Management & Health News

Nøden lærer naken kvinne å spinne – not!

Nøden lærer naken kvinne å spinne – not! I dag, i verdens mest likestilte land anno 2015, velger stadig flere kvinnelige redaktører å la nakne kvinnekropper fronte/selge kvinnemagasiner – til kvinner. Om dette er resultatet etter 100 års kamp med kvinnefrigjøring og likestilling, har vi god grunn til å skamme oss.

Rumpa

Det Nye tatt med buksa nede. Kvinnemagasiner med kvinner i spissen følger nå altså etter manneblader der nakne kvinnekropper vises på front som et objekt, fremfor å fremme hva disse kvinnene har å by på. Med dette degraderer de kvinnelige redaktørene kvinnene til kropp – “ting å se på”, dette kun for å selge mer. Dette er skammelig og trist. Like trist er det at “intervjuobjektene” føler de må kle av seg for å ha noe å by på!

Og hva lærer vi dagens unge jenter med denne type forsider? Kvinnelige redaktører må slutte å gjøre kvinnen til objekt og heller formidler hva som befinner seg mellom ørene enn mellom bena. Samtidig må kvinner som stiller opp i offentligheten forstå at når de stadig vekk serverer rumpe og pupper, så er dette hva vi ser og husker med vedkommende – om du stiller naken på forsiden i Playboy eller Costume, spiller liten rolle.

1 av 10 jenter i Stavanger forsøkte å ta livet sitt i 2013, bruken av antidepressiva blant unge jenter har økt med 83 prosent på ti år (2016 tall), og selvskading er på rundt 12%. Jeg har skrevet mange artikler om medias unnfallenhet og hvordan de styres av nakenhet, klikk og penger i stedet for å gi oss skikkelig journalistikk. Og jeg har tilsvarende skrevet mange artikler om kvinneblader som jeg mener undervurderer kvinnen og skaper et stygt kropps- og skjønnhetspress. Det er en årsak til at 1 av 10 jenter i Stavanger forsøkte å ta livet sitt i 2013 – og norske kvinnelige redaktører bidrar ikke akkurat i positiv retning! 

Enkelte medier bør nå bytte ut redaktører som ikke skjønner dette – klarer å følge med i timen og se hvilke negative konsekvenser deres “image” og “journalistikk” medfører. Redaktøren i Det Nye, Karine Thyness, er et godt eksempel på manglende dømmekraft og umodenhet, og redaktøren i Costume, Hege Aurelie Badendyck en annen.

Tone

I august poserte en naken Tone Damli Aaberge for magasinet Costume. På bloggen sin kaller hun reportasjen der syv jenter kler av seg for Girl Power og skriver følgende for å forklare hvorfor hun stiller opp naken: –Under et hvert antrekk er det en naken kropp, og innimellom er det vel så viktig å ha fokus på nettopp dette. Hvem er det som bærer disse antrekkene, og hvordan har de det med seg selv.

Vel, ble du noe klokere av dette? Og er det virkelig “girl power” i 2015 å ha en fin kropp og vise den frem hele tiden?

Det finnes mange jenter og kvinner med fine kropper. Girl Power bør være mer enn å vise den frem i sammenhenger der nakenhet ikke er relevant.

Et like rævva cover som Costume finner vi altså i september måneden for Det Nye, se bildet øverst, for der finner vi rumpa til blogger Caroline Berg Eriksen som omtales som «bouncy» rumpe av redaktør Thyness som altså tror hun kan selge blader med rævva forside. Kan hun det?

For å bli hørt, må du ha noe å si – da er det kanskje bedre å kle av seg og bli sett? Å kle seg naken for å bli sett er et billig, enkelt og gammelt triks som alle kan gjøre. Men en skulle virkelig tro at kvinner som disse hadde annet å fare med når de stiller opp i media. At begge er stolte av kroppene sine er flott og fint, det er jeg også – og jeg har sannelig rimelig “bouncy” rumpe jeg også, men jeg trenger ikke vise den for å få oppmerksomhet! Og som kvinne har jeg null interesse av andres kvinners rumper – nettopp det tenker jeg de fleste andre kvinner er enig i – så gi oss gjerne kvinner som har opplevd og oppnådd noe her i livet på forsidene, så skal jeg gjerne kjøpe magasinet og lese om det.

Forøvrig: mennesker med et utpreget behov for å vise for omverdenen at de er sexy, er i mine øyne i bunn og grunn ganske usexy.

Vel, som forfatter av både dokumentarer og romaner, foredragsholder, tv-kommentator, produsent, regissør og programleder i tv-produksjoner, samt debattant, debattleder, modell og blogger, er også jeg en offentlig person og har med det vært i utallige radio og tv-programmer, aviser og magasiner. Men dette er altså grunnet hva jeg gjør, mener og produserer – og ikke minst har av interesser og mellom ørene.

Den dagen jeg kler av meg offentlig for å få oppmerksomhet, er den dagen jeg ikke har annet å fare med. Den dagen kommer nok aldri! 😉

Jeg savner altså innhold, kreativitet, substans, integritet og klokskap. At kvinnemagasiner kler av kvinner og gjør dem til objekter i likhet med pornomagasiner for å selge – samt det faktum at kvinner velger å kle av seg og gjøre seg til objekt, er og forblir totalt uforståelig. Og slik reverseres likestillingen – den tusenvis av kvinner før oss har kjempet for – og slik fortsetter det stygge kroppspresset der unge jenter opererer kropp og underliv i jakten etter det perfekte, der ødelagte liv ligger i kjølvannet. Å saumfare magasinhyllene i dag og det budskapet det gir – er sannelig et trist skue!

Nød lærer naken kvinne å spinne, var det noen som sa en gang…

Trude Helén Hole

Følg meg gjerne på sosiale medier her og del gjerne om du liker innholdet:-)

lysbilde1
klikk-her-for-a%cc%8a-lese

0 comments on “Nøden lærer naken kvinne å spinne – not!

Leave a Reply