News

Vin er sunt, året rundt

Det er helt sant. Nøkkelen til mysteriet om hvorfor moderate alkoholmengder synes å være gunstig for hjertet kan være alkoholens virkning på det såkalte Notch-molekylet, mener forskere fra University of Rochester i USA og Dublin City University i Irland, og jeg selvsagt.

Skjørbuk. For dette lille, hyggelige faktum at vin er godt for hjertet, har jeg jo alltid visst. I hvert fall siden jeg studerte vin en gang på 90-tallet. Og jeg ville garantert lidd av skjørbuk om det ikke hadde vært for vinen, dens mineraler og vitaminer – og dette gjelder ikke bare meg. Skjørbuk utgjorde en stor fare for sjømenn ute på havet i gamle dager, men vindrikkende sjøfarere fra vinproduserende land, derimot, led ikke under vitaminmangel på samme måte. Et glass vin var nemlig med i dagsrasjonen.

 

Vinhelse er gammelt nytt. For ca. 700 år siden ledet Herr Arnauld de Villeneuve det medisinsk Universitet i Montpellier (Sør-Frankrike). Han var også lege for den katolske paven i Avignon og skrev svært mye om vin og vinens virkning på helsen. Arnauld de Villeneuve var bl.a. den første som oppdaget at befolkningen i Sør-Frankrike var mye mindre eksponert for sykdom enn folk lenger nord. Verdens Helseorganisasjon har også forsket på dette og funnet at mennesker i Sør-Frankrike har mindre risiko for hjerte- og karsykdommer, kreft, overvekt, diabetes og osteoporose. Dette kan ha sammenheng med at befolkningen i områdene rundt Middelhavet har rikelig tilgang på frukt og friske grønnsaker og at kostholdet dermed inneholder mye næringsstoffer og lite kalorier. Dessuten er vin også en naturlig og viktig del av kostholdet i disse områdene. I den forbindelse kan nevnes at vin innholder A, B og C vitaminer, 13 viktige mineraler, sporstoffer samt polyfenoler som er livsviktige for vår organisme.

Det er nå forholdsvis godt bevist at vin, og spesielt rødvin, er sunnere enn andre alkoholholdige drikker. Noen forskere peker på at vindrikkernes drikkemønster og sosiale forhold er gunstigere enn andres, og at dette også påvirker sykelighet og dødelighet. Og jeg er enig. Jeg tror at mennesker som nyter vin i moderate mengder, mennesker vi kanskje kan kalle livsnytere – slike som meg, kanskje er mer tilfreds, litt mer avslappet og kanskje litt gladere, liksom? Og selvsagt har dette noe å si for helsen vår.

Tilbake til Notch-molekylet. Vel, ikke dvel ved navnet, det dirigerer altså produksjonen av glatte muskelceller i åreveggen, som i visse tilfeller kan føre til innsnevrete blodårer og resultere i hjerteinfarkt eller slag. Skjønner du? Notch-molekylet, slike jeg har mange av, sørger ganske enkelt for at blodet ditt renner som det skal, er ikke det fint? 

Helsegevinst i hver dråpe altså – i moderate mengder, og hvem har hjulpet forskerne til å forstå det? Jo, søte, små mus. De kunne fint ha spurt meg, spør du meg. Men gjorde de det? Nei.

Se så søøøøt… musen til Josefine altså, ikke katten til Kristine.

Resultater fra museforsøk viste nemlig at alkoholdoser tilsvarende to drinker per dag for mennesker, begrenset Notch-forekomst i åreveggen og reduserte blodkarsfortykning i forhold til kontrollgruppen uten alkoholtilførsel, skriver Forskning.no. Kontrollgruppen er nok muligens de stakkers musene med kjedelige liv som bare fikk vann og tørrfor, snakk om å trekke dårlig lodd…

Vel, befolkningsstudier har vist at hjerte- og karsykdommer forekommer 20-40 prosent sjeldnere hos moderate alkoholdrikkere, sammenlignet med personer som er totalavholds. Så det er ingen grunn til dårlig samvittighet. Vin er til for å nytes, alt med måte selvsagt – og påske er fin tid for å senke skuldrene, nyte god vin og mat og hyggelige stunder med venner og familie.

Trude Helén Hole, New Spirit

Vin og bokanmeldelser finner du nederst i denne artikkelen. 

0 kommentarer på “Vin er sunt, året rundt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: