Management & Health News

Sutring i Innovasjon Norge

De fleste har sikkert fått med seg de siste dagers oppslag om Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, tillitsvalgte og ansatte – og alle “drittpakkene” som flyr i øst og vest. DN skrev tirsdag at leder Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge mener interne krefter driver en svertekampanje mot henne og «andre nye nøkkelpersoner» i Innovasjon Norge. Hun har også skrevt et eget blogginnlegg om dette på sin blogg Tinteguri. I blogginnlegget «Ær’e her’e er party», som ble postet lørdag, viser Traaseth til en rekke negative medieoppslag om Innovasjon Norge de siste ukene og det hun kaller drittpakker fra egne ansatte.

Anita-Krohn-Traaseth-Foto-Instgram_full_article

Det er lov å være seg selv, skriver Traaseth på sin Instagram. Og det er helt rett, men da må en også ta høyde for at andre også er det.

Til Dagens Næringsliv tar Traaseth saken et steg videre og mener at noen er etter henne i forbindelse med den omstillingen organisasjonen nå skal gjennom. Vel, jeg syntes det er forunderlig at en toppleder velger å håndtere en tøff omstillingsprosess med å henge ut egne ansatte i offentlighet og gjøre seg selv til offer – for meg virket det hele noe umodent. Jeg er også usikker om Traaseth forstår hva denne type offentlig skittentøyvask som hun nå utsetter bedriften hun er leder for, gjør når det gjelder bedriftens image. Det hele er lite tillittsvekkende.

At det er nødvendig å fornye Innovasjon Norge er helt riktig, og Traaseth har her en vanskelig oppgave som alle andre ledere i samme situasjon, men det er selve håndteringen av denne prosessen jeg finner underlig. At det «slås intern alarm om lønnsgaloppen» når det på kun ett år er 39 flere i som tjener over 800.000 og antall ansatte med millionlønn har økt fra 27 til 38 – er berettiget etter min mening, men ikke i følge Traaseth. Her burde Traaseth svare med gode begrunnelser, så er saken ute av verden, heller enn å dra dette inn i en intern krig hun selv har bidratt til.

Intern uro i en bedrift bør alltid behandles internt. Samtaler med “vanskelige og lite samarbeidsvillige” medarbeidere bør foregå på kammerset. At en sjef går ut i media og beskylder egne ansatte for å kaste drittpakker mot ledelsen – for deretter å gjøre det samme tilbake – er lite løsningsorientert og inviterer overhodet ikke til samarbeid.

Omstillingsprosesser er alltid en vanskelig prosess både for arbeidsgiver og arbeidstaker. Men det er ledelsen som er ansvarlig for å kommunisere godt og bredt, slik at prosessen kan foregå smidig. Ledelsen bør informere i god tid og sørge for ryddighet og åpenhet. En uryddig prosess vil føre til frustrasjon og usikkerhet for de ansatte, noe som ofte gir negative utslag på driften og minsker mulighetene for gode, konstruktive og frivillige løsninger.

Ydmykhet og evne til å vise empati for teamet en leder under vanskelige forhold, er  stikkord for god ledelse – men totalt fraværende i Innovasjon Norge.

Selektiv åpenhet er en uting. Jeg har notert meg at Traaseth til stadighet bruker ordet “transparent” når hun beskriver sin ledelse-stil. Jeg er usikker på hva hun mener, for jeg kan ikke se at hun i denne prosessen har vært transparent nok internt, ei heller inkluderende nok  – for hadde hun vært det, hadde vi nok ikke kunne lese så mye om saken i media.

Å skrive blogginnlegg og beskylde egne ansatte for å være ute etter å “ta” henne, har nemlig fint lite med transparent ledelse å gjøre etter min mening, men viser derimot at hun ikke håndterer oppgaven hun er satt til å gjøre. En offentlig skittentøyvask og grove beskyldninger mellom ledelse og ansatte, resulterer ikke i annet enn å skade både ledelse, samtlige ansatte og bedriften som helhet – og med det også innovasjon i Norge.

God ledelse handler om å ta vare teamet sitt og få det til å dra i samme retning, spesielt i vanskelige situasjoner. En god leder må kunne være ydmyk, åpen og inkluderende, tåle en støyt når det stormer og evne å ta tilbakemeldinger fra egne ansatte og kommunisere hensiktsmessig – også når de er misfornøyd. Ikke dolke dem i ryggen.

Trude Helén Hole

Del gjerne innlegget – takk.

Trude Helén Hole, New Spirit Communication

Trykk på FOLLOW oppe til høyre, om du vil følge denne bloggen. Ønsker du å følge meg på YouTubeInstagramLinkedinTwitter eller Facebook, eller kjøpe mine bøker og vinkurs – kan du gjøre det her.

klikk-her-for-acc8a-lese