News

Fritt ord gir 50.000 til anonym mottaker

Og det er svært betenkelig! Anonymitet har etter min mening ingen ting i en fri ordveksling og et demokrati å gjøre! Om anonymitet er nødvendig er ytringsfriheten død – derfor er tildelingen betenkelig. At Fritt Ord gir 50.000 til en anonym blogger opplever jeg også som et hån mot alle oss som sloss for demokrati og ytringsfrihet ved å ha mot nok til å si det vi mener under fullt navn i stedet for å gjemme oss bak anonymitet – og med det tar vi også konsekvensene.

Skjermbilde 2015-03-21 kl. 08.23.43

For konsekvenser blir det – selv i et land der ytringsfrihet står sterkt! Den anonyme skribenten som nå får 50.000 er kjent for å påpeke faktafeil og unøyaktigheter i norske medier via sin egen Twitter-profil og blogg, i følge NRK. Jeg har siden 2010 skrevet utallige kritiske artikler om media, medias rolle og utvikling – alltid under fullt navn – i kronikker og i egen blogg. En del finnes her under aktuelt og på min andre blogg. Jeg mener at folk som ikke kan stille seg bak hva de sier og bruke fullt navn – ikke fortjener økonomisk støtte.

Demokrati = ytringsfrihet og åpenhet! Jeg stiller meg også sterkt tvilende til nødvendigheten av anonymitet i dette tilfellet. I enkelte tilfeller er skjult identitet nødvendig, men en “mediekritisk” blogger som kommenterer småfeil i media kommer i mine øyne ikke innunder denne kategorien. Derfor finner jeg det ulogisk at Fritt Ord belønner en “som er unødvendig anonym – i et demokrati som er bygget på ytringsfrihet og åpenhet”. En annen sak er jo at vi bør har rett å vite hvem midlene går til. La oss ta en titt på Fritt Ords formål:

Vedtektenes paragraf 3Stiftelsen Fritt Ords fremste formål er å verne om og styrke ytringsfriheten og dens vilkår i Norge, særlig ved å stimulere den levende debatt og den uredde bruk av det frie ord.

Jeg syntes Fritt Ord med denne utdelingen undergraver demokrati, ytringsfrihet og åpenhet – anomymitet har ingenting i en fri debatt å gjøre. Å ha mot til å si det du mener under fullt navn i den offentlige debatt – koster!

Jeg ble blant annet sensurert av Nettavisen for mine meninger. Store deler av våren 2014 ble jeg som blogger fjernet fra Nettavisens bloggplattform grunnet mine meninger og mine sterkt mediekritiske innlegg spesielt rettet mot typisk Nettavisjournalistikk der forbrukerstoff, sex, dumhet og skjønnhet og “slik får du den fineste fletten og den beste orgasmen” er hovedbildet. Jeg ble rett og slett fjernet fra plattformen og Nettavisens front – et soleklart kontrakstbrudd fra Nettavisen som jeg har svart på hvitt fra redaktør Gunnar Stavrum som nylig ble kåret til Årets meningsbærer – at andre også har meninger derimot, klarer han ikke å håndtere!

Ytringsfrihet er kanskje forbeholdt de med makt til å kneble andre og de som velger å være anonym, samt de som kontrollerer redaksjonene? Just asking! Integritet er et ord enkelte bør slå opp, også Fritt Ord – for vi skal ikke ta ytringsfrihet for gitt.

Om å få hodet opp av sanden – om økende selvmord og medias rolle! Og mens media forer oss med hvordan bli vellykket med flest mulige orgasmer og annet fjas, og gir kjendisstatus til folk som puler på TV og til usikre, navlebeskuende bloggere som har nok med sitt og selfies, øker selvmordsstatistikken og spesielt blant unge. Dette vet jeg en hel del om ettersom jeg skriver en dokumentar om selvmord og vet hvordan media i stor grad påvirker samfunnsbildet – en utvikling jeg har fulgt i over 15 år.

Om en skal være såkalt “mediekritisk” som denne anonyme bloggeren – bør en kanskje også ta en titt på det store bildet og la tall- og små faktafeil komme i annen rekke. Det bør også Fritt Ord gjøre!

Jeg blir truet på livet for mine meninger – ytringsfrihet koster, og noen tar den kostnaden. Jeg har blitt uthengt, trakassert og truet på livet fordi jeg skriver om å beskytte barn mot pornoindustrien (her svikter media!), fordi jeg mener vi ikke får god nok informasjon om vaksiner og bivirkninger (her svikter media!), fordi jeg til stadighet skriver om omskjæring av jenter også i Norge (her svikter media!), fordi jeg ønsker likestilling for menn i barnefordelingssaker (her svikter media!), fordi jeg mener Norge godtar steining av kvinner og barn i samarbeidsland gjennom å stilltiende akseptere (her svikter media!), og fordi jeg mener vi ikke kan være stolt over oljefondet, fordi det er bygget på blodpenger (her svikter media!). Se saker under Aktuelt.

Utdelingen er et hån mot ytringsfriheten! At Fritt Ord velger å gi 50.000 til en anonym blogger, undergraver ytringsfrihet og åpenhet. Utdelingen legitimerer anonymitet i den offentlige debatt med tilhørende skittentøyvask, trusler og drittslenging. Utdelingen undergraver meningers mot bygger tilsvarende oppunder feighet. Dette er trist etter min mening!

I tillegg opplever jeg dette som et direkte hån mot alle oss som sloss for det frie ord ved å ha mot nok til å si det vi mener under fullt navn – og sette STORE SAKER på agendaen. Det koster nemlig å mene noe – du blir forfulgt, sensurert, trakassert, latterliggjort, uthengt og altså truet på livet!

Folk skriver rett ut at de skal henge meg fordi jeg bruker ytringsfriheten min. At anonymitet belønnes av en institusjon som Fritt Ord provoserer meg derfor sterkt!

Knut Olav Åmås – dette må du vennligst forklare for meg! Fritt Ord burde støtte konstruktive meningsbærere som våger å vise ansikt og ta konsekvensene av det – ikke belønne anonymitet og feighet. Jeg er særdeles skuffet over Fritt Ord!

Trude Helén Hole!

Føløg meg gjerne på Facebook.

0 comments on “Fritt ord gir 50.000 til anonym mottaker

Leave a Reply