Books & Literature Guest Authors News

Min bok – Kongsmakt

I dag har jeg æren av å nok en gang å få presentere en spennende forfatter i serien Min Bok i Nytt om bøker her på bloggen. Min bok er en serie der forfattere presenterer seg selv og sine bokprosjekter. I dag møter vi Egil Moe som har skrevet flere bøker, og blant dem Kongsmakt som han presenterer for oss i dag.

kongsmaktforside

Hallsteins bok del 1 – Kongsmakt. I mange år har det vært gode tider for de norskættede menneskene som bebor Suderøyene. Men uår står for døren. I et fryktelig forlis dør konge og dronning, biskoper og adelsmenn. Øyriket står plutselig uten styring og ledelse.

Den unge Torleif blir ufrivillig kastet inn i en strid han ikke er beredt på å kjempe. Farens maktsyke fører ætten ut i en blodig feide. Torleif må finne motet i seg for å bekjempe fiender med sverd i hånd, men farens hat har han ingen våpen imot. Verre blir det da skottekongen bestemmer seg for å ta Suderøyene tilbake etter at øyene har vært på norske hender i nesten 300 år.

Torleif dras inn i striden om øyriket og med fiendeblod rennende fra sverdeggen oppdager han at døden ikke er noe å frykte, men kan han vinne tilbake tronen slik som hans far hadde ønsket?

Hallsteins bok del 2 kommer høsten 2017 – Kongsætt. Livet på holmen i Russin viser seg å være en prøvelse for Torleif. Farens maktsyke legger bånd på ham, og folket på Man misliker sterkt Haralds innflytelse over sønnen. De tyr til sin rett, som de har gjort så mange ganger før, og denne gangen er det Torleifs onkel, Herr Ivar, som må stå i bresjen for manksmennenes opprør. Kommer han til å gå mot sin bror og brorsønn og ta makten fra dem for å gjøre seg selv til konge?

2

Torleif bor sammen med sin kone, sin frille og deres tre sønner, samt sin mor og far på kastellet på holmen i Russin. Fenella kjemper en innbitt kamp mot tiden for å skaffe sine sønner farsretten sin. Heldigvis er hun urtekyndig og kan mer om legmidler enn de aller fleste. Hun gjør det hun kan for å skaffe seg tid til å påvirke Torleif til å knesette sønnene sine, men kan hun lykkes med sin list før Magnhild blir med barn?

Aleksander skottekonge har ikke tenkt å oppgi sine planer om å eie Suderøyene. Han lykkes endelig i å få den Norske kongen, Magnus Håkonssøn, til å selge øyriket for en latterlig lav sum, men vil de norskættede folkene der, og Manksmennene, finne seg i det? Nordmenn, Skotter og Englendere påstår seg krav på den Manske tronen og i denne brytningstid fødes Hallstein, sønn av Torleif, sønn av Harald, konge over Suderøyene.

Egil Moes debutroman er fylt med spenning og intriger fra begynnelse til slutt. Romanen bygger på historiske hendelser og flere av menneskene du møter var virkelige personer. Egil har stor kunnskap om emnet og har arrangert 4 Europeiske mesterskap i ridderturnering, samt deltatt i andre turneringer selv.

Om oppfølgeren. Fortsettelsen på serien om Hallsteins ætt tar deg med til et univers av intriger og maktkamp. Manksmennene er uregjærlige, skottene er krigerske og Norges konge forholder seg passiv til de prøvelser som de norrøne folkene på Man utsettes for. Det blir opp til Torleif, Hallsteins far, å forsøke å vinne makten tilbake ved å dra til Skottland for å ordne opp i ting. Bli med Torleif på reisen til Edinborg, og følg Magnhild på hennes reise til Nidaros og opplev stemningen under Olavsvaka og prosesjonen der skrinet med Hellig Olavs lik, bæres rundt i byens streter.

Stine I Braseth-Ellingsen som har språkvasket teksten skriver dette i sin uttalelse:

-Jeg har lang erfaring med å språkvaske skjønnlitteratur og faglitteratur. Kongsætt sitter igjen som en av leseropplevelsene som har gjort mest inntrykk på meg.

kjop-mine-boker-her

Om forfatteren. Jeg begynte å skrive som tenåring, men utallige refusjoner gjorde at jeg ga opp drømmen om å bli forfatter. Isteden dyrket jeg min hobby med brett og rollespill, og oppdaget til slutt at det gikk an å leve seg inn i historien gjennom å skape levende rollespill, i dag populært kalt lajv. Jeg stiftet spillforeningen Hexagon og levende rollespill arrangøren Soria Moria. I 30 år skrev jeg plot og handlingsforløp og hundrevis av roller for et utall lajver i Trøndelag under Soria Morias fane.

Så, i godt voksen alder møter jeg meg selv i døra og finner ut at jeg nedstammer fra flere riddere og ætten Skanke, som stammer fra Ørjan Karlsson som ble slått til ridder i Nidaros i 1450. Derfra er veien kort ned til Hallstein Torleifsson, som var sysselmann i 1326 i Jëmtland og Hërjedalen.

Denne oppdagelsen gjør at jeg begynner å skrive igjen, og gjør research om historien til Hallstein Torleifssønn. En historie som er godt dokumentert gjennom munkenes nedtegnelser frem til skottene tar over makten i 1266, etter det er det sporadiske nedtegnelser av hva som skjer på Isle of Man, og til slutt forsvinner sporene for godt, etter at Engelskmennene, under Edward I – longshanks, overtar makten. Jeg har gitt ut to barnebøker og min roman Kongsmakt på eget forlag, Sogesmia. Del 2 i trilogien om Hallstein Torleifsson kommer til høsten og har fått navnet Kongsætt. Her får dere også en sniktitt på omslaget som er designet av Camilla Design.

img_4818

Med vennlig hilsen Egil Moe.

lysbilde1