News

Eddi Eidsvåg er en Ålright fyr syntes Harry Hole

I går  kåret Jo Nesbø og Harry Hole-stiftelsen Eddi Eidsvåg til årets «ålreite fyr» for sitt arbeid med «Pøbelprosjektet», et prosjekt som skal hjelpe unge, skoletrøtte mennesker på vei mot fast jobb eller utdannelse.

Eddi Eidsvåg, Trude Helén Hole og Jo Nesbø. To ålreite fyrer og en veeeeldig ålright jente i midten om jeg skal si det selv – herved sagt!

Lett å glemme de hjemme! Jeg må si jeg støtter Eddi med hele mitt hjerte. Norge har lenge hatt det for seg at vi skal redde hele verden og gir mye til våre store hjelpeorganisasjoner som bruker store summer på lønn- og administrasjon, aksjer, TV-show og filmer og bilder, for å vise oss hvor leit det er rundt omkring i verden, men glemmer ofte vår egen bakgård.

Hele 40.000 barn og ungdommer i følge Eddi er på frifot i landet vårt. De vandrer rundt, noen gjemmer seg, noen “tilhører” barnehjem, noen er hjemme i dann og vann før de tar seg nye walk-abouts, mange har droppet ut av skolen og flere blir det, og selvsagt – mange er uten arbeid og ordner seg på annet vis – og annet vis er nettopp hva du tror.

Pøbelprosjektet AS rydder opp i egen bakgård og har som mål å få fart på ungdom som ikke har jobb eller skoleplass. Begrepet pøbel kommer fra det latinske ordet «populus» som helt enkelt betyr folk eller folkelig, med andre ord – menneskene som blir ivaretatt av Pøbelprosjektet er mennesker som deg og meg og våre barn, unge mennesker som har kommet skjevt ut og som trenger en hjelpende hånd i startfasen av sitt liv for å komme tilbake på rett spor. Norge er nemlig ikke bare gull og grønne skoger.

Eddi Eidsvåg startet det hele i 1997 med kurs for enslige forsørgere. I 2005 tok Eddi kontakt med Arne Husjord og de utviklet det som i 2007 ble til Pøbelprosjektet AS, et ideelt AS. At selskapet er «ideelt» betyr at det har vedtekter som sier at det ikke kan tas ut utbytte til eierne. Denne eierformen er en vesentlig del av Pøbelprosjektets egenart og gjør at selskapet distanserer seg fra det å være et rent profittbasert aksjeselskap. I forrige uke skrev jeg Har frivillige hjelpeorganisasjoner blitt store kapitalbedrifter, og innlegget kan du lese her. Det vil nok vekke noen og enhver.

Pøbelprosjektet derimot, driver ikke med aksjespekulasjon eller markedsføringskampanjer, de holder på i det stille og er et prosjekt som driver livstidsoppfølging – med andre ord konstruktiv og målrettet hjelp. I dag hjelper Pøbelprosjektet 2000 ungdommer – dette koster i følge Eddi 45.000.- i året per ungdom og sparer samfunnet for 10 millioner. Jobben er ganske enkelt å få disse ungdommen tilbake til skolebenken eller ut i fast arbeid under normale arbeidsvilkår. Mer konstruktiv hjelp skal du lete lenge etter.

Pøbelprosjektet fikk ikke penger denne gang – men en fin og ærefull pris. Som Eddi sa så fint: -Jeg trodde det hele var tull. Jeg satt i bilen og hørte på Sorgenfri da Jo ringte, og det er veldig flott å bli satt pris på, at arbeidet blir lagt merke til. Men best av alt er å være en ålright fyr for disse ungdommene.

Tittelen gir Eidsvåg æren av å, sammen med stiftelsen, velge hvilke prosjekt som skal få prispengene som i år er fordoblet til hele én million kroner fordelt på to prosjekter. 750.000.- går til Unicef/Costa Rica. I Costa Rica slutter svært mange barn allerede etter første skoleår. Ved å begynne ett år tidligere på skolen får barna en mer tilrettelagt lese- og skriveopplæring. 250.000.- går til Zemora Teran Foundation I Nicaragua. Siden 2009 har stiftelsen jobbet med å utstyre skoleelever i fattige strøk med laptoper som skal øke lese- og lærelyst.

Vel anvendte penger der altså – men jeg sier igjen – vi må ikke glemme de hjemme. Ønsker du å støtte eller lese mer om Pøbelprosjektet, klikker du deg inn her. God før julstid dere – og husk, barna våre trenger ikke flere ting – de trenger tid sammen med deg. De trenger å bli sett og hørt, så enkelt er det:-)

Trude Helén Hole, New Spirit Communication

0 comments on “Eddi Eidsvåg er en Ålright fyr syntes Harry Hole

Leave a Reply