Guest Authors News

Når skolen bestemmer over familien

Dagens gjesteblogger er Linn Robertsen som på sin FB side har publisert et innlegg om skolevesenet og fraværsordningen som kom for en tid tilbake der vi foreldre nå må “søke” om skolefri for barna – og skolen kan nekte dette. Jeg støtter Robertsen fullt ut. At skolevesenet skal legge seg inn i familiers privatliv på denne måten er en uting av logiske årsaker som jeg ikke trenger å ramse opp her. Det er også en kjensgjerning at feriereiser er meget dyrere i feriene. At familier ikke skal kunne ta ut barna fem dager i løpet av et skoleår om familien har behov for det, er bare tåpelig. Det er ikke akkurat slik at barna nødvendigvis går glipp av så mye lærdom disse fem dagene – tvert om!

Avslag

Tid med familien er forøvrig noe barn har lite av i et hektisk skoleår med mye logistikk, lekser og aktiviteter. Det bør ikke være slik at skolen kommer først og familien i andre rekke. Og for å komme kritikerne i forkjøpet – jeg snakker ikke om barn som av ulike årsaker har et stort skolefravær. Jeg snakker om alminnelige familier hvis råderett over barna stadig vekk forvitrer i et samfunn som i mine øyne begynner å likne det totale overformynderi. Dette har jeg skrevet ganske utdypende om i min bok Når våren ikke kommer, en bok om selvmord som du kan lese om her. Her er det glimrende innlegget fra Robertsen, start debatt – og del gjerne:-)

……….

Kjære Ullensaker kommune. 7. mai sendte jeg følgende søknad til dere: “xxxx vil bli borte fra skolen dato-dato. xxxx sin mormor har invitert ham og hans fetter på tur til Hellas. Jeg vil også i denne sammenheng nevne at hans fetter på 13 år har fått innvilget fri fra sin skole. Dette er de eneste mulige datoer hans mormor har mulighet til å ta ferie, og jeg har derfor bestemt at xxxx skal få lov til å være med. Jeg ber derfor om at dere innvilger denne søknaden slik at det ikke blir stående som ugyldig fravær. Jeg vil også bruke denne muligheten til å si at jeg synes det er alt for strengt hvis man ikke kan få innvilget permisjon pga ferie innimellom. Noen ganger er det eneste muligheten man har, og det er trist om det skal gå utover barna pga alt for strenge regler. Jeg er helt sikker på at 5 dagers fravær ikke vil ha noen negativ innvirkning på livet hans i fremtiden.”

I dag kom avslaget i postkassen – som forventet. Permisjon til begravelser, dødsfall eller hendelser av annen sorgpreget karakter er visstnok tilforlatelig, men ikke ferie. I følge dere så er det tydeligvis ikke forsvarlig å gi min sønn noen dager fri fra skolen, slik at han skal kunne få blir med på sin første tur alene med mormor.

Dersom jeg legger til at min mor mistet sin mann på julaften etter langtids sykdom og nå ønsker å ta med seg barnebarna sine på en tur for å glede både de og henne selv, er det da innafor å kalle det permisjon pga dødsfall og sorg? Dokumentasjon kan dere i så fall få av min mor.

Elever som tilhører et trosamfunn utenfor den norske kirke har rett til permisjon fra skolen de dagene trosamfunnet har helligdager. Sønnen min hører ikke til noe trosamfunn og har ingen forbindelse til kirken, men vil det være tilstrekkelig grunnlag for innvilgelse av permisjon hvis jeg sier at sønnen min skal besøke den gresk ortodokse kirken på øyen han skal tilbringe uken? Dokumentasjon kan dere få via min sønns historier fra stedet, når han kommer hjem også eventuelt bilder.

Kanskje han til og med kan holde et lite foredrag i klassen om dette, for han er utrolig dyktig på slike ting! Tenk så mye de andre i klassen kunne lært fra hans gjenfortelling av en uke i Hellas!

Jeg vet også det kan innvilges elevpermisjon til deltakelse ved idrettslige konkurranser/stevner: Sønnen min er veldig glad i å bade og med den uken han nå skal få i Hellas, vil han nok bli en enda bedre svømmer. Kanskje min sønn en dag blir verdensmester i svømming, takket være denne uken i Hellas? Hvem vet?

Jeg regner med at dette går under idrettslige stevner og konkurranser, da jeg er sikker på at min sønn og hans fetter kommer til å konkurrere om å svømme både lengde og i hastighet. Kan jeg få innvilget ferien til sønnen min da? Dokumentasjon kan dere få via bilder når ferien er ferdig. Jeg skal sørge for at min mor skal ta masse bilder av barna i badeaktivitet.

Vi har i tillegg bedt skolen om å få både hefter med skolearbeid og gitt løfter om å gjøre skolearbeid nede i Hellas. Dette var opplysninger jeg la til i søknaden til skolen. Dette var åpenbart heller ikke bra nok.

Det er ikke ofte jeg søker om fri til sønnen min, faktisk er dette andre gang. Første gang ba jeg om én dag fri, for at vi skulle på familietur til Liseberg. Atter en gang var sønnen min den eneste i familien vår som ikke fikk fri. Blankt avslag, men vi reiste likevel. Han fikk ugyldig fravær den gang vi skulle hente et nært familiemedlem på flyplassen etter et år i Australia. Jeg tok han ut da også (en time på slutten av dagen), med helt ren samvittighet.

Er det i det hele tatt noe som heter ugyldig fravær, når man går på barneskolen? Blir dette ført opp noe sted, og hva kan man egentlig forvente når vi som foreldre tar valget for VÅRT barn at barnet skal få fri? Hvorfor disse firkantede reglene?

Dere burde virkelig løse opp i denne rigide praksisen dere legger for dagen. Det er ikke alle barnefamilier som har økonomi til å reise avgårde i fellesferiene. Reiseselskapene gnir seg i henda og kan tillate seg å øke prisene til absurde nivåer fordi skolen har bestemt at INGEN får fri utenom når skolen tillater det. Når kommunen tillater det. Når politikerne tillater det. Det er nok av mennesker som ikke får reist til utlandet takket være disse idiotiske reglene.

Med dette vil jeg takke for samarbeidet og at dere er så rundhåndede og medgjørlige. Les: Jeg synes det er helt hårreisende at dere ikke kan gi sønnen min en slik fantastisk opplevelse. Det er ikke akkurat hverdagskost.

Med vennlig hilsen en noe forbanna mamma og en lykkelig sønn som skal til Hellas, uansett hva skolen måtte mene.

Linn Robertsen

……….

Om barnet er borte ti dager uten lov – blir det utestengt fra skolen. Jeg har fått tilgang til avslagsbrevet. Rektor ved skolen, Ann-Hege Bø Ringnes, informerer Robertsen om følgene i avslagsbrevet: -om Robertsen til tross for avslaget på permisjonssøknaden velger å ta ut eleven fra skolen de fem dagene, så vil dette bli behandlet etter prosedyrene for ugyldig fravær. Fravær med varighet utover to uker (ti dager) medfører utskrivning fra skolen, skiver Bø Ringnes.

Du får altså ikke lov å ta barnet ditt med på ferie i løpet av skoleåret selv om du har aldri så gode og fornuftige grunner til det – om du så gjør uten tillatelse – stenger skolen barnet ditt ute. Hvor er logikken?

Trude Helèn Hole

trude-helen-hole-forfatter-og-sommelier