News Wine

Helgens hete vintips ;-)

red wine marquee signage on table

Er du flink til å nyte livet? Tar du vare på forholdet ditt? Spiser og drikker du godt når du kan, og er du flink til å rett og slett leve i nuet? Prioritering er tingen. En sommerkveld på verandaen, en god dyne i sofaen, mye stearinlys, hud mot hud sammen med partneren, en god film å flire av og selvsagt et deilig glass vin – og vips, we are in Heaven. 🙂

Wine – it´s not to drink, but to enjoy! 

Intro til info: Undertegnede er for nye lesere, utdannet sommelier, ikke somalier som det har stått på cven min de siste ti årene. Det er nok derfor jeg ble selvstendig næringsdrivende. Vel, jeg har drevet vinimport i seks år og vært vinskribent i fjorten for forskjellige medier, og skriver om ypperlige godbiter også på denne bloggen. Om du vil lese mitt vinkompendium eller bli med på mine vinkurs som du kan se hjemme hos deg selv – så finner du informasjon om det her.

Vi begynner dette innlegget med et av mine favorittland, nemlig Australia, der jeg oppholdt meg i 94/95, stort sett ridende på min ville hingst Percy far out in the outback. Ja nettopp, Down Under, my kind of country, der menn er menn, og kvinner er kvinner. Hadde det ikke vært for trollene mine som jeg elsker over alt på jord, hadde jeg forlatt denne knausen for lenge siden og dratt tilbake til Australia der hest fortsatt er best, og folk kaller en spade for en spade.

Men nå er vi altså i Norge, vårt lille navlebeskuende land der vi går mann av huse i møkkadebatter, der Knausgårds navlelo er mer interessant enn Amundsen og Nansen, der fjortisbloggerne styrer medieverdenen. Vel, hva annet kan en gjøre enn å drikke?

I det minste sørge for å drikke godt. Så Carpe diem – finn frem glasset og nyt livet. 

Vi begynner altså ukens godbiter med en klassiker fra Down Under:

Yellow Tail Shiraz er en klassisk, flott og moderne Shiraz vin fra Down Under, som er både tilgjengelig og bløt i stilen. Vinen er innsmigrende med ganske bløte garvestoffer for å være en såpass ung Shiraz vin, men frykt ikke, du kjenner at de er der, de sparker nemlig fint i fra. Vi finner mørke bær, modne søte kirsebær og et godt pepperpreg på duft og tilsvarende frukt i munnen. Meget saftig, samt fin friskhet i avslutningen. Juhuuu, me like!

Yellow

Er du en kvinne som meg, en som krever en mann med ryggrad og muskler, men som samtidig er bløt på de rette stedene, er dette vinen. Er du mann og trenger tilsvarende beskrivelse, tenk på en ung Sophia Loren med bløte former og bein i nesen. Need I say more? I don`t think so. This is the wine.

Og når vi først er i gang der nede, smeller vi til med BIB varianten også. Yellow Tail Shiraz BIB, en ypperlig bag in box vin som rett og slett sjarmerer deg i senk. Ukomplisert, behagelig, delikat, innsmigrende og god! På duft lokker den med søte, mørke moreller, noe sjokolade og litt krydder, og i munnen fyller den godt opp med tilsvarende. Meget fyldig, smaksrik og avbalansert vin med god struktur og fine, oppløftende syrer i avslutningen. Er du sulten, så kjør på med feite pastaretter, pizza, heavy grillmat, vinterlige kjøttretter med trøkk i, eller sau og vilt, oster and so on. Dette kan dere. Og hvorfor nøye seg med less, når more altså. Yellow Tail Shiraz, en sikker vinner!

Tommasi Poggio al Tufo Rompicollo BIBSe bort fra navnet. Denne vinen har mer klasse enn det navnet skulle tilsi. Den er produsert på 60 Sangiovese og 40% Cabernet Sauvignon, noe som har resultert i en vin med god fylde og friskhet. Den fremstår saftig og fin, med relativt myke tanniner. Vinen byr på et godt bærpreg hele veien igjennom fra duft til smak. Kirsebær og skogsbær skiller seg klart ut. En lang og saftig ettersmak. En godt balansert vin som passer hyttekos, italienske retter og til storfe, vilt og oster. Eller bare nyte foran peisen. Kanonvin!

