Management & Health News

Konforme nordmenn? Vel – jeg kom ikke til jorden for å bli likt ;-)

I dag kom jeg over en meget bra artikkel skrevet av Jan Yttereng. Innlegget handler om konforme nordmenn – og jeg må jo si meg rimelig enig i ethvert ord Yttereng her skriver. Men når det er sagt, så er jeg en av de (få) som ikke er det – konform! Tvert om!

Skjermbilde 2018-04-16 kl. 18.23.36.png

Jeg kom altså ikke til denne kloden for å bli likt. Jeg sier det jeg mener og mener det jeg sier, og dette forstår dere – er det ikke alle som tåler. Spesielt ikke menn, for når en dame viser sin selvstendighet og i tillegg har egne meninger og ikke er redd for å ytre dem – så føler en del menn seg mindre mandig. Ja, dette faktum er jo rimelig snodig og ganske dumt. Jeg må med andre ord være med mannfolk som er som meg, som har store nok baller til å være seg selv og ikke dilter etter alle andre. Skjønner? 🙂

Men nok om det. Folk sier jeg er modig som sier det jeg sier, og skriver det jeg skriver. Ja, en del av mine artikler er jo rimelig ukonvensjonelle og da stormer det selvsagt en del rundt om kring, for jeg er mer politisk ukorrekt enn korrekt – men jeg sier det jeg mener – for jeg er ikke redd for å ikke bli likt.

Jeg er nemlig ikke her for å please andre, og det er ikke du heller!

Jeg er mer redd for å ikke være meg selv fullt og helt – one commitment only, be true to yourself! For husk, vi skal alle dø en dag – så hvorfor er folk så redde for å stå opp i mengden å si hva de egentlig mener? Hva er det verste som kan hende – at en blir hørt? Eller at noen er uenig? Men seriøst, er det så veldig farlig, da?

Å stå opp for sine meninger handler altså ikke om mot, det handler om å være tro mot seg selv og leve fullt og helt, hvilket jeg gjør. For meg er det derfor meget underlig at folk vingeklipper seg selv og sitt eget intellekt, stoler blindt på andre og lar andre vise vei. Skjønner? Konforme nordmenn har jeg altså skrevet mye om her på bloggen.

Mitt enkle budskap til både kvinner og menn er derfor: BE YOU – SPEAK OUT! 

Dere som har fulgt meg en stund, vet jo godt hva mine leveregler går ut på – og de er som følger;

  1. Først og fremst – hva andre tenker og mener om meg er ikke mitt problem, så det bryr jeg meg ikke om.
  2. Fortiden kan vi ikke gjøre noe med – annet enn å trekke gode minner og erfaringer til bruk i fremtiden. Så ikke bli i fortiden – det ødelegger fremtiden.
  3. Du er din egen lykkes smed – ta det ansvaret.
  4. Vær tro mot deg selv!
  5. Spre positiv energi og kjærlighet – ikke negativitet og hat.
  6. Snakk til, ikke bak – snakk opp, ikke ned!
  7. Og husk, vi er bare mennesker – det er lov å feile.

Vi «driter på draget» som noen sa, jeg vet ikke hvem. Tror ikke det var Ibsen. Muligens det var Bjørnson? Han med hatten? Vel, poenget er at vi ikke må være så streng med oss selv – vi gjør alle feil; vi tar innimellom feil beslutning og vi både gjør og sier ting vi ikke burde. Noen mer enn andre.

But so what? Å ta feil gjør vi alle.

Vi må altså lære oss å tilgi og lære av våre feil. Det er derfor vi gjør dem. Vi er bare mennesker. Og vi må faktisk ut av komfortsonen for å utvikle oss som mennesker! Når det er sagt, den største feilen de fleste av oss begår og det gjentatte ganger – er det faktum at vi ikke sier det vi føler, tenker og mener, eller mener det vi sier!

Å være tydelig og si hva vi mener gjør alt mye enklere, både for oss selv og alle rundt oss! 

