Interviews Management & Health News

Tett på Dr. Michael Prager – plastikk fantastikkkk

Plastikk fantastikkkkk? Dr. Michael Pragers policy om å unngå invasiv kirurgi og potensielt skadelige behandlinger, for eksempel visse lasere eller dype peelere, skiller Dr. Prager glatt ut – for å illustrere bransjen, fra de fleste andre i hans kosmetiske verden.

IMG_4385 copy

Look well, not done! Dr. Prager er sterkt i mot drastiske tiltak og unødvendig kirurgi, og har som mål at hans klientene skal se yngre og friskere ut, uten åpenbare tegn på behandling når de forlater klinikken hans.

-My philosophy is that we all would like to look well, not done! sier Dr. Prager med et innbydende smil i et ansiktet som ser bemerkelsesverdig lite gjort med. Dr. Prager har et maskulint ytre, men et mykt indre og det merkes fort. Jeg føler meg trygg og ivaretatt med det samme han håndhilser på meg innenfor døren på Hud og Hår klinikken, kun et steinkast fra Aker Brygge.

-Kunsten er å fremheve det attraktive i ansiktet ditt, fortsetter han mens han betrakter meg inngående. Det tar ikke mer enn fem minutter, og jeg har kartlagt ham som han sikkert har kartlagt mitt ytre. Han er en mann jeg kan like, en mann jeg kan stole på, en mann som kan sitt fag – jeg er allerede overbevist. Dr. Prager viser ydmykhet i forhold til seg selv, sitt ansvar og selve bransjen, og ikke minst for meg som menneske og muligens klient.

IMG_4454

Ja, nettopp en mulig klient. Jeg er ikke riktig “der” ennå, jeg er tross alt bare 32, okay da, 34 år, men jeg vet selvsagt ikke hva fremtiden vil bringe i forhold til forskjønnende tiltak utover Spenol-kremen jeg har stående på badet hjemme. For selvsagt har vi lyst å ta oss best mulig ut, og det vil vi uavhengig av alder fordi det er menneskelig. Vi vil være vakre. Det blir derfor bare dumt å late som noe annet når vi alle vet at vakre mennesker har et fortrinn – de er vakre!

Å lide for skjønnheten. Let´s face it! Forskjønnende tiltak har alltid eksistert og har kommet for å bli. Det er bare å erkjenne det. I store deler av verden er dette et valg og et valg uten de helt store bivirkningene, vel og merke om du tar de rette valgene på hvor, hvem og hvor mye. Er du riktig uheldig derimot, kan du dø av det. Trøsten er kanskje å dø vakker.

Jakten på et godt ytre har altså alltid eksistert, og mange store, kjente historiske personer har vært opptatt av skjønnhet og velvære. Hippokrates (460–377 f.kr) er en av de første vi kjenner til. Han anbefalte korrekt diett sammen med trening, sollys, spesialbad og massasje.

Kleopatra (69-30 f.kr) er nok den aller mest kjente. Ikke bare var hun kjent som statsoverhode og politiker, men kan også knyttes til utviklingen av kosmetiske produkter og eksport av dette. Henna og lakmus ble brukt til å farge huden, mens bly ble brukt til å bleke huden, noe som i en del tilfeller førte til blyforgiftning med døden til følge.

Kropp, rumpe, mager og bryster har stadig vært i vinden og trofast blitt offer for trender og normer opp i gjennom tidene. I enkelte miljøer og samfunn gikk kvinner med tunge puter på magen fordi stor mage ble sett på som sunt og fint, og den brasilianske rumpen har jo alltid vært en klassiker, mens andre samfunn syntes stor rumpe er vulgært. På slutten av 1800 tallet fikk brystene gjennomgå da ble det gjort forsøk å sprøyte flytende parafin direkte inn i brystvevet for å gjøre dem større, noe som endte katastrofalt for mange pasienter.

En del forskjønnende tradisjoner i enkelte samfunn opp i gjennom tidene, ville i dag vært for tortur å regne. I rundt tusen år frem til tidlig 1900-tallet foregikk den groteske fotsnøringen på jenter og kvinner i Kina. Unge jenter fikk føttene bundet inn i stramme bandasjer slik at foten brakk og ble deformert for livet. Jentene fikk ofte infeksjon, lammelse og muskelatrofi, og selvsagt alt for å få små, nette føtter som nesten ikke kunne brukes.

Fotbinding er heldigvis et avsluttet kapittel i dag, men “halsforlengelse” er en skjønnhetsteknikk som fremdeles er i bruk, først og fremst i Burma. Også her må jentene tidlig til pers for å bli så vakre som mulig for mennene. Ja, det er grotesk.

Så det er bare å slå seg til ro med det faktum at temaet skjønnhet ikke er noe nytt fenomen – men du velger det altså selv. Og skulle du velge å gjøre noe mer enn å sminke deg eller forme skjegget, som å fylle inn litt her og der, og glatte ut litt der og her, så husk at resultatet bare blir så bra som personen som utfører det. Det er fortsatt mange kvakksalvere der ute. Just keep that in mind.

