News

Når en celleklump settes foran mennesket, er noe fryktelig galt

For å sette abortkampen litt i perspektiv: hva er et liv? Leger mot abort snakker om å verne om liv, det ufødte liv – den lille erten, cellemassen, embryoet… Hva med det livet som faktisk bærer det? 

– Jeg forventet mye pepper, sier abortmotstander og lege Christina Grandalen. I debatten rundt reservasjonsretten har hun følt seg litt som David mot Goliat. Hun føler seg nemlig som advokat for de ufødte barna og vil forsvare deres rettigheter. Om noen har blitt voldtatt, så er det ingen bønn – ingen abort! 

Barnløs lege og abortmotstander. Selv hører hun til dem som ikke kan få barn, i følge Side 2. Grandalen bor sammen med seks katter. Hun skulle gjerne vært adoptivmor, men har måttet nøye seg med å fjernadoptere et barn fra Burundi gjennom SOS barnebyer. Bildet av ham har fått hedersplassen på pulten hennes på Snertingdal helsesenter, der hun har vært lege siste ti år. 

Aner vi en viss kobling her? Grandalen er barnløs og ønsker seg barn – men det får hun ikke. Er hun i det hele tatt beregnelig i denne saken? 


Bildet over viser et fem uker gammelt embryo, og dette er et på tolv uker – først nå begynner dette å likne et menneske – og nå er det ikke lov å ta abort. 

 

La oss ta en liten innføring i hva vi egentlig snakker om. Vi snakker nemlig ikke om mennesker, vi snakker om embryoer frem til uke 10. Et embryo er cellemasse med stamceller som skal bli et foster. Her kan dere se fosterets utviklingen uke for uke. 

Så hvem sin rett er det vi bør hensynta her, embryoet, det vil si cellemassen – eller kvinnen? Det hele mennesket som har levd en stund?

Skuffende av de blå. Jeg er utrolig skuffet over de blå som tillater reservasjonsrett for leger. Å gå tilbake i tid er totalt uforståelig – jeg trodde disse partiene var for individuell frihet og fremtidsrettet, ikke antikvariske.

Kvinner i sitt livs mest vanskelige situasjon skal ikke behøve å møte slike holdninger som det Grandalen og de blå nå representerer – det er skammelig og trist. Og hvis flere leger følger reservasjonsretten, hva blir alternativet da? Strikkepinner, fall i trapper, tylle i seg brennevin og bli sparket hardt i magen, og avhør i abortnemnder?

Vi lever i 2014. Kvinner skal ha råderett over egen kropp og egen framtid. Om det er «tortur» for Grandalen å måtte bidra til å fjerne cellemasse i mors liv, bør hun skifte jobb – for da ivaretar hun ikke pasienten sin. 

Å ta abort er ikke noe kvinner gjør med glede. Tvert om! Det kvinner i slike situasjoner trenger, er profesjonell omsorg fra fagpersoner – ikke dritt fra kvakksalvere. Dette er direkte smakløst og uverdig – og de blå partiene bør stille seg i skammekroken!

Og dette får ringvirkninger. I Aftenposten kan vi i dag lese om leger som også nekter prevensjon – dette er også lovstridig men får ingen konsekvenser. Helseminister Bernt Høye KrF mener dette ikke er et politisk ansvar. Større tafatthet skal en lete lenge etter. Bryter du loven, skal det få konsekvenser. Legene i Bø bør selvsagt bøtelegges kraftig, frataes lisensen eller fengsles, så enkelt er det.

Jeg benytter meg også av anledningen til å skryte av blogger Susanne Kaluza som har jobbet hardt for fornuften – god jobbet, og stå på videre!! Takk også til Gro Nylander som har gjort en fantastisk jobb. Les også Legens nei rammer de svakeste.

Trude Helén Hole

0 kommentarer på “Når en celleklump settes foran mennesket, er noe fryktelig galt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: