News

Vaksinemotstander, fra skjellsord til hedersord?

Der finnes noen, inkludert meg selv, som alltid har vært kritisk til vaksiner. For min del er jeg rimelig kritisk til hele legemiddelindustrien og egentlig det meste. Men vi har ytringsfrihet her i landet, så jeg tar meg den frihet å formidle mine meninger. Jeg sier det jeg mener – og mener det jeg sier.

Men i lille Norge skal ikke det gå upåaktet hen. Meninger som ikke er mainstream er ikke velkommen i konforme Norge. Her skal alle mene det samme. Sammen skal vi breke i flokk og gjøre som vi blir fortalt.

Om noen i hvite frakker sier vi skal hoppe uten fallskjerm, krysse jernbaneskinner i det toget kommer, gå inn i et bur med ville tigre, eller proppe i oss piller vi ikke vet hva inneholder, eller ta sprøyter vi ikke aner konsekvensene av – så skal vi liksom gjøre det uten å stille et kritisk spørsmål?

Er det slik Norge har blitt? Skal vi være så dumme?

Noen her på berget har altså stilt seg kritisk til vaksiner og sagt fra om det. De har også forklart hvorfor de er kritisk. Allikevel har disse menneskene blitt hetset og mobbet i diverse fora, spesielt av en gruppe som liker å kalle seg “skeptikere”. Men syntes vi det er ok? Skal ikke folk få stille seg kritisk til ting uten å bli mobbet? Og hvem er i så fall de skeptiske i dette tilfellet, de som åpenbart er kritisk til vaksiner eller de som sluker det rått og mener at alle andre som mener noe annet er idioter.

Jeg skrev Et sykt helsenorge, tidlig i februar – og nettet florerte av idiotkommentarer tiden etter. Vel, i den senere tid har det vært stadig flere negative artikler rundt om i verden om vaksiner, motiver og bivirkninger. Men nå er det vel kanskje slik at den “gjengse nordmann” i kommentarfeltene rundt om her på berget – ikke leser internasjonal presse, og det gjør tydeligvis ikke norske myndigheter heller.

Dog, også i Norge har vi jo som nevnt kritikere som har ytret seg, så hvorfor kan vi ikke lytte? En av dem er professor i medisinsk etikk, Jan Helge Solbakk, som kalte svinevaksinasjonen en medisinsk skandale. Solbakk gikk hardt ut mot massevaksinasjonen av nordmenn allerede i 2009, og sa senere følgende til VG.

– For det første var utprøvingsperioden av vaksinen for kort og gjort på færre mennesker enn vanlig. Derfor var det usikkerhet rundt bivirkninger. Så sørget Verdens helseorganisasjon for at definisjonen på pandemi ble endret og grunnlaget for å kalle det en pandemi ble kritisert. I etterkant er det kommet frem hvor tungt den farmasøytiske industrien var inne i de besluttende organene.

Og nettopp dette er hva jeg forsøker å belyse også. Vi kan ikke stole på folk som skal tjene penger på oss. Så enkelt er det bare. Vi må undersøke selv.

Her er litt om hva vi vet i dag: Verdens rikeste land sikret seg 90 prosent av vaksinene som var på markedet! Vaksinen mot svineinfluensapandemien var Pandermix fra GlaxoSmithKline. Den første vaksinen ble satt i Bergen 22. oktober 2009. GlaxoSmithKline skrev jeg om i Et sykt helsenorge. Rundt 45 prosent av befolkningen, 2,2 millioner nordmenn, ble vaksinert.

Hvilke bivirkninger ble vi informert om før vaksinen? 

Meget få, vaksinen var ikke en gang godt nok testet. 

Når ble man klar over en mulig sammenheng mellom vaksinen og narkolepsi? Så sent som i september 2010 avviste Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) en sammenheng mellom Pandemrix og narkolepsi. I februar 2011 mente finske helsemyndigheter å ha funnet en overforekomst av narkolepsi hos unge som hadde blitt vaksinert. I juli 2011 besluttet Den europeiske vitenskapelige legemiddelkomiteen at Pandemrix ikke er anbefalt til personer under 20 år, på grunn av sammenhengen med narkolepsitilfeller.

