovasjon Norge, og det er neppe de ansattes skyld….

…..

Sutring i Innovasjon Norge – 2015. De fleste har sikkert fått med seg de siste dagers oppslag om Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, tillitsvalgte og ansatte – og alle «drittpakkene» som flyr i øst og vest. DN skrev tirsdag at leder Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge mener interne krefter driver en svertekampanje mot henne og «andre nye nøkkelpersoner» i Innovasjon Norge.

Anita-Krohn-Traaseth-Foto-Instgram_full_article
Skjermdump Instagram.

Det er lov å være seg selv, skriver Traaseth på sin Instagram. Og det er helt rett, men da må en også ta høyde for at andre også er det. Egne ansatte f. eks!

Traaseth har også skrevt et eget blogginnlegg om dette på sin blogg Tinteguri. I blogginnlegget «Ær’e her’e er party», som ble postet lørdag, viser Traaseth til en rekke negative medieoppslag om Innovasjon Norge de siste ukene og det hun kaller drittpakker fra egne ansatte.

Til Dagens Næringsliv tar Traaseth saken et steg videre og mener at noen er etter henne i forbindelse med den omstillingen organisasjonen nå skal gjennom. Vel, jeg syntes det er forunderlig at en toppleder velger å håndtere en tøff omstillingsprosess med å henge ut egne ansatte i offentlighet og gjøre seg selv til offer – for meg virket det hele noe umodent. Jeg er også usikker om Traaseth forstår hva denne type offentlig skittentøyvask som hun nå utsetter bedriften hun er leder for, gjør når det gjelder bedriftens image.

Det er lite tillitsvekkende.

At det er nødvendig å fornye Innovasjon Norge er helt riktig, og Traaseth har her en vanskelig oppgave som alle andre ledere i samme situasjon, men det er selve håndteringen av denne prosessen jeg finner underlig. At det «slås intern alarm om lønnsgaloppen» når det på kun ett år er 39 flere i som tjener over 800.000 og antall ansatte med millionlønn har økt fra 27 til 38 – er berettiget etter min mening, men ikke i følge Traaseth. Her burde Traaseth svare med gode begrunnelser, så er saken ute av verden, heller enn å dra dette inn i en intern krig hun selv har bidratt til.

Intern uro i en bedrift bør alltid behandles internt. Samtaler med «vanskelige og lite samarbeidsvillige» medarbeidere bør foregå på kammerset. At en sjef går ut i media og beskylder egne ansatte for å kaste drittpakker mot ledelsen – for deretter å gjøre det samme tilbake – er lite løsningsorientert og inviterer overhodet ikke til samarbeid.

Omstillingsprosesser er alltid en vanskelig prosess både for arbeidsgiver og arbeidstaker. Men det er ledelsen som er ansvarlig for å kommunisere godt og bredt, slik at prosessen kan foregå smidig. Ledelsen bør informere i god tid og sørge for ryddighet og åpenhet. En uryddig prosess vil føre til frustrasjon og usikkerhet for de ansatte, noe som ofte gir negative utslag på driften og minsker mulighetene for gode, konstruktive og frivillige løsninger.

Ydmykhet og evne til å vise empati for teamet en leder under vanskelige forhold, er  stikkord for god ledelse – men totalt fraværende i Innovasjon Norge.

Selektiv åpenhet er en uting. Jeg har notert meg at Traaseth til stadighet bruker ordet «transparent» når hun beskriver sin ledelse-stil. Jeg er usikker på hva hun mener, for jeg kan ikke se at hun i denne prosessen har vært transparent nok internt, ei heller inkluderende nok  – for hadde hun vært det, hadde vi nok ikke kunne lese så mye om saken i media.

Å skrive blogginnlegg og beskylde egne ansatte for å være ute etter å «ta» henne, har nemlig fint lite med transparent ledelse å gjøre etter min mening, men viser derimot at hun ikke håndterer oppgaven hun er satt til å gjøre. En offentlig skittentøyvask og grove beskyldninger mellom ledelse og ansatte, resulterer ikke i annet enn å skade både ledelse, samtlige ansatte og bedriften som helhet – og med det også innovasjon i Norge.

God ledelse handler om å ta vare teamet sitt og få det til å dra i samme retning, spesielt i vanskelige situasjoner. En god leder må kunne være ydmyk, åpen og inkluderende, tåle en støyt når det stormer og evne å ta tilbakemeldinger fra egne ansatte og kommunisere hensiktsmessig med de ansatte – også når de er misfornøyd. Ikke dolke dem i ryggen.

…..

Vel, dette var i 2015. Nå er det 2018, og det er fortsatt party i Innovasjon Norge.

To enjoy or not enjoy, that´s the question.

Ha en strålende dag, alle sammen – følg drømmen din, og spre kjærlighet og glede hvor enn du ferdes. 🙂

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Mine online vinkurs og vinkompendium finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs – Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

Trude HelenHole 4