News

Mother nature knows what she is doing if we leave her alone. La ulven leve!

Det finnes svært mange sauer her i verden, og noen av dem går på to bein. Jeg derimot, er en ulv som går mine egne veier og ulver vet dere, skal en ikke undervurdere. Fra delvis spøk til alvor, ulven er et fantastisk dyr som er viktigere enn hva enkelte synes å mene, en del norske bønder inkludert. De bør ta en titt på denne videoen.Litt om norsk ulveforvaltning, eller mangel på dette. Kun ti prosent av erstatningskravene for tap av sau, rettes mot rovdyr – resten er sykdom, brudd eller forgiftning etc. Med andre ord så dør 90% av sauene på beite av andre grunner enn rovdyr, men dette er tydeligvis ingenting å bry seg med, vi hører kun at det skrikes opp om rovdyrene fra «fortvilte» bønder – er ikke det forunderlig? 

Så hvorfor sitter vi igjen med et ensidig bilde om at ulven er den store stygge, er det altså fordi bøndene roper ulv, ulv hver gang anledningen byr seg? Fordi media jobber med amputert venstrehånd og liker det blodig?  

– Problemet er at media og alle andre tar for gitt at rovvilt er den faktiske dødsårsak bak de erstattede sauene, eller enda verre: At rovvilt står bak alle tapene som saueeierne melder inn, sier Yngve Kvebæk i Foreningen våre rovdyr. Han trekker frem et eksempel hvor det sto i avisa at jerven hadde tatt 908 sau i tre kommuner i Nordland. I virkeligheten dreide det seg om 908 sauer som bøndene hadde søkt om erstatning for. Deretter vurderte Fylkesmannen søknadene og ga erstatning for 661 sau. SNO dokumenterte bare 34 av disse som jervedrept. 

-Det finnes en forskrift som tilsier at man kan erstatte husdyr og tamrein på denne måten uten dokumentasjon. Det er et uttrykk for en usedvanlig og sjelden raushet fra offentlige myndigheters side, sier Kvebæk.

I Norge er ulven regnet som kritisk truet, allikevel ble nesten 25% drept i fjor. I Norge viser statistikken for sau at det blir sluppet rundt to millioner dyr på beite hvert år, rundt 130 000 av disse går tapt. Det blir gitt rovdyrerstatning for rundt 30 000 sau hvert år som tilsvarer 1,5 prosent av alle sauene som blir sluppet ut på beite. Tilsvarende ble det dokumentert skutt eller drept over dobbelt så mange ulver i 2013 som i 2012, dvs 17 ulv av en bestand på rundt 80 ulver ble drept, hvorav ca 50 av disse er streifdyr i grenseområdene Norge/Sverige. Dette tilsvarer nesten 25% av ulvebestanden som er kritisk truet, og i følge Dagbladet ble det i år på toppen av det hele skutt to bjørn og ytterligere to ulver før årets beitesesong grunnet av potensiell skade de kunne forårsake.

Kan vi være bekjent med denne type forvaltning av truede dyrearter? Dette er Norge i et nøtteskall.

– Det skal bli interessant å se effekten av rovdyrtapene bøndene henviser til, når det har vært så mange fellinger, sier biolog og politiker i Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson. Og slik tenker jeg også. Om 25% av ulvene ble drept i fjor, bør vel rovdyrtapet på sau reduseres betraktelig, det skal bli interessant å se, ettersom ulven blir ansett som den store, stygge ulven i forholdt til sauedrap hvilket er feil – det er på tide vi får fakta på bordet.

Tapsfordelingen på de forskjellige rovdyrene er slik (2008 tall):

  • Bjørn: 688 dokumentert 
  • Gaupe: 601 dokumentert 
  • Jerv: 461 dokumentert 
  • Kongeørn: 128 dokumentert 
  • Ulv: 89 dokumentert 

Så hvorfor roper ingen ørn, ørn? Vel, fakta er at 90% av sauene dør eller blir borte av andre årsaker enn rovdyr – dette burde vekke atskillig større oppmerksomhet enn de 10% som naturlig nok forsvinner i rovdyrmagene, hvor ulven statistisk ligger på siste plass. Så mitt forslag er at vi lar ulv være ulv og lar den være i fred, så får sau være sau. Det har seg nemlig slik at det finnes ingen bedre forvaltere av moder jord, enn dyrene og naturen selv, mens vi mennesker i all vår dårskap og grådighet ødelegger den. Her er nok en gang filmen om ulven i Yellowstone National Park, så kan dere se hvordan det ene påvirker det andre.

Trude Helén Hole på en onsdag… trodde det var tirsdag, gitt. Skjønner ikke hvor tirsdag ble av. Lurer på om jeg kan søke om erstatning. 

New Spirit Communication. Mine ebøker finner du her på eReadz. 

0 kommentarer på “Mother nature knows what she is doing if we leave her alone. La ulven leve!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: