News

Norge sover i timen når det gjelder norsk film

Tornerosesøvn. Norge gjesper i vei om mangt og meget, og i mellomtiden forsvinner oljen, den som gjorde oss rike over natten. Det er dumt, vi vet nemlig at rikdom kan forsvinne like fort som den kom om en ikke klarer å løsrive seg Tornerosesøvnen.

Også når det gjelder norsk filmindustri sover Norge. Det syntes som at enkelte ikke evner til å se hvilken ressurs dette kan bli om ting gjøres riktig. Men fakta er at Norge kan lage film, bare se på Grethe Bøe-Waals siste film, Operasjon Arktis som ble spilt inn blant annet på Svalbard, og ikke minst har vi en av verdens vakreste rammer for filmproduksjon – dette kan selges!

Øystein Karlsen, regissør og manusforfatter skrev en god artikkel: Hva er dere driver med… i Dagbladet i fjor. I artikkelen etterlyser Karlsen intern vilje til å satse på film og tilrettelegge for å få internasjonal filmproduksjon til å satse på Norge, samt evne til å se de positive ringeffektene dette vil gi. Jeg vil i den forbindelse nevne Sør-Afrika – et fantastisk land som har satset stort på film, foto og reklameproduksjon. Dette utgjør i dag en stor og viktig industri for landet. Mer kan du lese her Filming in South Africa.

Fra nettstedet South Africa’s film industry – kan du lese følgende: «South Africa has a vibrant, growing film industry that is growing in reputation and is competitive internationally. Local and foreign filmmakers are taking advantage of the country’s diverse, unique locations, as well as low production costs and favourable exchange rate, which make it cheaper to make a movie here than in Europe or the US. The government has identified the film industry as a sector with excellent potential for growth, and is regarded as a catalyst for both direct and indirect employment of people from different sectors of the economy. The South African film and television industry contributes around R3.5-billion a year to the country’s economy, according to a 2013 study conducted by the National Film and Video Foundation, an agency of the Department of Arts.»
Å satse på film – kan altså føre til økonomisk og sosial vekst, generell kompetanseheving og økt turisme.
Dette har de altså forstått i Sør Afrika og på Island. I Norge derimot, er vi ikke smarte nok. Vi ganske enkelt sover i timen. Men oljen varer ikke evig – vi må ha flere bein å stå på og de må vi få opp og stå nå. Noen må våkne og ta grep.
Økonomiske og sosiale ringvirkninger står nevnt over her, vi har et fantastisk land å by på rent scenemessig, og vi begynner å få rimelig bra kompetanse innen industrien, noe som fort kan svekkes om det ikke satses ytterligere på vekst, og ikke minst vil filmindustrien bli en suveren måte å markedsføre Norge på – slik at vi i fremtiden kanskje til og med også kan ha turisme som en stor næring i motsetning til i dag, hvor den heller fremstår som flau bris i forhold til hva den kunne vært, med stadig sviktende besøkstall. Det er ganske så banalt!
Synergier vi ikke aner konturene av. Vi må altså få øynene opp for nye næringsområder og våge å satse. Vi må ganske enkelt begynne å legge forholdene til rette for alternativ næringsvekst og begynne å investere i eget land. Norsk filmindustri er en ressurs vi bør bygge videre på. Om vi satser og satser stort, tror jeg norsk filmindustri vil gi synergieffekter vi ikke aner konturene av. Øystein Karlsen peker på en nødvendighet for å få dette til – nemlig insentiver. Nå har vi nettopp slettet Kongos gjeld på 134 millioner, så det burde være mulig å gi insentiver for å få fart i norsk næring.
Fra Karlsens tekst: «En insentivordning vil i prinsipp si at dersom en utenlandsk filmproduksjon legger innspillingen sin til landet, så får de en gitt prosentdel av pengene de bruker tilbake fra staten. På Island for eksempel er refusjonssatsen 20 prosent. Det har gjort at Island med snaue 300 tusen innbyggere de siste 5 årene, har vært vertsland for innspillinger som «Game of Thrones», «Oblivion» med Tom Cruise, Ridley Scotts «Prometheus», «Batman Begins» og «Noah» med Russell Crowe for å nevne noen.» Les hele artikkelen her.
Hva slike innspillinger med tilhørene synergieffekter vil kunne gjøre for Norge, er spennende å tenke på – en tanke som nå bør omsettes til handling.
Når Sør Afrika og Island får det til – så bør vi kunne få det til i Norge også. Vi har nemlig økonomi til å kunne investere, gi insentiver og konkurrere om dette markedet og med det bruke filmbransjen til få vekst i en rekke norske næringer. Så enkelt er det.
Trude Helén Hole, New Spirit Communication

0 kommentarer på “Norge sover i timen når det gjelder norsk film

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: