News Reviews Wine

Vin er sunt, året rundt

Det er helt sant. Nøkkelen til mysteriet om hvorfor moderate alkoholmengder synes å være gunstig for hjertet kan være alkoholens virkning på det såkalte Notch-molekylet, mener forskere fra University of Rochester i USA og Dublin City University i Irland, og jeg selvsagt. For dette lille, hyggelige faktum at vin er godt for hjertet, har jeg jo alltid visst.

I hvert fall siden jeg studerte vin en gang på 90-tallet. Og jeg ville garantert lidd av skjørbuk om det ikke hadde vært for vinen, dens mineraler og vitaminer – og dette gjelder ikke bare meg. Skjørbuk utgjorde en stor fare for de fleste sjømenn ute på havet i gamle dager, men sjøfarere fra vinproduserende land derimot, led ikke under vitaminmangel på samme måte. Et glass vin hørte med i dagsrasjonen.

Skjermbilde 2016-08-15 kl. 11.11.39

Helse gjennom vin er gammelt nytt. For ca. 700 år siden ledet Hr Arnauld de Villeneuve det medisinsk Universitet i Montpellier (Sør-Frankrike). Han var også lege for den katolske paven i Avignon og skrev svært mye om vin og vinens virkning på helsen. Arnauld de Villeneuve var bl.a. den første som oppdaget at befolkningen i Sør-Frankrike var mye mindre eksponert for sykdom enn folk lenger nord.

Verdens Helseorganisasjon har også forsket på dette og funnet at mennesker i Sør-Frankrike har mindre risiko for hjerte- og karsykdommer, kreft, overvekt, diabetes og osteoporose. Dette kan ha sammenheng med at befolkningen i områdene rundt Middelhavet har rikelig tilgang på frukt og friske grønnsaker og at kostholdet dermed inneholder mye næringsstoffer og lite kalorier. Dessuten er vin også en naturlig og viktig del av kostholdet i disse områdene. I den forbindelse kan nevnes at vin inneholder A, B og C vitaminer, 13 viktige mineraler, sporstoffer samt polyfenoler som er livsviktige for vår organisme.

Det er nå forholdsvis godt bevist at vin, og spesielt rødvin, er sunnere enn andre alkoholholdige drikker. Noen forskere peker på at vindrikkernes drikkemønster og sosiale forhold er gunstigere enn andres, og at dette også påvirker sykelighet og dødelighet. Og jeg er enig. Jeg tror at mennesker som nyter vin i moderate mengder, mennesker vi kanskje kan kalle livsnytere – slike som meg, kanskje er mer tilfreds, litt mer avslappet og kanskje litt gladere? 😉

Og selvsagt har dette noe å si for helsen vår. Tilbake til Notch-molekylet. Vel, ikke dvel ved navnet, det dirigerer altså produksjonen av glatte muskelceller i åreveggen, som i visse tilfeller kan føre til innsnevrete blodårer og resultere i hjerteinfarkt eller slag.

Notch-molekylet, slike jeg har mange av – sørger ganske enkelt for at blodet ditt renner som det skal. Helsegevinst i hver dråpe altså – i moderate mengder, og hvem har hjulpet forskerne til å forstå det? Jo, søte, små mus.

Se så søøøøt… vel, ikke musen Josefine holder, den er død, men katten til Kristine.

Resultater fra forsøk med mus viste at alkoholdoser tilsvarende to drinker per dag for mennesker, begrenset Notch-forekomst i åreveggen og reduserte blodkarsfortykning i forhold til kontrollgruppen uten alkoholtilførsel, skriver Forskning.no.

Befolkningsstudier har vist at hjerte- og karsykdommer forekommer 20-40 prosent sjeldnere hos moderate alkoholdrikkere, sammenlignet med personer som er totalavholds. Så det er ingen grunn til å ha dårlig samvittighet. Vin er til for å nytes, alt med måte selvsagt – og ferier er fin tid for å senke skuldrene, nyte god vin og mat og hyggelige stunder med venner og familie. Just saying! 😉

……….

Flere artikler om vin finner du her.

PS!! Sjekk ut mine online vinkurs. Nå kan du lære alt du trenger å vite om vin på video – for jeg har også laget vinkurs på video til deg. Her finner mine online vinkurs som du kan se på video i din egen stue – når du har lyst og når du har tid!

Don´t get drunk – drink with style!

Ps, vil du bli med meg på vintur til Portugal og Italia, kan du sjekke det ut her. Med dette ønsker jeg dere alle en riktig fin dag. Følg drømmen din – for den kan bli så mye mer enn bare en drøm, og spre kjærlighet og glede hvor enn du ferdes. 🙂

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

GRATIS vinkompendium og vinkurs finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs– Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

Time spent with good books is never wasted. (2)

0 comments on “Vin er sunt, året rundt

Leave a Reply