Hva er narkolepsi? Narkolepsi er en kronisk nevrologisk forstyrrelse av søvnreguleringen med uttalt søvnighet og anfall med uimotståelig søvntrang på dagtid. Symptomene er unormal søvntrang, (du klarer ikke holde deg våken på eksamen, under forelesning, på kino og lignende), anfall med kortvarig tap av muskelkraft utløst av følelsesmessige faktorer som for eksempel sinne eller glede og «søvnlammelse».

Rundt 470 000 norske barn ble vaksinert35 barn mellom 4 og 19 år har fått narkolepsi etter å ha tatt svineinfluensavaksinen, (2012 tall) de fleste i tenårene. Omtrent like mange ble ikke vaksinert. Blant disse er det utredet 4 narkolepsitilfeller – tilfeldig? Neppe. Kilder: Legemiddelverket, Folkehelseinstituttet, Helsenorge.no og Foreningen for Søvnsykdommer.

Om noen vil lære litt om den nye HPV vaksinen til unge jenter, prøv Google og undersøk selv, gjerne internasjonale tidsskrifter, før du sender datteren din til vaksinasjon. Det “bryderiet” bør du nemlig investere i om du skal kunne se henne i øynene om noe går galt. Om denne vaksinen virker eller ei, vet vi først om 20, 30 år. I mellomtiden stilles norske jenter til rådighet for et storstilt kommersielt forsøksprosjekt for en vaksine man ikke vet effekten av og heller ikke vet hvor mye vil koste, og ikke minst – kjenner bivirkningene av – som i mange tilfeller overgår det vi vaksineres mot. 

Så, i fremtiden tror jeg at det å være såkalt vaksineskeptiker eller motstander, går fra å være et skjellsord til hedersord – dette uten at vi som faktisk har stilt oss kritisk bryr oss nevneverdig om det. Det er nemlig ok å bruke hodet!

Her er forøvrig min artikkel Giftige nordmenn 1 og 2. Så jeg gjentar – å være sau og breke i kor er bare dumt. Ikke sluk alt du blir fortalt – bruk hodet og være kritisk.

Oppdatering per 14.3.2014, NRKhelsetoppene slapp for billig unna vaksineskandalen, og her er en interessant bok for spesielt interesserte: Deadly Medicines and Organised Crime How Big Pharma Has Corrupted Healthcare og Prominent Scientist Warns of HPV Vaccine Dangers.

Oppdatering per 7.4.2014, Tjomlids svar… ?? Vel, svar og svar fru. Blom, på front på Nettavisen akkurat nå: 

Skjermbilde 2019-06-04 kl. 15.42.33

Jeg tenker at teksten under bildet sier det meste. Å gå på person når en liksom skal “svare” et innlegg, sier vel relativt mye om hvordan denne debatten føres av enkelte. Tjomlid gjør også et nummer av at jeg bruker kilder og referer til forskning – men sorry, Tjomlid – jeg kommer fortsatt til å referer til kilder og forskning.

Jeg anser nemlig ikke, i motsetning til Tjomlid, eget navlelo som spesielt god kilde.

Kunnskapsløst. Første gang jeg satte meg inn i vaksineproblematikken var forøvrig i 1999 da jeg fødte mitt første barn – og jeg tok da et standpunkt. At Tjomlid skal ha det til at jeg omtrent oppdaget vaksine i mars 2014, og skriver om vaksine for å høste jubel – understreker hvor lite seriøst det er mulig å ta den gutten.

Så da kan en jo spørre seg om hvem som er overfladisk – en som lager “sannheter” om den andres kunnskap, eller en som linker opp til forsking og rapporter?

Så jeg repeterer mitt budskap, vær skeptisk til mennesker som skal fortelle deg hva du skal mene og tenke. That`s all…..

Trude Helén Hole

Skjermbilde 2019-03-26 kl. 07.19.210 comments on “Vaksinemotstander, fra skjellsord til hedersord?

Leave a Reply