80% av alle som oppsøker skikkelige eksperter – gjør det fordi mindre flinke “eksperter” har ødelagt dem.

Botox i verdensklasse? Dr. Michael Prager er altså raskt ute med å advare mot sin egen bransje, så før jeg rekker å få stilt et eneste av mine kritiske spørsmål, svarer han selv, lenge og langt.

-Du må være forsiktig og vurdere nøye om dette er noe du virkelig vil. Deretter må du legge ned litt arbeid i research for å finne en god lege, og selvsagt, om du kommer inn og legen ser helt harry ut, bør du snu og gå, for ellers kommer du til å se harry ut du også. Det er bare slik det er, sier han mens han smiler et lurt, men samtidig unnskyldende smil.

Jeg gransker Dr. Prager etter harryfaktor, men finner absolutt ingen. Trekkene er renskåret og attraktive. Han har rynker både i pannen og rundt munn og øyne, men de fine og lite påtrengende, og det er faktisk ikke mulig å øyne om noe er gjort eller ikke.

Dr. Prager ryktes å være en av Europas mest dyktige utøvere av kosmetisk medisin. Den London-baserte, tysk fødte og internasjonalt utdannede legen er kjent for sine aldersreverserende prosedyrer som får deg til å se yngre ut på en naturlig måte, og er altså spesialist på ansikter, anatomi og giften Botox, ja, for Botox er som kjent en gift også kalt botulinum toxin type A. Men fordi Dr. Prager har dette som fulltidsjobb i motsetning til mange av hans kollegaer, har han opparbeidet seg en tung ekspertise. Når dette kombineres med hans sunne og ydmyke tilnærming til bransjen og klientene, blir det en vinn-vinn situasjon for klientene hans.

Allerede i 2001 startet Dr. Prager en privat praksis i 10 Harley Street, og i 2005 åpnet han sin nå velkjente klinikk ved 25 Wimpole Street i London. Dette ble etterfulgt av åpningen av hans norske klinikk Hud og Hår i Oslo i 2006, i partnerskap med forretningskvinnen Wenche Steen som du kan lese om i dette friske intervjuet. 😉

Plastikk fantastikk. Jeg må selvsagt spørre Dr. Prager om hvor gammel han tror jeg er. Doktoren ser inngående på meg og svarer 38, og det må jeg jo si meg rimelig fornøyd med. Det er nemlig godt under min hemmelige alder selv om jeg aldri kommer til å innrømme en eneste dag over 32. Jeg stoppet på trettito fordi jeg syntes det var vanskelig å uttale 33 på engelsk, og 32 er også det folk tror jeg er, okay da, 34. Unntatt Dr. Prager altså. Kanskje han er litt full. Jeg spør derfor om det er noe jeg bør gjøre for å se ut som 32 i hans øyne også.

-Well, not really, sier Dr. Prager og peker på døren mot Aker Brygge, -we can turn around and have a nice glass of wine on Aker Brygge instead! Han ler og smiler skøyeraktig og godt før han setter opp et profesjonelt utrykk og fortsetter, -men om du har bestemt deg for å gjøre noe, så må du komme til meg så du ikke blir ødelagt. Og da ville jeg kanskje tatt denne! Han peker på sinte-rynken mellom øynene, den jeg ikke har fordi jeg aldri er sint, og fortsetter med å dunke på haken min, den det absolutt ikke er noe i veien med. Haken?

-Jeg ville kanskje gjort noe her, fortsetter han og stryker meg langs nedre del av kinnet, -for kvinner får gjerne litt hengende kinn når de mister spensten. Og det skjer fort her i Norge med hardt klima og mye hard trening. Det er stor forskjell på ansiktsstrukturene her i Norge og nede på kontinentet, skjønner du, sier han.

-Hva med pannen da, og øynene? Spør jeg.

-Jo, folk tror gjerne at det er problemområdene, men det er feil. Gjøres det for mye med øvre del av ansiktet, forplanter dette seg nedover ansiktet slik at symmetrien kommer i ubalanse, og så ser du plutselig eldre ut i stedet for yngre, i tillegg til at du mister mimikk i øvre del av ansiktet.

-Så det gjelder å kjenne sin sko og vite konsekvensene av de små stikkene da? Fortsetter jeg egentlig litt fortumlet fordi jeg var overbevist om at øyne og panne var innlysende områder å fikse på.

