News

Skavlans søppel-tv

Klagestormen mot Fredrik Skavlans intervju med den sykmeldte lederen i Sverigedemokratene, Jimmie Åkesson, fortsetter. Nå reagerer også Oddvar Stenstrøm som har mange års erfaring som nyhetsanker og programleder i TV2, blant annet for Holmgang. Han synes Skavlan oppførte seg ufint.- Mitt utgangspunkt har vært at man skal behandle de som stiller i studio med respekt. Det synes jeg ikke Skavlan gjorde. Alle vet hvem som er kongen i et talkshow eller et debattprogram, og at programlederen eier studioet. Hvis du vil, er det ikke noe problem å «drepe» eller overkjøre gjestene, sier Stenstrøm som i tillegg synes det er ytterligere uheldig at Fredrik Skavlan var så krass mot et intervjuobjekt som har vært sykmeldt på grunn av psykiske problemer.

Skjermbilde 2015-03-30 kl. 10.21.41

– Slik behandler du ikke psykisk syke mennesker. Jeg er imponert over at Jimmie Åkesson ikke hisset seg opp, sier Stenstrøm.

Og det er flere som reagerer. “Skavlans respektløse behandling av sin langtidssykemeldte gjest var en studie i vulgær elitistisk propagandajournalistikk. Unnskyld Sverige!” skriver stortingspolitikeren Christian Tybring-Gjedde (Frp) på sin Facebook-side fredag kveld, og jeg er enig. Facebook-siden «Boikott Skavlan» ble opprettet etter intervjuet. I beskrivelsen heter det: «Vi vil protestere mot den skammelige behandlingen Jimmie Åkesson fikk i programmet Skavlan den 27.03.2015». I skrivende stund har siden fått 12.069 likes.

Forstår ikke kritikken. Politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen er derimot overrasket over den massive kritikken mot Fredrik Skavlan. Hun mener spørsmålene til Åkesson var både relevante og saklige. Etter min mening må Simonsen ha sovet i timen – for det såkalte intervjuet var ren trakassering og ikke i nærheten av å være saklig.

Å kryssforhøre Åkesson for rasistiske uttalelser andre i partiet har slengt ut i 2002 – altså for 13 år siden, er nemlig ikke saklig eller relevant – det er idiotisk.

Åkesson påpekte at han ofte blir stilt til veggs for andres uttalelser og poengterte at slike uttalelser ikke er akseptable og at han heller ville diskutere sak og partipolitikk enn uttalelser han ikke kan stå til rette for. Fra det såkalte “intervjuet”:

– Man må slutte å kalle de 13 prosentene som stemte på oss for rasister, svarte Åkesson.

– Jeg tenker på en del av ordbruken som har kommet frem, og som du kjenner for godt, kandidater og representanter fra ditt eget parti har karakterisert andre som parasitter, jødesvin, gresshopper og kakkelakker. Dette er ord man bruker om mennesker fra andre folkegrupper?

– Dette er ord jeg ikke står bak, og det vet du, svarte Åkesson.

– Nei, men det er dine folk? De representerer deg?

– Nei, det gjør de definitivt ikke.

Lisensfinansiert mobbe – tv. Men Skavlan ga seg ikke og økte råkjøret, dvs spydig sitere andre mennesker, dette til tross for at Åkesson tydelig holdt på å rakne i stolen. Skavlan avsluttet med følgende nedverdigelse: -Du forstår at gresshopper og parasitter inte er bra!? Med tilhørende nedlatende blikk, som om Åkesson er en gutt på fire år.

Det er sjeldent jeg ser slik tydelig forakt for egen gjest som i dette tilfellet. Dette som skulle være talk-show endret seg til å bli lisensfinansiert mobbe-TV der gjesten knapt fikk mulighet til å svare for seg. Det hele var direkte utidig. Hva jeg forøvrig mener om NRK og lisensen, kan dere lese her.

Det er et tragisk skue når en programleder utøver denne type maktdemonstrasjon overfor sine gjester med kun et overordnet mål – å bruke og drite ut vedkommende for å skape blest om eget program – og som i dette tilfellet, basert på hva andre mennesker har sagt og gjort så langt tilbake i tid som 13 år – som vedkommende faktisk ikke kan gjøre noe med.

Skavlan har aldri vært en god programleder – det viste han tydelig sist fredag. Det har seg nemlig slik at idiotiske uttalelser kommer i dann og vann fra oss alle uavhengig partier og samfunnslag. Men det er kun ledere i partier som FRP og Sverigedemokratene som blir stilt til rette for hva andre har sagt og ikke. Dette er urimelig og like tåpelig som om vi skulle stilt Skavlan til veggs fordi «Top Gear»-programlederen Jeremy Clarkson (54) er rasistisk og voldelig. Vi gjør altså ikke det, for i motsetning til Skavlan ser vi at det ville vært meget urimelig. Skavland derimot, kjører et helt “intervju” basert på urimelighetene.

Skavlan var svært respektløst – også mot seerne! For vi ble stilltiende tvunget til å se mobbing og trakassering på direkten, uten muligheter til å gripe inn. Det gjorde vondt. At de andre gjestene ble sendt ut før Åkesson kom inn er også svært betenkelig – muligens fordi Skavland ville forsikre seg at ingen kunne gripe inn i det planlagte råkjøret? Det hele var særdeles feigt, råttent og uverdig!

At en programleder må gå til det skritt å trakassere gjester for å skape “nerve” i et utdatert og kjedelig program, sier mye om programmet og spesielt programlederen – begge bør taes av plakaten.

Her kan du enkelt klage til NRK om du mener det er på sin plass. FB siden finner du her.

Om denne bloggen; bloggens eier heter Trude Helén Hole. Hole er kjent som Norges mest hardtslående blogger ifølge Nettavisen og Norges beste jenteforfatter ifølge Dagsavisen. I tillegg er hun Norges kuleste sommelier, sies det. Hennes bøker og vinkurs finner du her og mer om hennes forfatterskap finner du her.

Spre kjærlighet og glede, så blir verden et bedre sted å være for oss alle! 

Til Holes forfatterside og tilbakemeldinger fra media

Gratis vinkompendium og digitale vinkurs – klikk her

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

My Books – You Tube – Modeling – Vinkurs– Referenses – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

You will find my English company site right here and click here for my English Author site. For translation of this text – then click to the right.

0 comments on “Skavlans søppel-tv

Leave a Reply