Marqués de Chivé Tempranillo Reserva er produsert i Valencia i Spania, og skuffer aldri. Flott, intens rød farge. Moden frukt og vanilje frister på duft. I munnen oppleves den tilgjengelig, glatt og fløyelsaktig med en elegant krydret finish. En voksen, harmonisk og selvsikker kar dette her altså, som viser god rundhet, men som samtidig er kompleks nok til å bli spennende, nettopp som en god og omtenksom elsker. En klassisk fulltreffer av en vin.

Stellar Organics Merlot fra Sør-Afrika er en meget positiv overraskelse til rundt hundre lappen. Rene Merlot viner kan fremstå som noe endimensjonale, etter min mening – men denne sparker godt fra seg i forskjellige retninger og er ikke så enkel som førsteinntrykket gir, og jeg er altså stor fan av underdogs. Lett rustikk preg på duft, rått og deilig høstløv, samt blåbær og antydning til urter. Balansert, harmonisk, smidig og innbydende. Bløte tanniner myker opp inntrykket. Ypperlig til biff og gryteretter og «stews», samt kylling wok. Ja, kjør på med retter med trøkk i, det tåler nemlig denne karen helt fint. Stellar Merlot er et meget godt kjøp og får min varmeste anbefaling.

nebla-verdejo--rueda_-banner

Nebla Verdejo fra Rueda  i Spania får du også til rundt 100 lappen, og det er en vel investert lapp, for dette var en meget enjoyable vin. Virkelig en super overraskelse må jeg vel egentlig kunne si, for den virket så kjedelig med de trøtte skyene på etiketten, og så var det nesten som den boblet i glasset. Nebla, eller niebla betyr tåke, noe som kjennetegner området denne vinen kommer fra. Vinen er utelukkende produsert på Verdejo druer, og er en ungdommelig og meget frisk kar som lokker med tropiske frukter på duft, noe du også finner igjen i avslutningen. Gode syrer strammer opp vinen og gir en fresh avslutning. God fylde, lang og tiltalende ettersmak. Denne nyter du helt fint alene, eller sammen med fisk, fjærkre eller skalldyr, og ps. skalldyr er best på vinteren! Nyt, nyt og nyt. En glimrende hvitvin!

Rhodanienne Bouches du Rhône er en meget rimelig Rhonevin som gir deg mye for pengene. Kun 109.- må du ut med for denne sjarmøren, så her er det bare å bestille flere i samme slengen. Dette er en typisk blend som tilfredsstiller forventingene og vel så det, dvs en blanding av Grenache 60%, Merlot 30%, Syrah 10%. Vinen er dyp rød på farge, og på duft finner vi røde friske bær, noe antydning til røyk, samt noe krydder. Meget ungdommelig i stilen, god fylde og friskhet, samt lang og bæraktig ettersmak. En meget sjarmerende vin!

Da er det vel bare å gjøre seg klar for helg igjen, ikke sant? Og selvsagt må vi ha god musikk til god vin, nemlig en av mine gamle favoritter, Gene Pitney Somethings Got A Hold Of My Heart. Oh my Good, so romantic, besvimer neste jeg. DUNK!

Mer info om mine bøker og vinkurs finner dere her. Ha en skikkelig deilig torsdag dere og husk; -livet er for kort til å drikke dårlig vin, høre på dårlig musikk og knote rundt i dårlige forhold – jeg bare nevner det… fordi jeg kan!

Flere artikler om vin finner du her.

PS!! Sjekk ut mine online vinkurs. Nå kan du lære alt du trenger å vite om vin på video – for jeg har også laget vinkurs på video til deg. Her finner mine online vinkurs som du kan se på video i din egen stue – når du har lyst og når du har tid!

Mine bøker, mitt bloggkompendium og På Druen vinkompendium finner du her. På Druen TV-serie om vin finner du her.

Don´t get drunk – drink with style!

Trykk på Follow —> om du vil følge denne bloggen og del gjerne;)

Mvh. Trude Helén HoleMIN FORFATTERSIDE .   Mine bøker – Min TV kanal – Mitt firma – Blogg – Bilder – Vinkurs – Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram .  

Omslag lilla