-Ja, nettopp, svarer Dr. Prager, -du må vite hva som skjer i nerver og muskler der du stikker, og hva som skjer i nerver og muskulaturen rundt, når en del av dette plutselig ikke virker lenger. Hvis du ikke vet det er du fort ut å kjøre, for dette er vanskelig å rette opp og reparere, eller forsøke å balansere ut. Og før du vet ordet av det, ser du ut som plastikk fantastikk, sier Dr. Prager med en alvorlig mine, og jeg tenker at jeg aldri, a l d r i skal kludre med ansiktet mitt. Dr. Prager bare ler når jeg viser ham mitt fineste, styggeste ansikt for å illustrere, og forsetter litt mykere i stemmen.

-God kosmetisk arbeid er en investering i fremtiden. En perfekt behandling er som et stykke kunst, uvurderlig, mener Dr. Prager og påpeker at det skal være diskret. Bare du trenger å vite det, sier han, og tilfører; -de skrekkeksemplene vi ser på unge mennesker i dag er utført av dårlige leger. Han påpeker også at mange av de eldre skrekkeksemplene vi ser vandrende rundt med silikon og diverse innsprøytninger og kirurgiske inngrep, er arbeid som ble gjort for flere tiår siden, lenge før jeg ble født faktisk, og med andre metoder og stoffer, og selvsagt en helt annen kunnskap.

Dr. Prager ser på meg og smiler med et skøyeraktig glimt i øyet mens smilerynkene stråler som en sol rundt i ansiktet hans, -men du med dine ikke én dag over 32 år, kan bare gå ut igjen som du er, sier han.

IMG_4408

Botoxlunsj. Daglig leder i Hud og Hår, Wenche Steen, støtter Dr. Prager i hans filosofi med lite og naturlig. Hun mener bransjen ødelegger for seg selv ved å ikke begrense mulighetene og ved å ikke si nei til pasienter som går for langt.

Hun håper på en snarlig bransjeregulering og at innsprøyting blir forbudt for andre enn kyndige leger. Steen mener det er alt for stor risiko tilknyttet dette, og at sykepleiere som i dag utfører Botox og restylane injeksjoner, ikke har god nok kompetanse på området.

Steen, som har Master of Management og er diplomøkonom, har lang erfaring fra en bransje som er preget av skjønnhetsdyrkelse. Og selv om hun nå driver sin egen klinikk, er budskapet klart.

-Naturlig skjønnhet er selvsagt det flotteste. Bransjen er dessverre full av kvakksalvere og et skjønnhetshysteri som fort kan føre til at en blir seende ut som et monster. Å gå rundt med Donald Duck lepper er ikke bare stygt, men det ser også dumt ut, sier hun og demonstrerer et velkjent Tjuvholmen ansikt.

Les mitt intervju med Wenche her.

-Skal du bli tatt seriøst, er det viktig å være moderat om du skal gjøre noe, sier Steen som blåser av teorien om at det er lurt å begynne med innsprøytninger mens en er ung og vakker for å forebygge.

-Det er det dummeste jeg har hørt og jeg blir bare forbannet på dem som sier noe slikt. Det er bare bull shit, om jeg kan få si det slik, og det gjør hun.  Nevnte jeg at jeg liker folk som snakker rett fra leveren? Vel, det gjør jeg. Jeg kan se at Steen har gjort noe selv, men ikke hva, for det er ikke innlysende. Hun spør om jeg kan se hvor gammel hun er, og jeg som ikke har gjort research på henne og som vanligvis er like treffsikker som en tarot kjerring, bommer med mange mil. Ja, vi snakker mange mil, flere kilometere til og med. hele ti år bommet jeg med!

– Hos oss kommer det ikke så mange unge mennesker. Vi har mange forretningsmenn og kvinner som gjerne vil forbedre potensialet sitt. Folk ønsker å eldes med stil i dag, men ikke se ut som noe de ikke er.

-Botoxlunsjer med andre ord? Spør jeg, og hun ler, -ja nettopp, botoxlunsjer. Vi ligger jo rett i smørøyet for å si det slik, like ved Tjuvholmen, avslutter Wenche.

………

Vel, for de av dere som vurderer dette – dette er ikke en spesielt kul utvikling! Nå som så mange kvinner gjør de samme inngrepene, ser de ikke bare dønn like og kjedelig ut – de mister sine feminine trekk og ser ut som Great Garlic Girls, dvs menn med tonnevis av sminke. It´s fucking boring!

Jeg er så GLAD for at jeg er kvinne og med det ser på menn, for menn er MYE mer spennende å se på og ikke minst attraktive med sine fortsatt naturlige ansikter og sine unike forskjeller. Love to love it!

Stive, oversminkede plastikk-tryner er absolutt ikke sexy, det er trist!

Flere intervjuer med spennende personer finner du her.

Ønsker med dette alle en super dag:-)

Del gjerne innlegget – takk.

Trude Helén Hole

Trykk på FOLLOW oppe til høyre, om du vil følge denne bloggen. Ønsker du å følge meg på YouTubeInstagramLinkedinTwitter eller Facebook, eller lese om mine bøker og vinkurs – kan du gjøre det her.

klikk-her-for-acc8a-lese