News

Leger som nekter bør fratas lisens

Tre av fastlegene i Bø i Telemark nekter i følge Aftenposten å henvise kvinner til abort og/eller sette inn spiral. Fastlegen Teresa Debicka henviser ikke til abort, mens fastlegene Ole-André Skalstad og Dag Sele nekter å sette inn spiral. Og denne lovstridige praksisen har visstnok vært praktisert i 20 år. Så jeg må spørre: hva er dette for et antikvarisk og lukket samfunn? Har de egne lover i Bø?

Respektløst og lovstridig. Fylkesmannen er varslet, men har ikke foretatt seg noe. Legen Ole-André Skalstad sier at pasienter som er misfornøyd kan bytte til en lege i en av nabo-kommunene i Telemark, eller vente til det blir en annen lege ledig på Bø legesenter. Dette er ikke bare lovstridig, det er respektløst. 

Vi kan ikke ha et helsevesen der legen setter sine egne behov og overbevisning foran pasientens liv og helse.

Ordfører Olav Kasland (V) i Bø kommune mener praksisen er lovlig siden legekontoret praktiserer en fellesliste. Vel, en fellesliste er faktisk ikke relevant og det eneste Ordføreren i Bø oppnår ved å bruke dette som argumentasjon, er å vise sin egen dårskap i saken. 

Loven er krystallklar: I Norge har ikke fastleger per dags dato rett til å reservere seg mot å henvise til abort eller gi ut prevensjon. Hvorfor får disse legene da ture frem som de vil? 

Bør straffes. Leger som nekter å følge norsk lov bør fratas lisens, få en kraftig bot eller fengsles. Det må nemlig alle vi andre som bryter norsk lov. I tillegg bør Ordfører Kasland og eventuelt Fylkesmannen Kari Nordheim-Larsen om hun ikke foretar seg noe, staffes for medvirkning til lovbrudd.

Om mulig bør også Helseminister Bent Høye anmeldes for medvirkning til lovbrudd, for ansvaret ligger til syvende og sist hos ham, selv om han ikke har skjønt det selv.

Legevirket er en gjerning – ikke en menneskerett. Hele saken er tragisk. Kvinner i sitt livs mest vanskelige situasjon skal ikke behøve å møte slike holdninger som det disse legene og de blå nå representerer – det er skammelig og trist. Og hvis flere leger følger reservasjonsretten om den blir lovlig, hva blir alternativet da? Strikkepinner, fall i trapper, tylle i seg brennevin og bli sparket hardt i magen? Avhør i abortnemnder?

Legevirket skal ikke utøves med egne behov, overbevisning og makt som faktorer for virket. Legen skal sette pasientens behov, liv og helse i første rekke. Legevirket er en gjerning – ikke en menneskerett. Derimot er det en menneskerett i følge norsk lov å få de helsetjenester vi har krav på. 

Hundre års kvinnekamp redusert til et byttekortKvinnekampen har vart i over hundre år. At kampen om kvinners egenverd, liv og helse, samt råderett over egen kropp og framtid, nå blir brukt som forhandlingskort i et politisk spill – er ikke bare særdeles skuffende, det er skandaløst. 

Å ta abort er ikke noe kvinner gjør med glede. Tvert om. Det kvinner i slike situasjoner trenger, er profesjonell omsorg fra fagpersoner – ikke dritt fra kvakksalvere. Denne maktutøvelsen fra legene er direkte smakløst og uverdig. De blå partiene bør stille seg i skammekroken, og de som bryter norsk lov bør ganske enkelt straffes!

Les også om flåttlegen Rolf Luneng som ble fratatt sin legelisens med umiddelbar virkning, og  Legens nei rammer de svakeste og Når en celleklump settes foran menneske, er noe veldig galt

Trude Helén Hole

New Spirit

0 kommentarer på “Leger som nekter bør fratas lisens

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: