News

Olav Thon fortjener en statue i gull

Jepp, sorry, klissete overskrift, men jeg mener det. Olav Thon fortjener statue for all verdiskapning, all skatt og alle arbeidsplassene han har skapt her på berget – ja, vi snakker om en mann som begynte med 30 reveskinn og endte ut med å bli Norges største skatteyter over tid.

Og Thon fortjener statue i gull fordi han står oppreist gjennom all den smålige hetsen han utsettes for av små mennesker som ikke forstår annet enn sin egen navlelo. Det er denne type mennesker som etterlater seg mest dritt på denne jord, dritt som forsurer miljøet og hindrer vekst og utvikling.

Det ironiske er at disse små patetiske menneskene nyter godt av den velferd mennesker som Thon skaper. 

Unndra skatt? Milliardæren forteller til NA24 at beslutningen om å opprette en stiftelse krevde tid. På FB og Twitter noterer jeg meg at en del slenger med leppa og mener dette er for å unndra skatt. Vel, uvitenhet og dumhet kalles slikt. Let me repeat again: Thon er Norges største skatteyter. Mannen er 90 år. Det er underlig om motivet er å unndra skatt etter hans tid på denne jord.

Så folkens, hva med for en gangs skyld legge godviljen til og se om motivet kan ha positivt fortegn?

Sikre arbeidsplasser. Thon gjør det som er relativt vanlig i utlandet, oppretter en stiftelse for å verne og ivareta arbeidsplassene for fremtiden! I dette ligger også en reduksjon av formueskatt, ja vel – men skal ikke Thon selv få velge hva pengene hans skal brukes til? For det er faktisk hans penger, ikke dine eller mine eller statens. Thon har valgt å ta grep for å sikre sine arbeidplasser og sin egen formue, og øremerker kronene til forskning på eksempelvis demens og realfag.

Staten er en dårlig pengeforvalter. Vi bør derfor takke for at Thon velger å gi disse midlene til konkrete og viktige områder i stedet for å la det gå inn i statssluket, for staten er en relativt dårlig pengeforvalter. Det er en grunn til at vi bruker for lite på forskning, eldre, helse, skole, veier og forebyggende tiltak her på berget. Politikerne gjør en slett jobb og prioriterer lite gjennomtenkte pengesluk i utlandet. Les Julenissen Norge om Clintonparet som i 2012 fikk 1,3 milliarder kroner til sine private helseprosjekter i Afrika og tilsvarende om de 1,2 milliardene som ble gitt til familieplanlegging i uland samme år, dette uten evaluering og kvalitetsikring, eller les min artikkel Norge støtter steining der staten årlig gir 1,1 milliarder til Pakistan og Afganistan, korrupte og stygge regimer. Er dette fornuftig bruk av pengene våre?

Olav Thon har tidligere opprettet flere stiftelser. Den ene heter Olav Thons Stiftelse og har som formål å støtte Den Norske Turistforenings landsomfattende virksomhet til fremme av fjellvandringen i Norge, og Olav Thons Samfunnsnyttige Stiftelse som gir økonomisk bistand til:

a. Helsefremmende virksomhet, herunder medisinsk forskning. b. Tiltak for utvikling og bedring av det fysiske miljø. c. Barn- og ungdoms oppvekstvilkår.

-Jeg er klar over at man ikke får med seg formuen videre når man faller bort. Mange av mine selskaper er viktig for mange lokalsamfunn, derfor er det viktig at man får et godt og langsiktig eierskap, samtidig som deler av det resultat virksomheten skaper utdeles til ulike allmennyttige formål. Dette er det beste samfunnsbyggende bidrag jeg kan gi, sa Thon i forbindelse med offentliggjøringen av Stiftelsen på tirsdag. Thon har satt et mål om å dele ut 50-100 til millioner til forskning.

Så til dere som kritiserer, ta en runde med deg selv først. Har du din sti ren? Hva har du bidratt med av skatt og samfunnsnyttige formål, annet enn å forsøple og forsure?

Les også mitt innlegg Norge trenger Olav Thon som jeg skrev forrige gang små, kjipe mennesken oppfordret til boikott fordi Thon stemte Frp. Og jeg sier det igjen, en del politikere, reklamemannen Kjetil Try og Turid Birkeland bør gå i skammekroken sammen med en del andre små, bitre, sure grinebitere her på knausen.

Vi har nemlig alle møkk under skoene og et regnskap å forsvare. Skal alt godt en gjør måtte stå til regnskap for all dritten vi har gjort, så bør du rette den pekefingeren først og fremst mot deg selv. Thon skaper arbeidsplasser, velferd og verdiskapning, og har nå sikret dette for fremtiden via et fornuftig grep. Så hva med å vise litt raushet og respekt tilbake?

Trude Helén Hole 

0 comments on “Olav Thon fortjener en statue i gull

Leave a Reply