Så tenk litt på det. Det må jo være rimelig kjipt å ligge på dødsleiet og tenke på alt en ikke fikk sagt eller gjort – fordi en skulle være så jævlig lik alle andre og bli likt hele tiden. For hva er poenget med det? Er det ikke bedre å være et menneske en liker selv? For hver gang du amputerer deg selv ved å ikke være deg selv fullt og helt og si fra om hva du har på hjertet, forminsker du deg selv som menneske. Å tenke i flokk er derfor ikke bare den største bremseklossen i ethvert samfunn – men også den største fare for deg selv og din personlige utvikling.

Vi må altså lære oss å stå opp for oss selv – og formidle det vi tenker, føler og mener, og begynne å gjøre mer av det vi har lyst til. Enig? 😉

De konforme nordmenn – her er Ytterengs innlegg: “Av statistikk kan man lese mye. Også annet enn det resultatet var ment å vise. Her illustreres vilje til «obedience», «compliance» deres grad av «conformity». Nordmenns mangel på egne meninger, som ser ut til å være mest utbredt der folk bor tett sammen.

Annen forskning viser at mange søker en friksjonsfri eksistens og foretrekker derfor å ikke ha en egen mening. Å følge strømmen gir mindre konflikter, mindre «friksjon».

«It’s safe to be like the others, because I want to be liked» (Woody Allen, Zelig, 1983)

Asch’ studie er svarene ganske åpenbare. Resultatene viser at de norske forsøkspersonene følger majoritetens feilaktige svar i over 60 % av tilfellene. I en variant av eksperimentet legges det til en ekstra variabel der forsøkspersonen blir møtt med utsagn som «skal du stikke deg ut?» dersom han eller hun motsier flertallet. I denne varianten stiger konformiteten til nesten 80 % i Norge, mens den kun stiger i mindre grad i Frankrike. Videre blir over halvparten av franskmennene forbannet over denne kritikken og kommer med krasse motsvar.

Til ettertanke: Nordmannen er en konform og fortiet type som følger flokken og som ikke tar til motmæle selv ved direkte sjikane. Franskmenn, brasilianere, og andre som er mer frittalende og liberale, fyrer gladelig av en kraftsalve mot majoriteten.

Noen påstår at det finnes ingen ting som norsk kultur og tydeligvis, for så mange som 80 % går det argumentet rett hjem. Kanskje er vi alle tjent med å bli litt mindre norsk, men det betyr da at vi må kvitte oss med litt av naiviteten som finnes i den ikke-eksisterende norske kulturen.

Konformitet, en felles forståelse av hva man kan, eller ikke kan, hva som går, og hva som ikke går. Står det ikke i boka så går det ikke!

En slik innstilling er selvsagt en bremsekloss for en nasjon der det er uttalt at vi skal leve av innovasjon i fremtiden (jfr Statsminister Erna Solberg). Innovasjon og konformitet går ikke hånd i hånd, så all innovasjon vil da den ikke-konformative 20 % andelen av befolkningen måtte stå for. Resten vil da bare bli med på turen. Tenk over hvem av disse du vil være.

Husk det er din jobb å si ifra. Enten det gjelder klåfingrede AP-folk eller sex-trakasserende politikere. Det er din jobb å si fra når ting ikke er som de skal være. Ikke tro alt de sier på NRK og TV2. De får penger fra eliten for å forme dine meninger.  Ha en god dag! Jan Yttereng.

………@………..

Er du enig i at dette er et bra innlegg av Yttereng? Bra! For en gangs skyld er det faktisk bra å være enig! Utover dette – slutt å være så jævlig enig i alt. Kom deg ut av komfortsonen og vær deg selv. Du fikk en rolle da du ble født, og det er å spille hovedrollen i eget liv.

Så gå ut der og spill den rollen og gjør det med stil. Slutt å dilte etter alle andre. Det følger ingen bruksanvisning på livene våre. Just be you! 🙂 

Liknende artikler finner dere her under Ledelse, selvutvikling og helse.

Ha en riktig fin fredag, dere! Gjør gjerne ting jeg ikke ville gjort! 🙂 

Les også; Kjærlighet er å bry seg – si fra! og Ti trinn til ekte kjærlighet, og This is the person you should keep close to your heart

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Mitt firma – Blogg – Bilder – Vinkurs – Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

pacc8a-druen