Management & Health News

Her er mine 23 tips for å lykkes i det du driver med

I dag er det syv år siden jeg gikk fra en godt betalt jobb i TV-bransjen og over til å bli selvstendig næringsdrivende. Sommeren 2011 startet jeg nemlig mediebyrået New Spirit Communication, og fom 2017 har jeg hatt fokus på mine bøker og mitt forfattervirke – og det har jeg aldri angret på. Her er mine 23 tips for å lykkes i det du driver med, enten du jobber for andre eller deg selv.

The Thief

Men før vi begynner  – det største tipset er derimot – ikke begynn med noe du ikke har passion for! Practising Passion, eller lidenskap for det du driver med, er nemlig den største nøkkelen til suksess! Les mer om det her. Her er mine tips til deg;

1. Slutt å bruke tiden på å dagdrømme om fremtiden. Forskning har funnet ut at fantasier om en idealisert fremtid reduserer energinivået, noe som gir deg mindre motivasjon til å følge drømmen. Avstanden mellom drøm og virkelighet kan bli så stor at den virker uoverkommelig – skap deg heller et realistisk bilde og jobb mot det.

2. Ikke let etter det perfekte tidspunkt å starte på – begynn nå. Mange dytter på oppstart fordi de venter på det perfekte tidspunktet; karriere, penger, tid og familie er gode unnskyldninger til å utsette oppstart – men det perfekte tidspunktet finnes ikke. Rydd plass nå – og begynn i det små. #Prioritering

3. Godta å gjøre feil. Å starte noe eget betyr at du må lære. Du har kanskje ikke gjort det før, og andre som har gjort det før er ikke som deg – så ta høyde for å feile mye først som sist, og ta lærdom.

4. Ikke dvel ved feil du har gjort. Der er som nevnt naturlig og det ligger verdifull lærdom i å feile – så bruk den lærdommen konstruktivt og gå videre. Å forbli i fortiden og dvele ved feiltrinn, er muligens den største feilen du kan gjøre.

5. Du må evne å ta på deg skylden selv om det går litt galt her og der. Det er lett og ganske menneskelig å skylde på andre, det gjør det mindre smertefullt. Men hvorfor skal vi ikke tåle litt smerte? Det er ofte smerte vi vokser på. Å skylde på andre løser ingenting og resulterer i at vi står på stedet hvil. Fokuser på egne handlinger og ta ansvar og lærdom.

6. Faktorer utenfor din kontroll, er nettopp det. Å tenke for mye på “ting” du ikke kan kontrollere, er sløsing med energi og kan resultere i at du faktisk skaper hindringer for deg selv. Du kan ikke endre hva andre sier eller tenker om deg, eller gjør. Du kan heller ikke råde over markedskreftene. Det du imidlertid kan gjøre, er å avgjøre hva ditt neste skritt skal være. Derfor – snu skuten etter vinden, men behold fokus på mål.

7. Snarveier kan være bra, men ikke la snarveier bli fokuset ditt. Noen metoder er mer effektive enn andre, men kanskje ikke så lurt i det lange løp. Easy comes – easy goes. Om du har det for travelt, kan du gå glipp av mye verdifullt; som å etablere solide menneskelige forbindelser, erverve kunnskap og kompetanse. Blir jakten på snarveier overstyrende, kan dette hindre deg i å nyte veien du er på og faktisk føre deg på ville veier.

8. Forvent lange omveier og tunge motbakker. Reisen du har lagt ut på, kan bli mer strabasiøs enn det du forventer. Du kan ikke gå i andres spor selv om de “driver med det samme” som deg, av den enkle grunn at de ikke er deg. Du må vite at du har styrke til å gå alle omveiene, samt stayerevne til å ta de tunge motbakkene – for de kommer når en går i ukjent og uoversiktlig terreng! Det sier seg selv.

9. Hold fokus, og begrens distraksjoner. Nye mennesker, steder og opplevelser er alltid interessante, og noe kan vise seg å bli gode synergier i forhold til det du holder på med. Men veldig ofte blir dette fort en distraksjon som i stedet sinker deg – så vær vaktsom og plei din tid og omgangskrets med omhu.

10. Nåtid er din viktigste nøkkelfaktor. Resultatene i fremtiden er et resultat av det du gjør NÅ. Need say no more!

11. Ta time out. Når jeg jobber med tekster, må jeg ta time out og la “teksten hvile” en stund for å kunne se på den med nye øyne – da kan jeg foreta konstruktive endringer som gjør teksten bedre. Å ta time out er viktig for å komme opp i fugleperspektiv. Det er gjerne i høyden med litt avstand at du ser om du er på et bra sted og har riktig kurs. Time out er også viktig for helsen din. Å etablere et nytt liv og et nytt virke, kan fort brenne deg ut.

