News

Er vi besatt av nakenhet?

Er vi besatt av nakenhet? Jeg bare spør, for hvorfor må vi hele tiden kle av oss for å fremme et budskap, og hvorfor er det bilder av naken hud som får klikkefingeren til å klikke vilt?

Skjermbilde 2019-03-26 kl. 19.55.47.png

Foto: Twitter/privat. Vi er rene, sier Steiro og Skofterud, ja visst, og toppløse.

– Vi er 100% for ren idrett, sier skijentene Vibeke Skofterud og Kristin Størmer Steira etter oppstusset rundt doping-innrømmelsen til Steffen Kjærgaard. For å vise at de er motstandere av doping la de to ut et lettkledt bilde på Twitter med teksten «100%REN».

– Dette er vår måte å vise at vi er 100 prosent for ren idrett. Dette er en kreativ måte å vise hva vi står for. Litt moro må vi ha det på samling. Dette var kanskje litt over grensen, men det må folk tåle? sier Steira til VG.

Vel, jeg er også 100% for ren idrett, men jeg trenger ikke kle av meg av den grunn. En naken kropp viser forøvrig ikke om kroppen er fri for dop eller ikke. Et standpunkt bør for øvrig stå godt nok i seg selv uten at kroppen må underbygge det.

I bunn og grunn stusser jeg litt over hvorfor så mange kjendiser i Norge absolutt må poengtere “ting” ved å kle av seg og vise hud hele tiden. Så særlig kreativt eller sjokkerende kan det derfor neppe kalles når Steira og Skofterud bare gjør det stort sett alle gjør, som om naken hud symboliserer svaret på alt.

Er vi besatt av nakenhet? Idretts- og kjendiskvinner ser ut til å ha et umettelig behov for å kle av seg offentlig. Og media følger opp og kjører på med bilder av naken hud, og leserne klikker seg sultent inn på alt som har snev av nakenhet i seg.

Er vi så lysten på hud at vi må få dekket opp behovet via kalde pc skjermer? Klikk, klikk? Se bare på oppstusset rundt Tone Damli Aaberget. En middelmådig og helt ordinær norsk rumpe setter dagsorden og hele Norge går amok. Jeg fatter det bare ikke. Og dette blir rost som modig – what the fuck? Da vet ikke folk hva mot er!

Jeg mener ikke å moralisere. Selv er jeg helt avslappet til nakenhet. Jeg jobber som forfatter, fotograf og modell. Kroppen er mitt arbeidsverktøy og brukes i de sammenhengene der det er relevant ? kan nevne fotokunst, covere (der de underbygger innholdet) og selvsagt mote, undertøys- og reklamekampanjer etc. Det finnes altså lettkledte bilder av meg også, så noen vil sikkert mene jeg kaster stein i glasshus, men bildene er tatt i en sammenheng med en tanke bak, der hud har vært relevant for jobben som skal gjøres og resultatet som skal oppnås og presenteres.

Men om jeg må kle av meg for å selge flere bøker eller for å få spalteplass i media, så sier jeg stopp. Min kropp og nakenhet er overhodet ikke relevant å bruke i sammenhenger der min mening skal fremmes og min stemme bli hørt. Jeg trekker derfor en linje mellom disse to forholdene, der modelljobber er en av dem.

Når det er sagt, nakenhet er naturlig. Selvsagt skal vi som Steira sier ha det litt moro, men nakenhet blåst utover enhver forside i absolutt alle sammenhenger og saker, er ikke naturlig – det er anstrengt og i mange sammenhenger unødvendig. Så spørsmålet mitt er, hadde folk klikket seg inn på lenken om Steira og Skofterud hadde beholdt fantomdrakten på?

Holder det ikke lenger å bare si hva du mener? Lytter vi ikke lenger til folk, eller kvinner med klær på? Er nakenhet en nødvendig del av kommunikasjonsformen i dagens samfunn – for å bli sett og hørt?

Er nakenhet blitt et redskap?

Forbilder. Vi har noen barn som skal følge i sporene våre, små jenter som følger opp ved å kle av seg på nettet! Og dette gjør de fordi alle gjør det, og spesielt idretts- og kjendiskvinner som er små jentenes forbilder!

Jeg syntes altså at denne utviklingen er trist. Kjendiskvinners trang til å kle av seg i alle mulige settinger støtter under fordommene om kvinnekroppen som et objekt viktigere enn kvinnen selv. Jeg vet ikke om denne trenden er mulig å snu, men jeg vil kanskje oppfordre våre kvinnelige forbilder til å tenke seg litt om og heller være naken heller der det er naturlig og relevant, og har en hensikt, og har derfor følgende råd å komme med:

Vi har alle fått utdelt en stemme. Bruk den og si hva du mener. Da vil du kunne høste oppmerksomhet over lang tid fordi folk lytter. Kroppen din falmer med årene, bare ha det i mente om det er kroppen din du bruker for å få “oppmerksomhet” i dag.

……..

Spre kjærlighet og glede, så blir verden et bedre sted å være for oss alle. 🙂

…….

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Mitt firma – Blogg – Bilder – Vinkurs – Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

Trude Helén Hole!-kopi 7

 

0 comments on “Er vi besatt av nakenhet?

Leave a Reply