News

Japan på feil kurs?

Den japanske statsministeren Shinzo Abe har tatt farlige steg som utfordrer etterkrigstidens orden. Dette sender alarmerende beskjeder og skaper økt bekymring hos Japans naboer og i det internasjonale samfunn, skriver Kinas ambassadør i Norge, H. E. Zhao Jun i Aftenposten. Fra innlegget:  -Når vi ser på tiden etter 1945 kan vi konstatere at krigens traumer i Europa gradvis er leget over tid gjennom solid forsoningsprosess og integrasjon. Dessverre kan vi i Asia fortsatt se skyggene til militarismens mareritt. Varsomme lesere har sikkert sett at til tross for sterk opposisjon fra sine naboland besøkte den japanske statsminister Shinzo Abe-tempelet og krigsminnesmerket Yasukuni den 26. desember 2013. Ved Yasukuni hylles grusomme krigsforbrytere fra andre verdenskrig som «helter». Abes handling møtte sterkt fordømmelse fra Kina, Sør-Korea, Russland og andre land. USA og EU uttrykte også sin skuffelse. Nanjing-massakren. Før og gjennom hele den andre verdenskrig begikk Japans keiserlige hær avskyligheter over hele Øst- og Sørøst-Asia. Denne perioden står for de mørkeste og blodigste kapitlene i moderne historie. Titalls millioner kinesere ble drept som følge av Japans overgrep. Den forferdelige Nanjing-massakren og mange andre avskylige overgrep ble utført av japanske styrker, slik som bayonette-utførelser på levende personer, implementerte «Three Alls Policy» (drep alle, brenn alt, plyndre alt), voldtekt med påfølgende drap, levende begravelser og så videre. Enorme massakre fant sted under de voldsomme japanske imperiebyggende angrepene. Som følge ble flere hundretusener av vietnamesere, kambodsjanere, burmesere, filippinere, malayer og indonesere også drept. Groteske og dødelige kjemiske og biologiske eksperimenter presentert som «forskning» ble utsatt på ofre i Nordøst-Kina av den beryktede 731-gruppen i den japanske hæren. Denne gruppen ble ledet av kjente japanske medisinere og kjemikere og «forskningen» tok sikte på å finne frem til metoder for biologisk og kjemisk krigføring. Disse avskylighetene er på linje med overgrep gjort av tyske leger under krigen, men har i motsetning aldri fått et rettferdig oppgjør. Farlig agenda. Abes besøk til Yasukuni er ingen tilfeldighet og baner vei for en farlig agenda. Jeg husker godt at han åpent stilte spørsmål ved om landet burde bli definert som en «overgriper» i krigens dager. Jeg ble også forferdet da Abe i mai i fjor poserte i et jagerfly påskrevet tallene 731 med koden for den overnevnte groteske «forskningsgruppen». Om «trøstekvinnene» har han fastslått at «det er ikke bevist tvang». Siden Abe inntok regjeringskontoret i fjor har Japan forsterket sitt nasjonale sikkerhetsregime, tilsidesatt landets forsvarspolitikk, økt militære forbruk og slakket ned på sitt selv-pålagte forbud mot å eksportere våpen. Abe har til og med gått så langt som å fastslå at hans livsmål er å retolke og til slutt omgjøre Japans pasifistiske grunnlov fra 1947. Hele artikkelen til H. E. Zhao Jun kan leses her. Dette er bekymringsfullt. Jeg har studert historie og fordypet meg blant annet i 2. verdenskrig som er tøff materie å sette seg inn i, fordi grusomhetene er så ubeskrivelige at det er vanskelig å ta innover seg at noen kan være i stand til å utføre slikt. Så jeg er enig med Zhao Jun. Tyskland gjenvant internasjonal respekt og tillitt ved dyp og genuin refleksjon av historien i ettertid. Tysklands anger og klare fordømmelse av nazismen var en essensiell del av prosessen som førte til genuin forsoning, stabilitet og fred i Europa.  Japans statsminister Shinzo Abes handlinger kan derimot tyde på at Japan nå muligens går i motsatt retning. Det er i så fall meget bekymringsfult og må taes på alvor. Trude Helén Hole

0 comments on “Japan på feil kurs?

Leave a Reply