Det er påske igjen folkens – på tide å stappe i seg knuste insekter og grisehud? Svinegelatin, farge fra knuste insekter, sukker og herdet fett, nam, nam – hørtes det fristende ut? Tydeligvis, for dette spiser du store doser av hver påske, skriver det svenske nettstedet Råd og Rön, en artikkel gjengitt av Aftenposten for hundre år siden, nemlig i 2011. Men det er vel ingen grunn til å tro at det er annerledes i dag, er det vel? Never change a winning team, sies det. Morsomt er det, lell. 😉

Skjermbilde 2016-03-12 kl. 10.56.43

– Det er overraskende at det er så mange som er redde for tilsetningsstoffer i mat, men smågodt er vi ikke bekymret for i det hele tatt. Men i lys av ingrediensene så er dette et langt større problem enn tilsetningsstoffer, som alle er testet og godkjent, sier ernæringsfysiolog Åsa Brugård Konde til nettstedet.

Nordmenn spiser i gjennomsnitt 14 kilo godteri i året. Det er nesten dobbelt så mye som snittet i Europa. Finansavisen viser til tall fra AC Nielsen som forteller at det totale sjokoladesalget i påskeuken er 45 prosent høyere enn hva det er i en vanlig gjennomsnittsuke.

– Påsken fjerner det negative som er forbundet med godteri. Godteri sees ofte på som noe man kjøper for å belønne seg selv. I noen årstider er det tillatt å gi seg selv belønning, selv om man ikke har gjort noe, sier rektor ved Markedshøyskolen Trond Blindheim til avisen.

Smågodt inneholder rundt 300-350 kalorier per hekto, og den økende godterispisingen er trolig en medvirkende årsak til at vi i dag er tyngre enn før.

–Vanligvis bruker vi å si at det du spiser en gang i blant ikke spiller noen rolle. Men i tilfeller med så store tall, kan det være et problem, sier Brugård Konde.

Dette inneholder påskeegget:

Skumsopp: Inneholder fire forskjellige typer sukker: sukker, glukose fruktosesirup, glukosesirup og invertsukker. Inneholder også svinegelatin, fargestoffer og det kontroversielle middelet karnaubavax.

Sure Bubbliz: Inneholder glukosesirup, sukker, vann og svinegelatin. Godbiten er farget med E 120. Den sure smaken kommer fra sitronsyren 330 E, som er helt ufarlig.

Blåbærkule: De syrlige kulene inneholder sukker, sitronsyre og bikarbonat (som også finnes i natron), salt og smakstilsetninger. Godteriet inneholder en fargekoktail av E120 (karminsyre), E131 (blåfarge, som ikke har noen kjente helsemessige effekter, men som er forbudt i Australia og i New Zealand), E153 (vegetabilske kull) og E162 (rødbeter).

Pepperflaske: Bortsett fra sukker og maisstivelse, inneholder denne lakrisen salmiakk og lakrispulver, i tillegg til ulike smaksstoffer og fargestoffet E153. Ettersom lakris kan påvirke saltbalansen i kroppen, bør personer med høyt blodtrykk unngå å spise mye av dette. Studier har også vist at mye lakris under svangerskapet kan påvirke barns adferd, skriver nettstedet. Årsaken skal være stoffet glycyrrhizin, som kan svekke morkaken. Men dette skal kun gjelde ved inntak av store mengder.

Sjokolade: Dessverre inneholder smågodtsjokoladen ikke mye sjokolade. De fremste ingrediensene her er fremdeles sukker, og deretter fett. I mange sorter er fettet av dårlig kvalitet, ofte mettet fett og palmeolje.

Yoghurtnøtter: Yoghurtnøtter er sunnere enn vanlig godteri, men kun tilsynelatende. Yoghurten er nemlig ikke yoghurt, men hvit sjokolade med yoghurtsmak.

Biler: I godteriet finnes det gelatin fra storfe, og den røde fargen er fargestoffet E 120 som er laget av det knuste insektet kochenillsköldlusen. Fargestoffet har blitt rapportert å forårsake allergiske reaksjoner som anafylaktisk sjokk, elveblest, astma og hevelse. Nesten alt rosa, rødt eller lilla godteri inneholder dette fargestoffet.