News

Lurt av lettbrus?

Det har lenge foregått en debatt om kunstige søtningsstoffer er skadelig for helsen – og som med det meste, etter min mening, har en sak flere sider. Til tross for dette har enkelte her på berget hardnakket konkludert med at rent vann er giftigere enn aspartam!


Vel, i mine øyne er dette en relativ bombastisk påstand. Men her på berget skal alle få ha/ytre sin mening, vi lever tross alt i ett demokrati – meg inkludert. Så jeg tillater meg derfor å komme med litt info som belyser litt andre konklusjoner når det gjelder aspartam, for som en del sikkert har skjønt, så mener jeg at det er viktig å belyse fordeler og ulemper ved det meste – slik at vi besitter mest mulig kunnskap før vi tar beslutninger.

Aspartam er en helserisiko. Nå har endelig en etterlengtet studie som har gått over hele ti år – blitt publisert. (Det er som kjent studier over tid som viser oss hvordan bivirkninger faktisk vil utarte seg) Og nå viser det seg at aspartam kan øke risikoen for hjertesykdom, inkludert hjerteinfarkt og hjerneslag hos friske mennesker, ifølge en ny University of Iowa studie. Funnene ble presentert 30 mars 2014 på American College of Cardiology?s 63rd Annual Scientific Session i Washington, D.C.

Studien, som analyserte inntak av diettbrus over ti år hos 60 000 kvinner som deltok i Women Health Initiative observasjonsstudie, konkluderte med at kvinner som konsumerte to eller mer om dagen, hadde 30 prosent høyere risiko for en kardiovaskulær hendelse (hjerteinfarkt), og 50 prosent større sannsynlighet for å dø av relaterte sykdommer, enn kvinner som aldri eller bare sjeldent drakk diettbrus.

At rent vann er giftigere enn aspartam? Neppe!

Farlig medisin. Ettersom vi snakker om hjertesykdommer, kan jeg jo slenge på denne fra Relis som er en produsentuavhengig legemiddelinformasjon, som forteller oss hvordan medikamentet Vioxx® (rofecoksib), brukt mot blant annet hjerteinfarkt, bidro til å fordoble risikoen for hjerteinfarkt. Dette til info, spesielt til dem som hardnakket mener at alt av medikamenter og vaksiner vi blir pådyttet, er trygt – ja, det finnes noen av dem, serru.

Aspartam gjør deg i tillegg fet. Og nei – det er ikke en bonus, og det er heller ingen løgn som enkelte vil ha det til. Å drikke light brus kan virke mot sin hensikt, ifølge en studie fra University of Texas Health Science Center og tilsvarende nylig gjort i Nederland. Studiene viste at jo mer lettbrus en person drakk, jo større var risikoen for å bli overvektig. En eller to bokser brus om dagen økte midjemålet med 500 prosent… det er ikke lite!

Kunstige søtningsmidler forstyrrer nemlig kroppens naturlige evne til å regulere kaloriinntak basert på hvor søt maten er. For at Light brus skal kjennes søt og god er det tilsatt blant annet aspartam. Når dette stoffet inntas tror kroppen at den får sukker, noe som fører til økt appetitt. Det betyr at folk som spiser og drikker lettprodukter, faktisk har større sannsynlighet for å overspise, og ikke nok med det – i tillegg øker du risiko for nyresvikt. Les mer her.

Så, hva skal vi konkludere med? At etter “de søte løgnene om aspartam” som noen skal ha det til – kommer kanskje den sure svie? Ikke vet jeg. Men brus og lettbrus er ikke sunt. Men det er rent vann – og slik er det bare!

Trude Helén Hole

0 comments on “Lurt av lettbrus?

Leave a Reply