News

Å publisere bilder av helvete på sosiale medier

Hva hjelper det?

Jeg har i likhet med de fleste andre her i trygge Norge registrert at en god del mennesker, gjerne de samme, til stadighet publiserer bilder av krig, nød, elendighet, tortur og faenskap. Bilder av barn som halshugges, bilder av en virkelighet vi har vanskelig for å fatte, bilder av et helvete som virker å øke i omfang og forværres. Bilder vi ikke kan sette ord på. 

Men hva er hensikten?

Jeg forstår at folk blir opprørt. Jeg forstår at folk vil dette til livs, det vil vi alle. Men det hjelper fint lite å publisere et bilde med torturerte lik med følgende kommentar: –denne galskapen må vi stoppe, uten å gjøre mer enn nettopp dette. Det stopper nemlig ikke på denne måten. På Facebook!

I perioder må jeg skjerme meg selv for grusomhetene som foregår der ute for at jeg ikke skal gå til grunne, bli mørk til sinns. Jeg gråter fortvilte og hjelpeløse tårer. Jeg liker derfor ikke å få den umenneskelige faenskapen servert på et sølvfat via sosiale kanaler inn i min egen stue. Kommentarer og publisering av halshugging på FB er derfor etter min mening lite konstruktivt. Jeg vil helst slippe å få faenskapen inn i min egen stue tidlig og sent, jeg kan nemlig ikke gjøre noe med den annet enn å se på de blodige bildene og gråte – så vær så snill å ikke send det til meg via FB. Det tjener intet. 

Dette handler ikke om å være ego. Dette handler om å kunne velge kunnskap og informasjon, og ikke minst:

Dette handler om at noe kan du gjøre noe med – og noe ikke.

Nedbryting av toleransegrenser? Så tenk deg om, for dette er ikke lenger folkeopplysning. Vi vet det foregår. Vi har sett nok. Vi vet – og det gjør oss mørk til sinns. Jeg vil derfor be dere som til stadighet publiserer denne type bilder i sosiale medier om å tenke dere om – hva tjener det til?

Og kanskje, og dette er ikke en påstand, men en tanke, kanskje dette på sikt fører til at våre grenser for hva vi tåler og hva vi tillater av grusomheter, sakte men sikkert senkes, at vår toleransegrense en dag er så lav at vi selv blir en del av dette helvete på jord. Hvem vet?

Det jeg vet, er altså at dette er lite konstruktivt. Jeg vil derfor be dere som til stadighet publiserer denne type bilder om å finne andre måter å bidra på, konstruktive måter som betyr noe til eller fra – for det gjør ikke kun et jævlig bilde av faenskapen og tre ord. Hva med å bli med/støtte organisasjoner som faktisk gjør noe, lage opprop, skrive til regjeringen, sende mat og klær, boikotte, finne ut hva Norge støtter av helvetesregimer, noe kan dere lese om i min artikkel Norges blodpenger. Hva med å lage/delta i FB sider som samler folk i inn og utland, som får verdens ledere til å gjøre noe, i stedet for å sitte hjemme enkeltvis og dryppe ut bilder og forbarme seg,  – heller gjøre noe større som betyr noe til eller fra. Jeg vet ikke helt konkret, men oppfordrer dere til å tenke litt.

Bildebruk bør ha en hensikt. Jeg liker altså dårlig enkeltvis publisering av grusomheter/bilder på FB som ikke gjør annet enn å skape følelsesmessig kaos fordi de ikke blir fulgt opp med noe konkret fra avsender som heller ikke har et hensiktsmessig mål med publiseringen.

Jeg bruker selv enkelte tøffe bilder i mine artikler fordi det da har en hensikt, som eksempelvis mine artikler rundt omskjæring av jenter – jeg har nemlig som mål å stoppe omskjæring av jenter i norske hjem. Dette er et realistisk mål, noe jeg kan gjøre noe med, så jeg jobber konstruktivt og over tid. Jeg sender artikler og statistikker til medier og legger synlig press på regjeringen for at disse igjen skal legge press på øvrige instanser. Og kanskje en dag blir lovene fulgt og de som begår denne grusomme lemlestingen straffet – kanskje en dag kan jenter vokse opp i trygghet om at omskjæring ikke foregår i norske hjem, at de kan dra til hjemlandet sitt og returnere med alle kroppsdelene inntakt – at en vakker dag er disse jentene trygge.

Det er mitt mål. Derfor skriver jeg og publiserer som jeg gjør.

Så nå når alt dette er lest, vil jeg spørre deg følgende om du er en av nevnte: hva er ditt mål med å enkeltvis publisere et grusomt, blodig bilde av en strupe som kuttes med følgende tre ord: –se så jævlig!

Trude Helén Hole

 

 

0 comments on “Å publisere bilder av helvete på sosiale medier

Leave a Reply