Management & Health News Sex & Relationships

SMITTEVERNOVERLEGE SLÅR ALARM: Gonoréeksplosjon i Norge: – Det er helt ute av kontroll

Antall registrerte gonorétilfeller i Norge er nær femdoblet i løpet av de siste 10 årene. Tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at det i 2016 ble det meldt inn 1096 tilfeller av gonoré i Norge. Basert på antall tilfeller så langt i år, så tror de økningen i år fra i fjor vil være 50 prosent.

Skjermbilde 2017-09-04 kl. 08.36.56.png

– At nordmenn er flinke til å teste seg, for alle slags kjønnssykdommer, er fantastisk! Problemet med gonoré er at mange ikke får symptomer og dermed bærer og smitter sykdommen videre uten å vite det – og dette kan gi store konsekvenser både for de smittede og samfunnet, i følge TV2 Nyhetene.

Omtrent halvparten av alle kvinner som får gonoré, har ingen symptomer. Blant menn, så får nærmere 80 prosent symptomer ved urinalgonoré. Både menn og kvinner får vanligvis urinveisinfeksjon som gir svie ved vannlating og utflod. Kvinner kan ha smerter i nedre mageregion, menn kan få ømme testikler.

Ved rektalgonoré vil bare halvparten av de smittede ha symptomer i form av rektalsmerter og utflod. Ved halsgonoré vil omlag 40 prosent av de smittede ha symptomer som ikke kan skilles fra andre bakterielle halsbetennelser.

Nettopp derfor er det viktig å ha det som en rutine å sjekke seg jevnlig hvis man ikke er i et fast forhold. Smitte kan også skje indirekte via fingre og sexleketøy, men bakterien overlever kortere der, så det smitter for eksempel ikke via håndtrykk, håndklær eller toalettseter.

– Økningen er voldsom og veldig bekymringsfullt. Gonoré er en kjønnssykdom som mange har trodd at har vært på vei ut og som er enkel å behandle. Men det er absolutt ikke tilfelle, det er faktisk helt motsatt, sier Martin Steinbakk, overlege ved avdeling for resistens- og infeksjonsforebygging på Folkehelseinstituttet til TV 2.

Smart og sleip sykdom – slår alarm. Bare i Oslo ble det registrert 638 nye gonokokktilfeller i fjor. Så langt i år er det registrert over 350 nye tilfeller – og det er før høysesongen i sommer. Knut Henrik Spæren, smittevernoverlege ved Diakonhjemmet Sykehus, slår alarm.

– Det var først i 2010 at man så en betydelig økning, og siden har det steget jevnt. Nå er det prekært. Det er helt ute av kontroll, sier Spæren til TV 2.

Han mener strakstiltak må iverksettes for at ikke gonoré skal bli en sykdom som blir umulig å få kontroll over.

– Gonoré er en smart og sleip kjønnssykdom. Den sprer seg lett, kan ligge skjult i kroppen uten å vise symptomer og den er motstandsdyktig mot behandling, forteller han og supplerer:

– Vi er snart i en situasjon hvor det ikke finnes måter å behandle gonoré på, fordi sykdommen utvikler resistens mot all antibiotika og finter ut alle behandlingene vi prøver å drepe den med.

Rundt 78 millioner mennesker får gonoré hvert år i verden, viser nye tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Les hele artikkelen her.

Så da vet du det – bruk kondom! Dater du eller kjører du på med one night stand – så vit at selv om partneren din ser pen, ren og uskyldig ut – så er ikke sykdommene han eller hun kanskje bærer på ren og uskyldig. Tvert om. Å ha tilfeldig sex i dag og ikke beskytte seg når en har sex med den en “dater” i startfasen – viser bare at du er umoden.

Og er du så umoden at du ikke beskytter deg selv og andre – er du antagelig ikke gammel nok til å ha sex. Just saying!

Vis at du er voksen – vis litt integritet!

#BrukKondom!

Del gjerne innlegget – takk.

Trude Helén Hole, New Spirit Communication

For samtaler eller coaching, send mail til: trude@newspirit.no

Trykk på FOLLOW oppe til høyre, om du vil følge denne bloggen.

Ønsker du å joine meg på YouTubeInstagramLinkedinTwitter eller Facebook, er du hjertelig velkommen til det. 🙂

Her kan du lese om mine bøker og mine online vinkurs, som du kan se hjemme hos deg selv.

klikk-her-for-a%cc%8a-lese