12. Var skeptisk til “hjelpere” som lover støtte etc. Underveis vil du møte mennesker som blir begeistret for deg og det du holder på med, som tilbyr “å hjelpe deg” med det ene fantastiske løftet etter det andre. Det er ofte de som roper høyest og kommer med de beste forslagene som gjør minst eller ingen ting. Denne type mennesker er ofte det jeg skriver om i punkt 9, de er en distraksjon som tapper deg for energi og motivasjon – og blir en skuffelse. Kanskje har de sinket og tappet deg for penger også.

Men ikke steng døren helt – vær realistisk og lær deg å skue hunden på hårene – for en dag møter du kanskje et menneske som faktisk blir et positivt bidrag i livet ditt og det du holder på med – desto større blir gleden.

13. Lær deg å styre unna alle “ekspertene”. Underveis vil du få henvendelser fra mennesker, små pop up bedrifter og større etablerte bedrifter som skal hjelpe deg med nettsider og med salgskanaler, som skal øke din synlighet i sosiale medier, og lære deg hvordan du skal tjene penger og “nå dine mål”, etc. Disse tjener penger på din usikkerhet, men bidrar lite – derimot koster de både tid, fokus og penger du trenger selv.

Så styr unna om du ikke er 100% sikker på at dette vil tjene deg, og gjør hjemmeleksen din – sjekk referanser!

14. Ikke ta ting og tang, og mennesker som støtter deg for gitt. Det er lett å tenke at menneskene rundt deg og dine omgivelser er der for alltid. Vi blir blinde for hva vi har inntil vi mister det. Vær takknemlig for menneskene rundt deg som støtter deg og vis det hver eneste dag.

15. Ta vare på helsen din. Det er lett når du begynner for deg selv at ditt “nye liv” sluker deg helt fordi du blir så ivrig. Du kan fort bli utbrent eller så sliten at du forsurer omgivelsene dine og deg selv. Å ta vare på helsen din er din viktigste jobb – alltid. #Prioritering

16. Lær deg å fly på følelsene dine. Når du starter for deg selv, er du sannsynligvis mer engasjert i det du holder på med enn når du går på jobb 8-16 og mottar lønn. Du har kanskje begynt med noe du alltid har drømt om og elsker. Dette vil selvsagt trigge følelseslivet ditt i større grad – lær deg å fly på de positive bølgene, og del av din glede.

17. Dropp kritikerne som snakker deg ned. Det kan være kjæresten din, familiemedlemmer, kollegaer og naboer. Du er deg selv nok – din indre kritiker holder i massevis, du trenger ikke flere. Når du hopper ut i det, har du sannsynligvis gått mange runder med deg selv og vet farene. Vær tro mot din beslutning, og lytt til folk som støtter deg og som du kan lære av. Enten går det veldig bra, eller så går det sånn passe eller så går det ikke i det hele tatt.

Om sistnevnte blir resultatet, og så skal det være på grunn av deg eller at idéen din ikke fungerte – ikke at du lot andre hindre eller sinke deg.

18. Du skal tro du er noe – for det er du! Når noen roser deg – så nyt det fullt ut. Norsk beskjedenhet og janteloven er en uting. Den passer ikke for deg – du har tross alt valgt å satse på deg selv. Så glem janteloven og nyt det når noen roser deg, for da er det sannsynligvis fortjent!

19. Ikke vær redd for å markedsføre deg selv. Fortell folk hva du driver med, hva du har oppnådd og hvor du vil. Noen mennesker vil sikkert oppfatte det som selvskryt eller å være selvopptatt. Men tror du de ville oppfattet det slik om du fortalte akkurat det samme om du jobbet for en bedrift?

Igjen, glem janteloven og markedsfør deg selv – for husk, starter du for deg selv, så ER du jobben din! 🙂

20. Lær deg å ta beslutninger raskt. Stol på egen magefølelse og ta beslutningene raskt. Dører åpnes og lukkes hele tiden. Dette er din business og din avgjørelse – du vet selv best hvor du står og skal. Og blir det feil, så lærer du av det.

21. Lær deg å tåle et nei! Et nei er kun det – et nei – det er ikke farlig å få nei, og det er sannsynligvis ikke personlig. En dag får du kanskje JA! Så kast deg ut i det.

22. Går du på tryne, så reis deg opp og fortsett – eller si takk for deg. Du må regne med å gå på tryne, men da må du reise deg opp og ta en beslutning – enten går du videre med din nye erfaringskompetanse, eller så kaster du inn håndkledet. Det er ingen skam å snu – tvert om. 🙂

23. Igjen – ikke begynn med noe du ikke har passion for! Practising Passion, eller lidenskap for det du driver med – er den største nøkkelen til suksess! Les mer om det her.

Lykke til og del gjerne. 🙂

Liknende artikler finner dere her under Ledelse, selvutvikling og helse.

Les også; Kjærlighet er å bry seg – si fra! og Ti trinn til ekte kjærlighet, og This is the person you should keep close to your heart

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Mitt firma – Blogg – Bilder – Vinkurs – Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

FB annonse 3