Vann er ingen menneskerett!

Gjesteblogger i dag er Hans-Jacob Molland, som skriver følgende: «Vann er ingen menneskerett» sier Nestlesjef Peter Brabeck-Letmathe, se video her. Hva med luft? Hvor mye luft konsumerer du hver dag? Joda, nå bidrar vi med karbondioksid vie uthalering, så vi setter vel ikke noe pris på luften vi puster inn – enda. Men hva syntes vi om privatisering av vannet – at noen skal kunne tjene penger på vannet vi drikker – vann som moder jord skaper og som bør være fritt for alle.

Nestle omsetter for 65 Milliarder Dollar og har 275 000 ansatte. Nestle er verdens største leverandør av flaskevann. Besynderlig at de mener det er ekstremt at vann er en menneskerett?hmmm. Videre promoterer Brabeck-Letmathe GMO fremfor økologisk. I videoen kommer det klart frem at menneske nå er overhevet naturen i henhold til Nestle-sjefen.

Tja, menneskelig arroganse tar stadig nye former, spesielt med tanke på at vi knapt har brukt tid på å forstå hvordan naturen opererer til å begynne med. Når europeerne begynte å slå seg ned i dagens USA fremmet de et ønske om å kjøpe land av indianerne. Indianerne skjønte ikke dette konseptet og svarte noe sånt som at «Moder jord tilhører ingen, dermed har ingen rett til verken å selge, eller kjøpe land på moder jord»?.eller noe i den duren. I dag er det selvsagt helt vanlig å kjøpe og eie land. En menneskerett faktisk. Monsanto på sin side har lignende ideer som Nestle-sjefen. De ser for seg å eie frø-markedet. Les mer her.

Feil fokus? «Bra» hører jeg noen si, vi må kunne fore verden – befolkningsveksten øker. Men kanskje problemet ligger et helt annet sted og at løsningen derfor også ligger et helt annet sted. Med industrialiseringen som kom for knapt 200 år siden, kom også industrialisert jordbruk. Det har uheldigvis medført jorderosjon, forgiftning av elver og innsjøer og vanskelige levekår for fattige land.

La naturen ordne seg selv. For noen år tilbake da jeg bodde i USA, hadde jeg gleden av å møte en herremann ved navn Sepp Holzer. En Østeriker som dyrker mat på 1500 meters høyde i Østerrike. Sepp studerte naturen som guttunge og fant ut at naturen krevde mangfold ? overalt. Dvs at det er meningsløst å dyrke mat på rekke og rad slik vi tradisjonelt gjør i dag. Ingen steder i naturen finner du grantrær som vokser i rader og uten annen vegetasjon tilstede. Sepp Holzer fremmer permakultur, dvs permanent agrikultur. Tanken er minimalt med vedlikehold fordi jordsmonnet da beholder sin naturlige næring og planter bistår hverandre i et ?ja, økosystem. Les mer her i Et biologisk mangfold.

Jeg prøvde meg på et lite eksperiment en gang. Jeg tok 2 deler med jord og 1 del sand, blandet det sammen i en trillebår mens jeg kastet opp i over 30 forskjellige frøvarianter. Alt fra reddiker, brokkoli, salater til villblomster. Jeg brukte en spade og spredde miksen utover en skråning jeg hadde ryddet klar. Tanken var at de ulike plantene ville skape et mangfold og at f.eks planter med dype røtter ville suge opp vann og gjøre det tilgjengelig for planter med kortere røtter. Plantene vill også skape skygge for hverandre, samt at villblomstene bidro til å kun tiltrekke seg insekter som ikke gjør harme. Det eneste jeg gjorde i begynnelsen var å vanne litt hver dag. Etter hvert poppet det opp her og der og det lille ugresset som kom bare dro jeg opp og lot ligge til råtning (det gir næring). Rådyr passerte tomten hver dag og de var kun interessert i visse planter. De forsynte seg sjelden av «min mat».

Vel, nok om det, men kanskje tanken om permakultur i større skala kan være en bedre vei å gå enn å fortsette slik vi gjør i dag med å manipulere naturen?

Tenk om vi slipper insektmidler og plantevernmidler. Tenk om vi slipper forurensede elver, innsjøer og jorderosjon. Tja, da trenger man kanskje ikke genmodifiserte frø eller privatisering av vann. Tenk om rent vann, dyrkbar jord og frisk luft ble en menneskerett. Det hadde være noe ☺

Av Hans-Jacob Molland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s